Zahrada, jíž vévodí letní kuchyně

Obdélníkový pozemek vymezují dvě silničky, které se zakously do kopce nad divokou řekou Kamenicí. Kdokoli projíždí po dolní z nich, nemůže přehlédnout opravenou chalupu, vedle níž doslova září originální venkovní kuchyně z labského pískovce.

Příběh o vysněném sezení s letní kuchyni začal jako každý jiný chalupářský. V roce 2003 koupila paní Alena chalupu postavenou před 150 lety v obci, v níž se stýkají tři chráněné krajinné oblasti. Jednou z nich je CHKO Labské pískovce, tudíž výběr materiálu pro stavbu kuchyně byl logickým a velmi vhodným řešením. Než se však z grilu poprvé začala vinout lákavá vůně, uběhlo hodně času, který majitelka se svým přítelem investovali do oprav, respektive přestavby chalupy. Zprvu potřebu venkovního posezení tolik nepociťovali, protože sem jezdili jen na rekreaci. Pohodlí, do něhož investovali i nemalé finance, se spolu s pobytem v přírodě stávalo stále větším lákadlem, až se pozvolna stala chalupa jejich hlavním domovem. Tehdy už přestala stačit krytá terasa na druhé straně domu, kam svítí sice příjemně, ale jen ranní sluníčko, a vyvstala otázka, kam se venku usadit a kde připravovat dobroty, které skýtá i okolní příroda.

Letní kuchyně disponuje podle přání majitelů krbem, udírnou a velkou plotnou

Na dlažbě

Chalupa zahradu rozděluje na dvě části. Ta, která navazuje na terasu, má dosud podobu přírodní louky a vzhledem ke svažitému terénu o její úpravě majitelé neuvažují. Jediné místo, které tak pro letní kuchyni přicházelo v úvahu, protože již bylo srovnáno do roviny a svah nad ním byl zpevněn stěnou, vzniklo při výstavbě příjezdové cestě ke garáži. Byla tu položena i dlažba, takže vzniku posezení a možnosti upéct si něco na grilu nic nebránilo.
„Horší bylo, že sem svítí hodně sluníčko a neměli jsme žádné krytí,“ vzpomíná majitelka na chvíle, kdy se na rozpálené dlažbě nedobrovolně pekli sami. Přišla proto chvíle na komplexní řešení. „Všechno, co jsem viděla z nabídky zahradních krbů, se mi nelíbilo, chtěla jsem něco zajímavého,“ pokračuje ve vyprávění Alena. „Přítel stavěl pergoly pro firmu Hrdina & České pískovce a nadhodil, že by bylo pěkné nechat si od ní udělat letní kuchyň.“ Myslel samozřejmě i prakticky: „Budeme ji mít hned u vchodu do chalupy, nebudeme potřebovat ani dřez, ledničku, protože všechno máme uvnitř. Museli jsme si ale rozmyslet, jak by měla vypadat. Chtěli jsme hlavně udírnu, velkou plotnu a krb. A právě u kuchyní od této firmy nás zaujalo, jak jednoduše se krb obsluhuje,“ zdůvodňuje ještě volbu dodavatele.

Ušetřená práce

Objednávka kuchyně se řešila přímo na místě s majitelem firmy Tomášem Hrdinou, po odsouhlasení následné nabídky už jen Alena s manželem čekali na volný termín. „Nakonec přijeli z firmy o týden dřív a my jsme ještě neměli připravené základy. Tak je sami postavili, čímž nám ušetřili práci,“ pouští se do dalšího popisu zrodu kuchyně Alena. „Byla radost dívat se, jak si přitesávali kameny. Byli to skuteční mistři v akci. Opravdu,“ nešetří chválou a ještě dodává jeden postřeh: „Hned, jak bylo hotovo, jel kolem nějaký pán, zastavil, že prý je to nádhera. Myslel, že je to stavebnice, že k sobě kameny tak pasují, a byl udivený, když jsem mu vysvětlila, že každý kus je otesaný přesně pro konkrétní místo.“
Majitelka oceňuje i aktivní přístup pracovníků firmy, například ji upozornili, že by do kuchyně měla vést elektřina a sami instalovali přívodní kabel. Jako hezký dárek za to, že se o ně starala, přidali na stěnu dvě kamenné poličky na kytičky.
O zastřešení se postaral přítel s kolegy, Kuchyň a posezení je tak možné používat, i když prší, ani v něm prý neprofukuje. Bytelný nábytek pořídili v Bauhausu. K zabydlení prostoru přispěly i stylové chalupářské dekorace.

Gril je rozpálený za několik minut

Plotna nestačí vystydnout

„Venkovní sezení využíváme celoročně, sedáváme tu i se známými, od jara do zimy tady něco kuchtíme. Gril je rychle funkční, po zapálení můžeme za deset minut začít opékat. Udíme si maso, ryby a na plotně v době, kdy se sbírají houby, dělám houbový guláš ve velkém. Máme hrnce na zabijačku, připravujeme v nich i pampeliškový med, který se dlouho vaří, nebo povidla, když dozrají švestky. Nenaděláme si doma nepořádek a jsme venku na vzduchu. I sousedi si k nám chodí dávat věci na plotnu či opéct maso,“ vypočítává Alena, co všechno jim venkovní kuchyně umožňuje a zmiňuje i přidanou hodnotu místa: „Je tu báječný klid a díky tomu, že je zahrada ve svahu máme výhled do protějších kopců. Je to relax.“

Zahrada roste do krásy

Část zahrady pod kuchyní se postupně zvelebuje, svah pod chalupou je už osázený, přibyl vydlážděný chodníček, po němž je možné chodit okolo stavení suchou nohou i po dešti. Na šikovné ruce řemeslníků čeká studna, kterou chce majitelka nechat obložit stejným kamenem a instalovat nad ni stříšku, aby bylo vše v zahradě sladěno. Větší investicí bude ještě oplocení, jež se ukazuje nezbytné kvůli pejskům.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Archiv firem

Zahrada, jíž vévodí letní kuchyně