Cibulové hody


Tato zelenina nemusí být při přípravě pokrmů jen doplňkem, ale může být i plnohodnotnou potravinou.

Cibulové hody

Známe několik druhů a odrůd cibulí, například ranou cibuli zelňačku se svěží natí nebo šalotku, jež tvoří trsy malých cibulek. Obě konzumujeme i s natí. Celý rok se běžně používá suchá hnědá cibule, někdy je k dostání i bílá a červená cibule s jemnější chutí.

Tato v syrovém stavu lehce štiplavá zelenina má vysoký obsah bílkovin, vitamíny A, C a skupiny B a mnoho minerálních látek. Fytoncidy v ní obsažené působí proti bakteriím, virům a plísním. Proto se cibule doporučuje jako prevence i přírodní lék při některých chorobách. Výborně se osvědčuje při nachlazení a kašli. Může také pomáhat snížit hladinu cholesterolu v krvi a riziko onemocnění koronárních tepen, brání srážlivosti krve, působí proti zácpě. Ne každý ji ovšem snáší. Čerstvá může způsobovat nadýmání, dráždit žaludek, u někoho vyvolat migrénu. Tepelně upravená má však jemnou a lehce nasládlou chuť.

Jestli jste dosud používali cibuli při vaření jen jako jakési koření, maximálně na tlačenku či do salátu, vyzkoušejte ji jako plnohodnotnou potravinu – hlavní chod či přílohu k masu. Jsou pro to hned tři důvody: je chutná, zdravá a levná. A téměř vždy je po ruce.

Recepty, které jsme pro vás připravili, jsou pro čtyři porce.

 

Zapékaná cibulačka

3 větší cibule, 4 lžíce másla, 1 Ľ l hovězího vývaru, 4 krajíčky toustového chleba, 150 g sýra (ementál nebo moravský bochník), sůl

Na kolečka nakrájenou cibuli osmažíme na másle do růžova, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Krajíčky chleba osmažíme po obou stranách na zbylém másle. Polévku nalijeme do ohnivzdorných misek, na hladinu položíme toust, posypeme strouhaným sýrem a dáme do předehřáté trouby prudce zapéct, až se sýr začne roztékat. Polévku lze podle chuti osolit.

Mladé cibulky s bramborami

500 g mladých cibulek, 500 g brambor, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku, sladká mletá paprika, sůl, petrželová nať, několik lístků máty

Mladé cibulky rozkrájíme na dvoucentimetrové špalíky, brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do vymaštěného kastrolu narovnáme vrstvu brambor a vrstvu cibulek, každou vrstvu osolíme, posypeme paprikou, drobně nasekanou petrželkou a mátou. Do oleje vmícháme rajčatový protlak a trochu vody, mouku rozmícháme v troše vody a obojí nalijeme navrch. Přikryjeme a dáme péct do trouby. Když jsou brambory měkké, je jídlo hotové. Podáváme s kyselým mlékem.

Zapečené cibule po mexicku

8 středně velkých cibulí, 1 menší červená paprika, 150 g konzervované kukuřice, 100 – 150 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, špetka pálivé papriky, 50 g tvrdého strouhaného sýra, 20 g másla, máslo na vymazání, sůl, pepř

Oloupané cibule povaříme ve vodě 10 minut, necháme je okapat a pak rozpůlíme a částečně vydlabeme. Vnitřek cibule pokrájíme na drobno. Na másle zpěníme za stálého míchání mouku s paprikou, přidáme mléko a mícháme do zhoustnutí. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, scezenou kukuřici, sýr, nakrájené vnitřky cibulí, sůl a pepř. Směsí naplníme cibule, dáme je na máslem vymazanou zapékací mísu a asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě zapékáme. Podáváme s pečenými brambory.

Cibule z plechu

8 středně velkých bílých cibulí, 8 středně velkých červených cibulí, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce dezertního vína, olivový olej, pepř, sůl

Cibule oloupeme a naskládáme těsně vedle sebe do pekáčku. Pokropíme olivovým olejem (nebo potřeme mašlovačkou) a osolíme. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme půl hodiny. Pak na cibule rozdělíme rozinky, které jsme předtím namočili do vína, zalijeme zbylým vínem a pečeme ještě další půlhodinu. Pečené cibule jsou výborné k pečenému masu i samotné, teplé i studené.

Cibulový koláč

1 balíček listového těsta, 6 velkých cibulí, 200 ml smetany, 50 ml zeleninového vývaru, 1vejce, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Těsto vyválíme na plát asi 4 mm silný a pomocí válečku přeneseme a vložíme do vodou vypláchnutého pekáčku. Těsto vidličkou propícháme. Drobně pokrájenou cibuli podusíme na oleji a když zesklovatí, podlijeme ji vývarem a dusíme ještě asi 7 minut do měkka, dokud se tekutina nevydusí. Pak cibulí poklademe těsto, zalijeme mírně osolenou a opepřenou smetanou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 35 – 40 minut ve vyhřáté troubě do zlatova.

Cibulovo-ředkvičkový salát

2 cibule, 20 – 25 ředkviček, 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 stroužky česneku, 1 lžička moučkového cukru, velká hrst zelené petrželky, špetka soli

Oloupanou cibuli nakrájíme na slabá kolečka, dáme do misky a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15 minut stát. Do jiné mísy dáme na slabé plátky nakrájené ředkvičky, nasekaný česnek a petrželku, olej, ocet, cukr, sůl a promícháme. Odstátou cibuli scedíme, propláchneme studenou vodou a přidáme k ředkvičkám. Před podáváním necháme 2 – 3 hodiny odležet v chladničce.

Smažená cibule

4 větší cibule, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 5 lžic strouhanky, sůl, tuk na smažení

Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a osušíme ubrouskem. Pak je obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance, osolíme a smažíme na pánvi v rozehřátém tuku. Podáváme k masu a příloze nebo jen s bramborovou kaší. Smažení dá cibuli mimořádně lahodnou chuť.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: PROFIMEDIA.CZ


Komentáře

Napsat komentář

TIP!

SLADKOVODNÍ KUCHAŘKA

V knihkupectvích se právě objevila nová rybí kuchařka. Autorem je Milan Palička, dlouholetý vášnivý rybář a nadšený kuchař. Knížka přináší 254 receptů na úpravu všech chovaných ryb, které u nás koupíte, i na ty méně dostupné, které chytí rybáři. Připravit si můžete chutné a zdravé polévky, předkrmy, pomazánky, saláty i hlavní jídla. Doprovázejí je celostránkové fotografie. U všech receptů je uvedena energetická hodnota a obsah cholesterolu. V knize se také dozvíte, proč jsou ryby tak zdravé, jak je nakupovat a zpracovávat, praktické rady pro rybáře a něco o dějinách rybníkářství u nás.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press a stojí 399 Kč.

www.smartpress.cz