U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pohoštění s krabí příchutí

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO ČEŘ A ARCHIV AUTORA

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Stále častěji se na trhu se-tkáváme s novými potravinářskými výrobky, které nám mají usnadnit rychlou přípravu pokrmů a nabídnout naší kuchyni větší rozmanitost. Jednou z už zaběhnutých novinek jsou krabí tyčinky s exotickým názvem “surimi”. Tyčinky se prodávají mražené a jejich použití je všestranné. Můžeme je použít syrové, vařené, smažené, zapékané a kdovíjaké ještě. Surimi ovšem nejsou z pravého krabího masa, proto jsou i cenově dostupné. Vyrábějí se z tresčího masa, ale chutí skutečně kraba připomínají. Můžeme z nich připravit “krabí” polévku, stejně jako salát nebo koktejl. Nedávno jsem si v jedné restauraci objednal smaženého kraba. Důvodem byla přitažlivě nízká cena. Už při prvním ochutnání jsem ale zjistil, že jde o známé tyčinky surimi. Ale nehartusil jsem, ani jídlo nevrátil. Tyčinky byly totiž skvěle připravené a jídlo velice chutné. Při dobrém jídle vás obvykle i něco dobrého napadne. A mne napadlo zpracovat několik skvělých receptů světové kuchyně právě s použitím krabích tyčinek. Můžeme začít polévkou, pokračovat salátem a dalšími pochoutkami. I vy poznáte, že tyčinky surimi mohou překvapit i náročného labužníka. Rozpočty jsou jako obvykle pro 4 osoby.

– Krabí polévka Manhattan

1 l drůbežího vývaru (může být z kostky), 200 g tyčinek surimi, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 1/2 šálku sladké nebo kyselé smetany (záleží na chuti), sůl, sekaná zelená petrželka, muškátový oříšek, mletý bílý pepř, na másle osmažené kostičky žemlí

V kastrole rozpustíme máslo a na něm lehce osmahneme jemně pokrájenou cibuli. Pak přidáme mouku a umícháme světlou jíšku, kterou okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Zalijeme vychladlým vývarem a za stálého míchání krátce a mírně povaříme. Mezitím nakrájíme krabí tyčinky na malé kousky a přidáme je do polévky. Potom opět vše krátce povaříme. Do polévky ještě přidáme smetanu, dobře promícháme, přivedeme téměř k varu, ale už nevaříme. Stačí už jen polévku případně přisolit a každý talíř ozdobit petrželkou. Podáváme s osmaženou houskou, kterou si každý nabírá z misky.

– Krabí salát z Dalmácie

400 g krabích tyčinek, 250 g cibule, 1 dl panenského olivového oleje, 30 g česneku, citronová šťáva, sekaná celerová a petrželová nať, pažitka, sůl, mletý bílý pepř, špetka práškového cukru, 4 vejce

Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, mírně osolíme a necháme chvíli “vypotit”. Tyčinky pokrájíme na kousky, česnek nasekáme. Vše promícháme v salátové míse, přidáme nasekanou celerovou a petrželovou nať a pažitku. Připravený salát podle chuti pokapeme citronovou šťávou, opepříme, případně posolíme, někdo přidá i trochu cukru. Nakonec zakapeme olejem. Pak zbývá jen lehce promíchat, ozdobit osminkami vařených vajec a podávat. Jako příloha je vhodný bílý chléb.

– Smažené krabí tyčinky na čínský způsob

400 g krabích tyčinek, 250 g hladké mouky, 2 lžičky škrobu, pár kapek oleje, 2 bílky, špetka prášku do pečiva, olej na smažení, pepř, sůl

Krabí tyčinky necháme lehce rozmrznout. Mezitím z mouky, máčeného škrobu, prášku do pečiva, rozšlehaných bílků, soli a potřebného množství vody vytvoříme hladké, řídké těstíčko, které nakonec zakápneme olejem. V připraveném těstíčku obalujeme tyčinky a ihned smažíme v horkém oleji. Do zlatova usmažené tyčinky necháme na ubrousku okapat a na teplé míse co nejrychleji servírujeme. Jednotlivá sousta namáčíme do směsi z čerstvě drceného pepře a soli.

– Krabí omáčka na těstoviny

300 g tyčinek surimi, 3 lžíce sádla, 3 lžíce sladkého vína (dezertní nebo žluté), 1 šálek drůbežího vývaru z kostky, 2 lžíce sójové omáčky, 3 žloutky, 1 lžička cukru, 1 lžička wej-su (glutasol), střik octa, podle potřeby škrob, několik kapek sezamového oleje, 2 stroužky česneku

Mírně rozmrazené tyčinky pokrájíme na drobnější kousky a restujeme asi 2 minuty v horkém sádle. Pak přidáme víno, zmírníme teplotu a ještě chvíli podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku a rozšlehané žloutky, dobře promícháme, pánev zakryjeme a pod pokličkou dusíme další 2 minuty. Pak přichází čas přidat wej-su, cukr a ocet. Dobře promícháme a podle potřeby zahustíme máčeným škrobem. Omáčku zdobíme tenkými plátky česneku a horkou podáváme. Na stole už máme připravené uvařené těstoviny, které omáčkou přelijeme.

– Krabí chuťovky se studenou omáčkou

400 g krabích tyčinek, hrst petrželové natě, 2 malé cibulky, 1 vejce, 2 lžíce majonézy, 1/2 lžičky hořčice, 75 g bílého toastového chleba, 1 dl mléka, sůl, kayenský pepř, olej na smažení omáčka: 2 malé cibulky, 1 lžíce kaparů, 1 sladkokyselá okurka, 150 g majonézy, 100 g kysané krémové smetany, sekaná pažitka, petrželka, sůl, kayenský pepř, citron na ozdobu

Jemně pokrájené cibulky a nasekanou petrželovou nať promícháme s vejcem, majonézou a hořčicí, osolíme a opepříme. Chléb bez kůrky rozdrobíme a v misce pokropíme mlékem. Tyčinky mírně rozmrazíme a velmi drobně pokrájíme. Spolu s rozmočeným chlebem přidáme k připravené směsi. Vzniklou hmotu dobře promícháme a utvoříme 8 malých kulatých placiček. Položíme je na prkénko, přikryjeme alobalem a necháme asi hodinu odpočívat. Mezitím připravíme studenou omáčku: cibulky velmi jemně nakrájíme, kapary, okurku, pažitku a petrželku nasekáme. Spojíme majonézou a smetanou, přidáme hořčici, sůl a pepř. Vzniklou omáčku lehce promícháme a necháme chvíli vychladit. Chuť omáčky vylepší špetka cukru (správně sem nepatří, ale zkuste to!). Nyní v hluboké pánvi rozpálíme větší množství oleje a po obou stranách v něm do zlatova smažíme krabí chuťovky. Hotové placičky urovnáme na nahřátou mísu, ozdobíme osminkami citronu a v samostatné misce podáváme omáčku. Tyto krabí chuťovky pocházejí z Ameriky, kde jim říkají “crab cakes”.

Tak tedy: dobrou krabí příchuť.

FOTO 1 – Krabí salát z Dalmácie

FOTO 2 – Krabí chuťovky se studenou omáčkou

FOTO 3 – Smažené krabí tyčinky na čínský způsobu

Pohoštění s krabí příchutí