U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Šafránová rýže (Kesar pulao)
Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart, FOTO čeř a archiv autora
(pro 4 – 6 osob)
* 350 g dlouhozrnné rýže
* 700 ml vody, 50 g rozinek
* 1 balení šafránu
* 2 lžičky hnědého cukru
* 150 ml mléka
* 2 lžíce másla
* 50 g pražených loupaných mandlí nebo oříšků kešu
* 200 g čerstvého sýra
* sůl
Propláchnutou, namočenou a oschlou rýži osmažíme v kastrolu na másle. Asi po 3 minutách přidáme vodu a sůl a rýži zvolna dusíme do měkka. V rendlíku přivedeme do varu mléko, okořeníme ho šafránem a vylepšíme rozinkami. Tuto směs přidáme k rýži, která se nejméně 10 minut vařila. Po dalších 10 minutách vaření odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou chvíli dojít. Z čerstvého sýra uhněteme ozdobné kuličky. Hotovou rýži promícháme s mandlemi nebo oříšky a na míse ozdobíme kuličkami ze sýra. Indové používají čerstvý domácí sýr, který dokážou do hněda osmažit. Je to senzační. Zkuste to také (asi se vám to tak nepovede), ale i s neosmaženým sýrem si pochutnáte!
FOTO – Šafránová rýže