Rychlé pomazánky

Pomazánky mohou být vydatným a zdravým jídlem pro celou rodinu i bleskovým pohoštěním, když se ohlásí nečekaná návštěva.

pomazánka z červené řepy

Foto: Shutterstock

Pomazánka z červené řepy

  • 250 g ricotty, 150 g vařené červené řepy, 2 stroužky česneku, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce majonézy, mořská sůl, pepř, řeřicha

Červenou řepu nadrobno nastrouháme, do misky k ní přidáme ricottu a zamícháme. Nasekané ořechy nasucho opražíme na pánvi, necháme vychladnout a přesypeme je ke směsi v misce. Vmícháme dvě lžíce majonézy, stroužky prolisovaného česneku, osolíme a opepříme. Pomazánku servírujeme na pečivu, podle chuti můžeme posypat čerstvou řeřichou.

vajíčková pomazánka

Foto: Shutterstock

Vajíčková pomazánka

  • 4 natvrdo uvařená vejce, 250 g polotučného tvarohu, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce hořčice, jarní cibulka, sůl, pepř

Vychladlá vejce oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, které přesypeme do mísy. Jarní cibulku omyjeme, najemno nasekáme a přidáme k vejcím. Do misky dále přidáme majonézu a hořčici, od každé dvě lžíce. Následně osolíme a opepříme podle chuti a vše zamícháme. Nejlépe chutná s čerstvým bílým pečivem.

hummus

Foto: Shutterstock

Hummus z červené čočky

  • 200 g červené čočky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce tahini pasty, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z půlky citronu, sůl, rajčátka, petrželka

Propláchnutou čočku vsypeme do přibližně 300 ml vroucí osolené vody a necháme vařit doměkka. Čočku slijeme, necháme okapat a vychladnout v cedníku. Čočku s česnekem rozmixujeme na pastu, přidáme tahini pastu, olivový olej a citronovou šťávu, osolíme a vše smícháme, dále můžeme ještě dozdobit petrželkou nebo rajčátky. Podávat můžeme s pečivem či zeleninou jako dip.

pomazánka z uzené makrely

Foto: Shutterstock

Pomazánka z uzené makrely

  • 150 g uzené makrely, 200 g lučiny, 2 vejce natvrdo, 1 jarní cibulka, 1 lžička hořčice, 2 lžíce majonézy, sůl a pepř

Makrelu pečlivě zbavíme kostí a v misce rozmačkáme vidličkou. Vařená vejce nakrájíme na kostičky a přidáme k makrele. Jarní cibulku nakrájíme najemno a také ji přisypeme do misky. Dále už jen vmícháme lučinu, hořčici, majonézu, sůl a pepř.

obatzda

Foto: Shutterstock

Bavorská pomazánka obatzda

  • 200 g camembertu, 100 g romaduru, lžíce změklého másla, asi 3 lžíce piva, 2 jarní cibulky, lžička sladké papriky, špetka chilli, špetka kmínu, sůl, pepř

Sýry v misce rozmačkáme vidličkou a promícháme s máslem. Přidáme najemno nasekanou jarní cibulku, osolíme a okořeníme. Postupně přidáváme pivo, aby pomazánka získala správnou konzistenci. Podáváme posypané jarní cibulkou s pečivem nebo preclíky.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Rychlé pomazánky