Jak ukládat a skladovat koření a bylinky


Aby na ochucení pokrmu stačila jen špetka koření, musí si zachovat své aroma a chuť. To mu zaručíme správným uložením.

Balení, ve kterém koření koupíme, je určeno jen na cestu od výrobce k zákazníkovi. Doma je přesypeme do vhodných dóz. Lepší je kupovat celé koření a až před použitím ho namlít v mlýnku na koření nebo rozdrtit v hmoždíři. Mleté totiž vydrží v kořence půl roku až rok, celé tři až pět let. Sušené bylinky, které používáme například pro přípravu čaje, by neměly být starší než dva roky.

Skladování koření

Abychom zachovali chuť, aroma a barvu koření, musíme ho správně skladovat. Nejvíce mu škodí vlhko, světlo a teplo. Ideální je pro něj temné a suché místo s maximálně pokojovou teplotou. Proto kořenky nepatří do blízkosti varné desky nebo nad ni.
Na koření se nejlépe hodí nádoby ze skla, jemuž nevadí ani dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi, jež některé koření obsahuje, například hřebíček či zázvor. Když sklo, tak jaké – čiré, nebo tmavé? Čiré usnadňuje orientaci při používání koření, ale kořenky v tom případě patří do uzavřené skříňky. Z tohoto hlediska je lepší tmavé sklo, které propouští jen velmi málo světla, nebo kořenky porcelánové či keramické. Uzávěr nádobky musí dobře těsnit, vhodné je zabroušené hrdlo i zátka nebo uzávěr se silikonovým těsněním.

Do pytlíku nebo do mrazáku

Bylinky a koření s vysokým obsahem vody (jako je chilli, citronová tráva nebo limetkové listy) ukládáme nejlépe v mrazicím boxu. Bylinky na čaj, které jsou objemnější, lze uchovávat i v plátěných pytlíčcích. Světlo k nim nepronikne, ale musíme je pověsit na suché místo, rozhodně ne do blízkosti kamen, kde se vaří.

www.bellarose.cz, www.decodoma.cz, www.ikea.cz, www.janvitek.cz www.kika.cz, www.mall.cz, www.naoko.cz, www.tescoma.cz

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM A SHUTTERSTOCK

Jak ukládat a skladovat koření a bylinky


Komentáře

Napsat komentář

Dobrá rada

Bylinky před rozemletím jemně zahřejeme, tím uvolníme vonné silice. Mleté koření můžeme pro zvýraznění aroma krátce osmahnout na oleji.