Exotické experimenty


Pokud se v supermarketu trochu stydíte, že část ovocného sortimentu vidíte v životě poprvé, nemusíte. Lidí, kteří neznají správné názvy různého exotického ovoce, je stále spousta.

Exotické experimenty

Tamarillo, kumkvat, kaki a další názvy zvláštního ovoce znějí jako kouzelné zaříkadlo. Kupující také často nějaké zázraky pro své zdraví od těchto plodů očekávají. Jenže! První zádrhel může nastat již při výběru – často totiž nevíme, jak vypadá určitá „exotika“ zralá a jak nezralá. To bychom si měli zjistit ještě před nákupem. Stejně jako to, co přesně se z kterého plodu jí a co je jen slupka a odpad. Důležité jsou též informace ohledně případného dalšího využití ovoce – zda se konzumuje pouze syrové, může-li se nějak tepelně upravovat a podobně. Stačí totiž jen málo a místo kulinářského zážitku můžete mít zažívací potíže.

Vybírejte pečlivě

Plody opuncie před konzumací nejprve oloupáme

Člověk by měl správně vybírat jen pohledem, ale v případě některých druhů ovoce je nutné na plod i sáhnout – lépe tak poznáme zralost a lze tak odhalit též případné vady. Obecně platí, že je lepší brát pevnější a méně zralé kusy, které doma teprve dojdou.

Exotické ovoce by mělo být čerstvé, nepoškozené a nepřezrálé. Vyhněte se plesnivým nebo nahnilým plodům. Různé druhy raději skladujte odděleně. Můžete je mít v lednici nebo na suchém, chladném místě. Tak se v plodech nejlépe zachovají prospěšné látky.

Nejprve na zkoušku

Pokud jste se některé z exotických plodů rozhodli vyzkoušet, pak raději pomalu a opatrně. Mějte na paměti možné zdravotní potíže, zejména alergické kožní reakce či trávicí problémy. Jste-li k těmto projevům náchylní obecně, je lepší zůstat u ovoce z našeho pásma, na které jste zvyklí. K alergické reakci může dojít již během konzumace, ale i nějaký čas po pozření exotického plodu. Pro jistotu odborníci radí nejprve kousek ochutnat a chvíli počkat, nedojde-li k nežádoucím účinkům.

Od džusů po zmrzlinu

Sušené plody jujuby připomínají datle a jsou vhodné k tepelné úpravě

Exotické ovoce je bohaté na provitamíny, minerální látky, sacharidy, vlákniny, bílkoviny a samozřejmě vitamíny. Tyto plody lze jíst buď jen tak, nebo je přidávat do salátů či k masitým pokrmům. Vyrábět se z nich dají džusy, sirupy, marmelády či exotické omáčky. Přidat je můžete i do aromatických nápojů a čajů. Mohou též sloužit k výrobě cukrářských výrobků a zmrzlin.

SEZNAMTE SE!

Ananas, pomeranče, mandarinky či mango v obchodě již nepřekvapí, je ale spousta dalších druhů exotického ovoce, které tolik neznáme.

Jujuba neboli čínské datle

Mají velmi příjemnou, nasládlou chuť. Vzhledem připomínají naši švestku. Jujuba se jí celá, lépe chutná sušená. Užívá se též při vaření různých jídel – výborná je vařená, podávaná s obilninovou kaší nebo rýží. Obsahuje velké množství vitaminu C.

Curuba

Svým vzhledem připomíná banány. Pod slupkou se nachází rosolovitá dřeň, která se jí lžičkou včetně jadérek. Chuť je mírně nakyslá, velmi aromatická. Curuba obsahuje vitamin A, C, B1, B2, B3.

Karambola

Karambola má nakyslou chuť

Chutné ovoce ve tvaru hvězdy se přidává například do salátu z běžného ovoce, a to se slupkou i zrníčky. Karambola je mírně nakyslá, šťavnatá a má velmi příjemnou vůni. Plod je zralý, když hrany začínají lehce hnědnout. Obsahuje hodně vitaminu C, vápníku, železa a fosforu.

Kiwano

Říká se mu bodlákový meloun nebo divoká okurka a vlastně se řadí mezi zeleninu. Jde o podlouhlý žlutooranžový plod s ostny, který obsahuje rosolovitou, tmavozelenou dužinu s množstvím zrníček. Je bohaté na draslík a hořčík a používá se stejně jako kiwi.

Kumkvat

Kumkvat se jí i s kůrou

Jde o citrusové žluté nebo oranžové plody. Jsou velké maximálně jako cherry rajčátka a konzumují se i se sladkou jedlou kůrou. Přidávají se do salátů, zavařenin a marmelád či do ovocných pokrmů. Kumkvat je poměrně bohatý na vitamin C, draslík a měď.

Opuncie neboli kaktusový fík

Oválný plod má bradavičnaté výstupky s trny, proto je nutné jej vždy nejprve zbavit ostnů a poté oloupat. Dřeň je šťavnatá, lehce kyselá. Jí se syrová, samotná, nebo se dává do salátů. Opuncie obsahují sloučeniny, které znesnadňují vstřebávání tuků do těla.

Kaki

Na dobře vyzrálém kaki si pochutnáme

Jde o plod ebenovníku a říká se mu též tomel, hurma nebo persimon. Kaki je velké asi jako rajče a jí se, až když je skutečně zralé. Proto se po nákupu musí čekat i dva týdny, než změkne. Pak se rozkrojí a dužnina se jí lžičkou. Kaki je rychlým zdrojem energie, neboť obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů. Obsahuje vitamin C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan.

Mangostan

Plody mangostanu obsahují nejvíce přírodních antioxidantů

Na stromě tohoto jména rostou fialové plody o velikosti středních jablek. Slupka se oloupe a jí se bílá dužina, která je příjemně sladkokyselá – připomíná směs hroznového vína, ananasu, grapefruitu a broskve. Mezi nejdůležitější látky mangostanu patří xanthony, které patří k antioxidantům. Dále obsahuje vitamin C, vápník a takémenší množství bílkovin.

Tamarillo

Dužninu natrpklého tamarilla je nutné přisladit

Oválné plody jsou zbarvené od žluté přes červenou až po temně fialovou podle odrůdy. Po odstranění slupky se jí dužnina s mnoha semínky. Chuť je nakyslá až mírně trpká (můžeme ji přisladit). Plody obsahují vápník, železo a fosfor a jsou bohaté na vitamín A, C, B1, B2, B3.

TEXT: HELENA NOVOTNÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

NEZAPOMEŇTE

  • Exotické ovoce může náš zaběhnutý jídelníček zpestřit v zimě a na jaře, ovšem jinak odborníci doporučují konzumovat spíše ovoce z našeho pásma.
  • Je-li plod nahnilý, nic nevykrajujte a vyhoďte ho – toxiny se totiž rychle šíří z „chyceného“ místa i do zdravé části plodu.
  • Také exotické ovoce se dá sehnat v „bio“ kvalitě, ale připlatíte si. Na druhou stranu budete konzumovat plody neošetřované ani fungicidními ani insekticidními látkami.
  • Při nachlazení a v zimě pozor – některé druhy tohoto ovoce mají na organismus tzv. ochlazující efekt. Ten je sice fajn v horkém létě, ovšem v chladnu nám to dobře rozhodně nedělá.