Je doba jablek


Na zahradě dozrávají jablíčka, na jakém jablečném moučníku si letos pochutnáme?

Jablka jsou nejrozšířenějším domácím ovocem. Vedle velkých ovocných sadů dozrávají jistě i na vaší zahradě. Zpracovat je můžete na džemy, kompoty, usušit je, ale určitě je využijete i při přípravě nejrůznějších moučníků. Jablečný závin neboli štrúdl patří k těm nejoblíbenějším, ale jablka se hodí jako hlavní surovina i na mnoho dalších: jablka v županu, koláč mřížkový i s drobenkou, obrácený koláč, buchty plněné strouhanými jablky… Kromě mnoha receptů v kuchařkách existují i rodinné recepty, které se předávají od maminek k dcerám.
Jablíčka jsou nejen chutná, ale i zdravá. Jsou zdrojem vitaminu C a řady minerálů. Fruktóza, jednoduchý ovocný cukr, pomáhá díky pomalému vstřebávání udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Syrová jablka působí pozitivně při zácpě, dušená proti průjmu. Podporují také trávení a působí močopudně.

www.pecenijeradost.cz

Moučník s jablky

125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 10 lžic moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 3 žloutky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 400 g jablek nebo hrušek, 1 sáček vanilkového cukru, strouhanka nebo strouhaný kokos

Troubu předehřejeme na 180 °C. Utřeme tuk s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pak postupně přidáme žloutky. Nakonec přisypeme mouku a prášek do pečiva. Vše dobře smícháme. Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou nebo kokosem, vlijeme těsto, navrch dáme rozkrájené ovoce a pečeme asi 50 minut. Po vychladnutí pocukrujeme.

Jablečný koláč se sněhem

450 g polohrubé mouky, 250 g tuku, 300 g cukru, 4 vejce, ½ sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 400 g jablek

Mouku, tuk, polovinu cukru, žloutky a prášek do pečiva smícháme a vypracujeme těsto. Třetinu oddělíme a odložíme do chladničky, ostatní těsto rozprostřeme na vymazaný plech. Nastrouháme na něj jablka, na ně navrstvíme sníh ušlehaný z bílků, poloviny cukru a vanilkového cukru. Navrch nastrouháme vychlazené těsto a upečeme.

Krkonošský koláč

10 vajec, 5 velkých jablek, 1 lžíce bramborové moučky, 200 g cukru, ½ sáčku prášku do pečiva

Utřeme žloutky s cukrem. V troubě na plechu upečeme jablka, horká oloupeme, zbavíme jádřinců a prolisujeme přes síto. Přidáme ke žloutkům spolu s bramborovou moučkou. Přimícháme sníh z bílků a kypřicí prášek. Lehce zamícháme, rozetřeme do vymazané a vysypané kulaté formy a upečeme.

Švýcarský koláč

1 kg jablek, 4 vejce, 250 g cukru, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 125 ml mléka, tuk na plech

Vejce s cukrem umícháme do pěny a postupně zašleháváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Oloupaná jablka nakrájená na dílky naskládáme na vymazaný vyšší plech, nalijeme na ně těsto a dáme péct. Pečeme asi 45 minut – propečení zkoušíme vpíchnutím špejle. Je-li suchá, je koláč hotový.

Kakaový chlebíček

250 g jablek, 50 g jemné krupice, 2 vejce, 100 g cukru, 10 g kakaa, 30 g ořechů, 30 g strouhanky, máslo a hrubá mouka na pekáč

Jablka nastrouháme, smícháme s krupicí a necháme stát, až krupice nabobtná. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, vmícháme kakao, přidáme jablka s krupicí, nastrouhané ořechy, sníh z bílků a nakonec strouhanku. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme. Prochladlý chlebíček nakrájíme a pocukrujeme, můžeme ho polít čokoládovou polevou nebo ozdobit šlehačkou.

Celozrnný závin

200 g celozrnné mouky, 250 g Hery, 250 g tvarohu, 300 g strouhaných jablek, 1 sáček vanilkového cukru, mletá skořice, rozinky, pšeničné klíčky, ořechy

Z mouky, tuku, tvarohu, vanilkového cukru a skořice vypracujeme těsto. Na mikrotenové fólii ho rozválíme na tenčí plát. Posypeme strouhanými jablky, rozinkami, klíčky, oříšky, zbytkem cukru a skořice. Těsto zatočíme a na plechu zvolna pečeme do zlatova. Upečený moučník krájíme zoubkovaným nožem a pocukrujeme.

Pečená jablka v županu

200 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 4 střední jablka, rozinky podle chuti

Troubu předehřejeme na 200 °C. Z mouky, rostlinného tuku, vejce, moučkového a vanilkového cukru vypracujeme hladké těsto a rozválíme ho. Z plátu vyřežeme čtverce tak velké, abychom do nich zabalili jablka. Jablka zbavíme jádřinců a vložíme do nich rozinky. Dáme na těsto, rohy čtverců spojíme a stiskneme. Na plechu s pečicím papírem upečeme do zlatova. Nakonec jemně posypeme moučkovým cukrem.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM A SHUTTERSTOCK

Je doba jablek


Komentáře

Napsat komentář