U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

VČELAŘŮV rok (III.)

Kategorie: Volný čas | Autor: Ludžk Sojka

Už starořecký lékař Asklepiades napsal, že med je příjemná potravina, která vyjasňuje mysl a prodlužuje život. Mnoho jeho následovníků tuto myšlenku podpořilo a analýzy medu blahodárné účinky na lidský organizmus jen potvrzují.

   Med obsahuje jednoduché cukry – fruktózu a glukózu (zhruba po 30 %). Z vyšších cukrů je zastoupena sacharóza (od 1 do 10 %). Med dále obsahuje enzymy a vitaminy, především B1, B2, B3 a C. Nechybí minerály – draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, síra, zinek, měď a také voda (17 až 20 %) a další komponenty jako organické kyseliny, hormonální látky, barviva a vonné látky.

   Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. I tak je třeba dodržovat určitá pravidla skladování. Med vždy ukládáme v uzavřeném obalu (sklo, keramika, nerez kov) do tmavé místnosti při teplotě nejvýše 25 °C. Přímé sluneční paprsky působí na med negativně.

   Včelstva našich včelařů nejčastěji produkují med květový, medovicový či smíšený. Květový med je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin a ovocných stromů. Má světlejší barvu a obsahuje pylová zrna rostlin, která obohacují med o rostlinné hormony, éterické oleje a aromatické látky. Květový med je nedílnou součástí lidového léčitelství. Je lehce stravitelný, méně zatěžuje trávicí trakt a obsahuje více bílkovin. Medovicové (lesní) medy jsou tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Obsahují méně bílkovin, zato mnoho silic a látek působících příznivě při onemocnění dýchacích cest. Smíšený med je nejhodnotnější, neboť je směsí určitého podílu medů květových a medovicových. Mísení různých medů je přirozené již při zpracování včelami v úlu.

   Hospodyňky si často stěžují na tzv. krystalizaci medu. Tento přirozený jev je ovšem důkazem jeho vysoké kvality. Květový med krystalizuje dříve. Především proto, že obsahuje více glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. Do původního tekutého stavu lze takový med uvést opatrným zahříváním při teplotě nejvýše 45 °C. Nikdy však v mikrovlnné troubě!

   Spotřeba medu na osobu a rok v naší zemi je velmi nízká. Činí 0,5 kg. Lidé používají med hlavně jako lék v době nemoci. Med by však měl být nedílnou součástí každodenního jídelníčku. Kde ale nakoupit ten kvalitní? Velké obchodní řetězce nabízejí medy z různých koutů světa, o jejichž kvalitě se dá přinejmenším pochybovat. Přitom český med má ve světě velmi dobré jméno, stejně tak vyspělá technologie českého včelařství. Proto je vhodné nakupovat med přímo od včelaře, kterého osobně známe a důvěřujeme mu. Dobrý včelař má zdravé včely, med správně ošetřuje, skladuje a dodržuje základní hygienická pravidla. Jen s takovým medem budou Vánoce, kdy jistě nebude chybět na stole medové pečivo, těmi pravými svátky.

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO ING. ZDENĚK PRCHLÍK

VČELAŘŮV rok (III.)