U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Zavařujeme i na jaře

Kategorie: Volný čas | Autor: iva

Hlavní sezona zavařování přichází s létem a podzimem, ale už teď se na ni můžete připravit. Teoreticky s knihou MARMELÁDY Nejlepší recepty od Herberta Rheina, vydanou nakladatelstvím Víkend (96 stran, cena 229 Kč). A prakticky tak, že vyzkoušíte některý ze zde uvedených receptů, využívající exotické ovoce, které je v obchodech celoročně. Například pomerančovou marmeládu po anglicku, marmeládu z banánů a kiwi či ananasovou marmeládu. V knížce najdete celkem 75 receptů na přípravu marmelád, džemů, rosolů a ovocných pomazánek, od těch základních až po speciality pro labužníky. Podle nich zpracujete veškeré naše a některé cizokrajné ovoce a lesní plody. Jsou tu i různé informace o ovoci, jeho složení a rady k zavařování.

Váš sváteční velikonoční stůl může obohatit například:

Marmeláda z banánů a kiwi

300 g banánů bez slupek, 700 g kiwi, 1 citron, asi 500 g speciálního želírovacího cukru 2:1

Banány nakrájíme na kolečka, kiwi oloupeme, odstraníme bílý střed a nakrájíme na kousky. Zalijeme citronovou šťávou. Ovoce zvážíme a přimícháme cukr (= polovina váhy ovoce). Nádobu zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 3 hodiny odpočinout. Pak ovoce nahrubo rozmačkáme (mačkadlem na brambory). Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Provedeme rosolotvornou zkoušku. Je-li marmeláda dostatečně hustá, horkou plníme do skleniček, hned uzavřeme a postavíme dnem vzhůru, dokud nevystydne. Marmeládu můžeme ještě vylepšit přidáním 3 – 4 lžic banánového likéru.

Zavařujeme i na jaře