U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pokrmy ze zeleniny

Kategorie: Vaříme | Autor: MAN

Zdravá linka české kuchyně

Zelenina dodává našemu organismu řadu vitaminů, minerálních látek i vlákniny při nízkém obsahu energie a patří k tomu nejdůležitějšímu v lidské výživě. Celková spotřeba zeleniny je však u nás velmi nízká, činí přibližně jen 75 kg na osobu ročně. Přitom se ví, že ve státech se spotřebou zeleniny okolo 170 kg ročně na hlavu mají nejvíce stoletých obyvatel.

Rady pro zdraví

* Zeleninu nakupujeme čerstvou, nezavadlou, nedřevnatou a nijak poškozenou.

* Vaříme ji co nejkratší dobu, aby se zbytečně neznehodnotila. Nejšetrnější způsob tepelné úpravy zeleniny je vaření v páře nebo jen v malém množství vody.

* Vodu, v níž jsme zeleninu vařili, nevyléváme, neboť je zdrojem cenných látek. Použijeme ji třeba na přípravu polévek, omáček nebo k podlévání pokrmů.

Zapékaný květák

1 květák, 50 g másla, 4 lžíce strouhanky, 100 g tvrdého sýra, tuk na vymazání zapékací misky, zelená petrželka

Květák rozebereme na růžičky, vložíme do osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Scedíme, necháme odkapat a urovnáme do tukem vymazané zapékací misky. Strouhanku nasucho osmahneme, nasypeme na květák, pokapeme rozehřátým máslem a posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a krátce zapečeme, až se sýr roztaví. Porce posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme s vařenými brambory.

Pikantní brokolice s mandlemi

Asi 500 g brokolice, 3 – 4 stroužky česneku, mletý pepř, směs ďábelského koření, sůl, 3 lžíce oleje, 50 g mandlí, petrželka

Očištěnou brokolici krátce povaříme, necháme odkapat a pokrájíme na menší kousky. Na pánvi s rozehřátým olejem zvolna osmahneme česnek nakrájený na plátky, přidáme brokolici, okořeníme, osolíme a zvolna opékáme. Nakonec vmícháme spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a petrželku. Podáváme s vařenými nebo opékanými brambory.

Kynuté špenátové lívance

Asi 150 g špenátového protlaku, 3/4 l mléka, 25 g droždí, špetka cukru, 1 vejce, asi 300 g hladké mouky, 3 – 4 stroužky česneku, majoránka, drcený kmín, tuk na pečení, strouhaný sýr na obalení

Špenát necháme rozmrazit. V malém množství vlažného mléka rozmícháme droždí se špetkou cukru a necháme vykynout. Do zbylého vlažného mléka přidáme vykynutý kvásek, špenát, vejce, mouku, prolisovaný česnek, koření a osolíme. Vypracujeme středně tuhé těsto a necháme je na teplém místě vykynout. Z něho pak na pánvi potřené tukem pečeme po obou stranách lívance. Horké je posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme s vařenými brambory. Chutnají však i samotné se zeleninovým salátem.

Zeleninová sekaná

2 rohlíky, trochu mléka, 2 – 3 brambory, asi 1/2 kg zeleniny (květák, kedlubny, kapusta, mrkev, brokolice…), 1 cibule, 2 vejce, 2 – 4 stroužky česneku, směs koření do mletých mas, sůl, trochu strouhanky, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání zapékací misky

Rohlíky namočíme do mléka, které necháme vsáknout. Zeleninu očistíme a povaříme do poloměkka. Vychladlou ji drobně nakrájíme nebo rozmixujeme. Přidáme vymačkané rohlíky, nakrájenou cibuli, vejce, prolisovaný česnek, koření, sůl a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Do zapékací misky vymazané tukem a vysypané strouhankou rozetřeme zeleninovou hmotu, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Hotovou sekanou pokrájíme na plátky a podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Do zeleninové hmoty můžeme přidat i mleté maso (nejlépe krůtí) nebo kostičky tvrdého sýra.

Pokrmy ze zeleniny