U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Vaříme s pivem

Kategorie: Volný čas | Autor: HV

Pivo si dnes nejčastěji dopřejeme jako nápoj vhodný k těžkým, mastným jídlům nebo při posezení s přáteli v oblíbené hospůdce. Pro naše předky bylo ale pivo každodenní součástí jídelníčku – řídké pivo s chlebem se běžně snídalo, vařila se z něj sytá polévka, přidávalo se do omáček… V české kuchyni má své místo stále.

Kuře na pivě podle Nadi Konvalinkové

1 kuře, 5 velkých cibulí, kousek másla, 2 dl světlého piva, 1 houska, půl sáčku hrozinek, sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na drobno a na másle do zlatova osmažíme. Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, opečeme na cibulce a dusíme v ní do měkka. Pak maso vyjmeme a chvilku grilujeme, aby se vytvořila kůrčička. Do piva namočíme na kostičky nakrájenou housku a přidáme k rozdušené cibuli stejně jako předem namočené hrozinky. Omáčku ještě chvíli povaříme. Maso vrátíme do husté omáčky a podáváme s chlebem.

Krůtí stehna na pivě

horní krůtí stehno, asi 2 lžíce másla, 50 g slaniny, sůl, 3 dl světlého piva, sůl

Maso (můžeme ho podél kosti rozdělit na dvě části) prošpikujeme slaninou, osolíme, opečeme na zbytku slaniny nakrájené na kostičky, přidáme máslo, podlijeme částí piva a pečeme do měkka. Obracíme, aby maso zčervenalo na všech stranách a podléváme pivem. Podáváme s houskovými knedlíky.

Variace na brabce

necelý 1 kg loupaného plecka, 2 – 3 velké cibule, 5 stroužků česneku, sůl, 2 dl světlého piva, 1 párek, popř. 2 lžíce sádla

Maso nakrájíme na kostky (o něco větší než na guláš), cibule na klínky, česnek na plátky. Maso dáme do kastrolu, osolíme, zasypeme cibulí a česnekem, zalijeme deckou piva a v troubě pod pokličkou dusíme půl hodiny, občas promícháme. Pak pokličku sejmeme, podlijeme a maso dopečeme do červena. Když je maso příliš libové, přidáme během pečení kousek sádla. Na talíři ozdobíme opečenou nožičkou párku, kterou jsme nařízli do “ježka”.

Vepřová panenka plněná houbami

1 větší vepřová panenka, 2 vejce, 2 hrsti čerstvých hub, kousek másla, 1 malá cibule, sůl, pepř, hladká mouka, 5 dl světlého piva

Panenku prořízneme, naklepeme, osolíme a opepříme. Na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby, orestujeme, zalijeme rozkvedlanými vejci, osolíme, opepříme a mícháme, dokud se vejce nesrazí, ale nenecháme příliš ztuhnout. Vychladlou směs navršíme na maso, svineme do závitku, ovážeme bílou nití. Obalíme v hladké mouce, opečeme na másle, podlijeme pivem a pomalu pečeme. Obracíme a podle potřeby podléváme pivem. Šťávu vysmahneme, aby výpek zezlátl, zalijeme pivem a necháme přejít varem. Podáváme s pečenými bramborami.

Popisy k obrázkům

Kuře podle Nadi Konvalinkové

Autor fotografií: FOTO AUTOR

Vaříme s pivem