Chalupa je hra


tradiční dřevěnice s novou kuchyní

Štáb magazínu Chalupa je hra se vydal do Brumova – Bylnice, obce ležící na moravsko-slovenském pomezí v severovýchodní části Bílých Karpat. Tady se prolíná minulost s budoucností. Manželé Iva a František si totiž přáli vybavit svou tradiční dřevěnici novou kuchyní.

Uprostřed kopců Bílých Karpat si manželé před nedávnem postavili tradiční dřevěnici, ve které by majitelka Iva chtěla zařídit moderní kuchyni. A to byl úkol pro designérku Ivu Lukšovou.

Moderní kuchyně

Chalupa je momentálně ve fázi dokončení. Přízemí tvoří kromě ložnice a sociálního zázemí otevřený obytný prostor, ve kterém by designérka Iva měla zařídit kuchyni, jež bude navazovat na jídelnu a obývací pokoj. A právě tady se představy obou manželů začaly rozcházet. Zatímco František preferuje tradiční venkovský styl, miluje starožitnosti a sbírá staré lampy, které by rád v novém interiéru umístil, jeho žena Iva touží po moderní kuchyni se všemi technickými vymoženostmi, které by jí usnadnily vaření.

tradiční dřevěnice s novou kuchyní

Už při první návštěvě se navíc ukázalo, že designérka bude muset řešit i malý technický zádrhel v projektu dřevěnice. Teprve po položení podlahy totiž majitelé zjistili, že okna jsou umístěna tak nízko, že se pod ně kuchyňská linka s vestavnými spotřebiči jen stěží vejde. Od podlahy k parapetům oken zůstala výška pouhých 82 centimetrů. K pohodlnému umístění kuchyňské linky by ale designérka potřebovala těch centimetrů mnohem více.

Čísla jsou neúprosná

Optimální výška pracovní desky kuchyňské linky je 85 cm od podlahy. Pokud zařizujeme kuchyni pro postavu vyšší než 170 cm, doporučuje se výška pracovní desky až 95 cm. Pohodlná výška pro ukládání nádobí a potravin do skříněk je od 65 do 180 cm nad podlahou. Ostatní výškové zóny řadíme do nepohodlných. Pracovní místa jako dřez, varná plocha a lednice by měly být od sebe vzdáleny optimálně 90 až 120 cm.

Designérka Iva Lukšová se řídila pravidlem navrhnout kuchyni, ve které se budou majitelé nejen dobře cítit, ale ve které se bude i dobře a pohodlně vařit. Vyšla přitom vstříc paní domu a navrhla kuchyň sice moderní, ale takovou, která by zároveň korespondovala s charakterem klasické dřevěnice.

Kompromisní řešení

A jak si návrhářka poradila s výškou kuchyňské linky? V jednom z návrhů se uvažovalo i o několikaúrovňové pracovní ploše. V místech pod parapety oken by byly umístěny nižší části kuchyňské linky. Designérka Iva vycházela z toho, že v kuchyni se bude pohybovat nejčastěji majitelka domu, která není příliš vysoká. Pracovní plocha pro přípravu jídla by měla být 5 až 10 cm pod úrovní ohnuté paže, varná sekce ještě o něco níže, naopak část se dřezem by měla být výš než okolní plochy, abychom si při mytí nádobí nehrbili záda.

Nakonec ale variantu víceúrovňové plochy majitelé zavrhli a dohodli se na jiném řešení. Designérka nechá upravit obložky oken, u některých odstraní stávající parapety a pracovní desku umístí přímo pod spodní část rámu oken.

Kam s „americkou“ lednicí?

Když už designérka vyřešila výšku kuchyňské linky, musela se „poprat“ i s dispozičním řešením kuchyně. Majitel domu František totiž souhlasil s přáním své ženy Ivy mít moderní kuchyni, ale pod podmínkou, že se v ní najde místo na jeho sbírku starožitných lamp a k moderním spotřebičům se zakomponuje i americká lednice.

Americká lednice v interiéru kuchyně je pro designéry tak trochu noční můrou, protože její hloubka je vždy větší než hloubka ostatních spotřebičů. A tak vždy někde vyčuhuje. Na trhu jsou navíc nabízeny nejčastěji lednice v nerezovém provedení, které jsou pak v interiéru kuchyně nepřehlédnutelné. K přednostem těchto lednic patří především to, že chladicí a mrazicí prostor není umístěn nad sebou, ale vedle sebe. Charakteristické je dvoukřídlé otevírání dveří, kdy většinou na levé straně najdeme mrazničku a na pravé chladničku.

Lednici ocení především početné rodiny, protože se do ní opravdu hodně vejde. Chladicí a mrazicí část je rozdělena do několika zón podle typu skladovaných potravin. Nadstandardní výbavou těchto lednic je integrovaný chladič vody, výrobník ledu nebo ledové tříště. Uvnitř lednice bývají zásobníky na vodu či nápoje, v přední části chladničky pak i domácí bar.

Šikovné řešení

tradiční dřevěnice s novou kuchyní

V otevřeném prostoru by americkou lednici schoval snad jen David Coperfield, a tak to designérka Iva vyřešila šalamounsky. Umístila ji tak, aby byla alespoň z obývací části krytá centrálním krbem. Navíc se jí podařilo sehnat lednici ve stejném odstínu, jaký zvolila pro kuchyňskou linku. Lednici umístila tak, že tvoří předěl mezi kuchyňskou a jídelní částí a její hloubka nijak nenarušuje pohyb v kuchyni.

Stejně jako lednice korespondují se světlou kuchyňskou linkou i ostatní spotřebiče včetně digestoře. Ta navíc kopíruje tvar centrálního krbu. Barevný kontrast se světlou kuchyňskou linkou tvoří tmavé dřevo na barovém pultu a prosklených skříňkách na Františkovy lampy. Ty rozmístila designérka nejen do skříněk, ale větší kusy i na trámy a dřevěnou galerii nad centrálním obývacím prostorem.

Dobří řemeslníci jsou zárukou

Velkým přínosem při řešení technických problémů s výškou kuchyňské linky byla i truhlářská firma, která všechny požadavky designérky plnila už během přípravy bez velkých průtahů a komplikací. Komunikace přitom probíhala pouze prostřednictvím internetu. Největším problémem s realizacemi interiérů na odlehlých chalupách je totiž vždy velká vzdálenost, a tak designérka oslovila místní firmu a všechny změny v projektu řešila s truhláři pomocí skypu, emailů a telefonů.

Během výroby kuchyňské linky se sešli jen párkrát a teprve při instalaci kuchyně se ukázalo, že komunikace byla perfektní a vše klaplo tak, jak bylo navrženo v projektu.

TEXT A FOTO: JANA STRÝČKOVÁ


Komentáře

Napsat komentář