Hovězí maso 5x jinak: Biftek, burger, guláš i kousky na houbách
Hovězí maso patří mezi nejcennější suroviny v kuchyni. Jeho příprava vyžaduje určité znalosti a zkušenosti, aby byl výsledek perfektní.
Hovězí biftek
- 4 hovězí steaky (filet, svíčková nebo rib eye), každý asi 200–250 g
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn nebo tymián, sůl a čerstvě mletý pepř
Steaky vyjmeme z lednice alespoň 30 minut před vařením, aby měly pokojovou teplotu. Potřeme je olivovým olejem, důkladně je osolíme a opepříme z obou stran. Pánev rozpálíme na vysokou teplotu a zprudka na ní steaky opékáme 2–3 minuty z každé strany (pokud je chceme propečené medium-rare). Pro více propečené steaky přidáme další minutu z každé strany. Ke konci smažení přidáme na pánev máslo, česnek a bylinky a výpekem přeléváme maso.
Chilli con Carne
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 červená paprika
- 1 plechovka (400 g) nakrájených rajčat, 1 plechovka (400 g) červených fazolí
- 1 plechovka kukuřice
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml hovězího vývaru nebo vody, olivový olej
- 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého chilli, 1 lžíce cukru, sůl a pepř
V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek, mleté hovězí maso a opékáme, dokud maso nezhnědne a nerozpadne se na kousky. Pak vmícháme nakrájenou papriku, mletou papriku, kmín a chilli. Restujeme 2–3 minuty, a až se koření propojí s masem, přidáme rajčatový protlak, nakrájená rajčata, fazole, kukuřici, cukr, sůl a pepř. Podlijeme vývarem nebo vodou a dobře promícháme. Přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a za občasného promíchání necháme pomalu dusit asi 30–40 minut. Podáváme s rýží, tortillami nebo čerstvým chlebem.
Hovězí burger s vejcem
- 500 g mletého hovězího masa (ideálně 80 % masa a 20 % tuku)
- 4 plátky sýra čedar
- 4 vejce
- 4 plátky slaniny
- sůl a pepř podle chuti
- 4 hamburgerové housky
- salát, rajče, okurka, červená cibule, majonéza, hořčice, kečup
Mleté maso osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Z masové směsi vytvoříme čtyři placky a dáme je odležet do lednice na 30 minut. Gril nebo pánev rozpálíme na středně vysokou teplotu. Burgery grilujeme nebo smažíme 4–5 minut z každé strany, dokud nejsou propečené tak, jak to máte rádi. Na poslední minutu dáme na každý burger rozpéct plátek čedaru. Mezitím si na pánvi vymazané olejem na středním plameni připravíme sázená vejce a opečeme slaninu. Housky rozkrojíme a opečeme na pánvi nebo grilu dokřupava. Burgery sestavíme podle chuti: na spodní část housky dáme omáčky, salát, maso, rajče, okurku a cibuli. Přiklopíme vrchní částí housky a podáváme.
Hovězí na houbách
- 500 g hovězího zadního masa
- 250 g čerstvých hub (žampiony, hříbky)
- 1 velká cibule, 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl a pepř, čerstvá petrželka na ozdobu
Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a dozlatova na něm orestujeme cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso nakrájené na kousky a zprudka osmahneme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Poté vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Do stejné pánve přidáme houby a restujeme je, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. Zaprášíme moukou, zamícháme a restujeme ještě 2 minuty. Pak maso vrátíme do pánve, přilijeme hovězí vývar a smetanu. Dobře promícháme, přivedeme k varu a poté stáhneme plamen. Necháme dusit pod pokličkou asi 20–30 minut, dokud není maso měkké. Osolíme, opepříme a podáváme s rýží, brambory či knedlíkem.
Hovězí guláš
- 800 g hovězího masa (přední nebo kližka)
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 velké cibule, 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, majoránka, sůl a pepř
Na sádle nebo oleji orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme česnek, papriku a kmín a krátce orestujeme, aby se uvolnilo aroma. Hovězí maso zprudka osmahneme, dokud se ze všech stran nezatáhne. Pak vmícháme rajčatový protlak, zasypeme moukou a důkladně promícháme. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Zakryté pokličkou dusíme na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Během té doby občas promícháme a zkontrolujeme, jestli není potřeba maso podlít vodou. Před podáváním přidáme majoránku a případně ještě dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem nebo těstovinami.
Text: Veronika Cerhová, foto: Shutterstock