5 skvělých receptů na rybízové dobroty: Chutnají výborně a potěší i návštěvu!

Rybíz patří k odolnějším druhům ovoce a kdejakého jarního mrazíku by se neměl příliš zaleknout, takže si jeho sladké plody můžeme užívat dosyta. Skoro po celé léto!

rybízová marmeláda

Foto: Shutterstock

Rybízová marmeláda

  • 2 kg rybízu, 800 g cukru

Omytý rybíz odšťavíme pomocí lisu na ovoce, abychom získali přibližně 1 kg rybízové šťávy. Tu přelijeme do kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme cukr a pozvolna za stálého míchání vaříme cca 10 minut. Pak provedeme želírovací zkoušku. Lžičku marmelády dáme na talířek, a pokud ztuhne, je marmeláda hotová. Pokud neztuhne, necháme ji vařit ještě další 3 minuty. Poté marmeládu plníme do předem připravených vymytých a suchých sklenic, zavíčkujeme a ihned otočíme dnem vzhůru.

koláč s rybízovým sněhem

Foto: Shutterstock

Koláč s rybízovým sněhem

  • Na těsto: 320 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 220 g másla, 4 žloutky, špetka soli, půl lžičky prášku do pečiva
    Na tvarohovou náplň: 750 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 150 g cukru krupice, balíček vanilkového cukru
  • Na sníh: 500 g červeného rybízu (může být i mražený), 4 bílky, 200 g cukru krupice

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku, máslo, cukr, žloutky, kypřicí prášek a sůl zpracujeme v těsto, které vyválíme na velikost plechu. Plát těsta přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, rukama vytvarujeme okraje. V míse smícháme všechny ingredience na tvarohovou náplň a rozetřeme ji na těsto. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Mezitím si vyšleháme tuhý sníh z bílků, přidáme cukr krupici a zašleháme a na závěr opatrně po částech vmícháme omyté a okapané kuličky rybízu. Sníh rozprostřeme na upečený korpus s tvarohem, vložíme do trouby a hned stáhneme teplotu na 120 °C. Pečeme asi 20–30 minut dorůžova.

muffiny s rybízem

Foto: Shutterstock

Muffiny s rybízem

  • 1 kelímek bílého jogurtu (150 g), půl kelímku cukru krupice, 1 kelímek polohrubé mouky, 1 vejce, půl balíčku prášku do pečiva, 300 g černého rybízu

Všechny ingredience smícháme v míse a vzniklé těsto lijeme do formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky, aby byly plné asi ze dvou třetin. Pečeme na 180 °C asi 20 minut podle velikosti formy, dokud nejsou muffiny propečené.

rybízové semifredo

Foto: Shutterstock

Rybízové semifredo

  • 300 g červeného rybízu, 3 vejce (oddělené žloutky a bílky), 150 g cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli

Rybíz omyjeme, odstraníme stopky, rozmačkáme či rozmixujeme a přepasírujeme jej přes síto. Žloutky a bílky oddělíme. Žloutky ve větší míse vyšleháme se 100 g cukru do světlé pěny, přidáme vanilkový extrakt. V jiné nádobě vyšleháme smetanu. Dále zvlášť vyšleháme bílky se špetkou soli v tuhý sníh, do nějž postupně přidáváme 50 g cukru, dokud sníh není lesklý a pevný. Do žloutkové pěny opatrně vmícháme šlehačku a sníh z bílků. Nakonec pomalu přilijeme propasírovaný rybíz a promícháme. Směs přelijeme do nádoby na biskupský chlebíček vyložený potravinovou fólií a vložíme do mrazáku alespoň na 4 hodiny. Podáváme nakrájené na plátky, můžeme posypat mandlemi nebo čerstvým rybízem.

drobenkový koláč s černým rybízem

Foto: Shutterstock

Drobenkový koláč s černým rybízem

  • 600 g polohrubé mouky, 230 g moučkového cukru, 220 g másla, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, půl balíčku prášku do pečiva, 500 g černého rybízu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ingredience na drobenku v míse promícháme a promneme prsty. Polovinu nasypeme do formy vyložené pečicím papírem, k tomu přidáme prášek do pečiva a zasypeme černým rybízem (podle chuti můžeme dosladit cukrem) a zakryjeme zbylou drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut dozlatova.

Text: Veronika Cerhová, foto: Shutterstock

5 skvělých receptů na rybízové dobroty: Chutnají výborně a potěší i návštěvu!