U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Šafránová rýže (Kesar pulao)

Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO čeř a archiv autora

(pro 4 – 6 osob)

* 350 g dlouhozrnné rýže

* 700 ml vody, 50 g rozinek

* 1 balení šafránu

* 2 lžičky hnědého cukru

* 150 ml mléka

* 2 lžíce másla

* 50 g pražených loupaných mandlí nebo oříšků kešu

* 200 g čerstvého sýra

* sůl

Propláchnutou, namočenou a oschlou rýži osmažíme v kastrolu na másle. Asi po 3 minutách přidáme vodu a sůl a rýži zvolna dusíme do měkka. V rendlíku přivedeme do varu mléko, okořeníme ho šafránem a vylepšíme rozinkami. Tuto směs přidáme k rýži, která se nejméně 10 minut vařila. Po dalších 10 minutách vaření odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou chvíli dojít. Z čerstvého sýra uhněteme ozdobné kuličky. Hotovou rýži promícháme s mandlemi nebo oříšky a na míse ozdobíme kuličkami ze sýra. Indové používají čerstvý domácí sýr, který dokážou do hněda osmažit. Je to senzační. Zkuste to také (asi se vám to tak nepovede), ale i s neosmaženým sýrem si pochutnáte!

FOTO – Šafránová rýže

Šafránová rýže (Kesar pulao)