U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Specialita

Kategorie: Vaříme | Autor: LI

Jistě známe mnoho kvalitnějších druhů ryb, než je kostnatý kapr. Ale ten k naší české krajině patří a nejlépe chutná právě u nás. Pokud se samozřejmě dobře připraví. Za dnešní specialitou se vydáme za rybáři, hráznými a rybníkáři a okoukáme od nich recept znějící dost všedně: Kapr pečený na pánvi. Jenže ten náš bude navíc ochucený kyselou smetanou a houbami. Na podobně připravenou rybu si vzpomíná i spisovatel Ota Pavel v knížce Jak jsem potkal ryby. Že kapr od pradávna patří do jídelníčku všech lidí, kterým se rybníky staly osudem, je celkem pochopitelné. Ale kdyby jedli kapra jen smaženého, tak jak to dělá většina z nás, asi by se jim brzy přejedl. A tak vznikaly různé varianty příprav, včetně té dnešní. Většího kapra nejprve rozřežeme na porce. Nejlépe vypadají a také se pečou tzv. podkovy. To je vlastně řez celým vykuchaným kaprem napříč. Jednotlivé porce osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Necháme chvíli odležet a mezitím si do lesa zaskočíme pro podzimní houby. Když budeme mít štěstí, nasbíráme jich hromadu. Pokud nás štěstí opustí, budeme se muset spokojit se 400 g žampionů. Nejprve na másle v pánvi opečeme na větší kousky pokrájené houby, které mírně osolíme a přidáme k nim nasekanou petrželku. Když jsou houby hotové, přeložíme je do jiné nádoby a na rozpálené máslo vložíme porce kapra. V polovině pečení je opatrně obrátíme a zalijeme rozmíchanou kyselou smetanou. Stačí nám jeden kelímek. K tomu přidáme dosud odpočívající houby a vše dobře podusíme. K takové dobrotě bohatě stačí jako příloha chleba, ale samozřejmě můžeme podat i brambory. Legendární restauratér a rybí specialista pan Vaňha ještě tuto pochoutku vylepšil. Porce kapra se podle něho podlévají kyselou smetanou ihned. Navíc se posypou sekanou šalotkou a strouhankou a přidají se žampiony. Potom se celé dílo peče v troubě dohněda. Který způsob vyzkoušíte vy, to záleží jen na vás. Ať tak či tak, jistě nám dáte za pravdu, že kapr chutná i jindy než o Vánocích.

Specialita