Chladnička pod kontrolou

Rubrika: Hospodaření

Většina z nás během svátků i po nich sotva dovře dveře chladničky naplněné vším možným. Nejen, že je to pěkná spoušť, ale přeplněná chladnička má velkou spotřebu.

Ten, kdo si chladničku půjde teprve kupovat, je na tom dobře. Pořídí si moderní výrobek s nízkou spotřebou a pak stačí, že bude dodržovat správné uložení potravin a pravidelně o ni pečovat, aby dobře fungovala.

Ušetřit mohou ale všichni. Víte, jak správně používat chladničku? Rozdíl při porovnání nákladů na provoz starého a nového spotřebiče je velký. Režie starého přístroje může denně vyjít na 15–20 Kč, zatímco nový si vystačí s méně než 2 Kč (spotřeba chladničky nové je tedy téměř desetinásobně nižší!).

Správné zacházení

Zásadou číslo jedna je dobře nastavená teplota. Ta by v chladničce neměla být vyšší než +5 °C a v mrazničce ideálně –18 °C. Rozdíl pouhého jednoho stupně zvyšuje spotřebu o 6–8 %! Velkou roli hraje také umístění chladničky. Určitě nepatří do chladu a vlhka ani do přetopených místností. A neměla by stát u kamen nebo okna. S každým dalším stupněm nad 20 °C v místnosti si zvýšíte spotřebu o 4–6 %.

Kromě těchto hlavních faktorů existují další, které mají přímý vliv na energetickou náročnost spotřebiče, například množství uložených potravin – chladnička by neměla být ani poloprázdná, ani přeplněná, aby vzduch mohl volně proudit. Dále je to frekvence otevírání dveří, nedostatečné větrání a čistota kompresoru a kondenzátoru.

Pozor na námrazu

Chladnička s námrazou spotřebuje více elektřiny. Víte, že už pětimilimetrová vrstva ledu zvedne spotřebu o 70 %? Čas a práci s odmrazováním ušetří chladničky vybavené automatickým systémem No-Frost/ Frost-Free. U spotřebičů vybavených touto beznámrazovou technologií se led na vnitřních stěnách nevytváří, a nemůže být tedy příčinou vyšší spotřeby.

No-Frost systém ovšem neznamená, že se o chladničku nemusíme starat vůbec. Pravidelným čištěním ji udržíme déle v dobré kondici a čisté prostředí ocení i uložené potraviny. Před čištěním odpojíme spotřebič ze zásuvky. Nepoužíváme detergenty, abrazivní, dezinfekční nebo silně zapáchající chemické či přírodní přípravky ani prostředky s obsahem alkoholu.

Vnitřek a příslušenství omyjeme teplou vodou se sodou (5 ml na 0,5 litru vody). Hadříkem utřeme dosucha. Těsnicí pásku ve dveřích otřeme čistou vodou. Stejným roztokem umyjeme i vnější část zařízení. Jednou nebo dvakrát ročně odstraníme prach a nečistoty usazené na zadní straně spotřebiče a na kondenzátoru. Vyčistíme také odpařovací misku umístěnou u kompresoru. Poté suchý spotřebič zapojíme do zásuvky.

Pravidelně čistíme odtokový žlábek umístěný v prostoru chladničky na zadní straně (pokud je jím chladnička vybavena). V případě ucpání odtokového žlábku sice nemusí dojít ke zvýšení spotřeby, ale může dojít k úniku vody předními dveřmi a následné korozi spotřebiče.

text: Helena Štětinová

foto: archiv firem a Thinkstock

Chladnička pod kontrolou

Chladnička pod kontrolou