Podzim na chalupě
Jakmile je brambor uvařen, může považovat své dějinné poslání za splněné.
Na podzim se uklízí zahrada
Podzim je čas na sázení ovocných stromků, bobulovin a růží. Jámy dělejte dostatečně hluboké. Nejdříve je prolijte vodou, na dno dejte kompost, kvalitní zeminu a pomalu rozpustné hnojivo. Po výsadbě rostliny důkladně zalijte. Velkou pozornost věnujte výběru vhodných odrůd.
Pravidelně shrabujte listí ze zahrady. Můžete ho dát do kompostu, ovšem s výjimkou listí z ořešáku, které se rozkládá příliš dlouho.
Po sklizni ovoce a zeleniny záhony zryjte. Důležité je, abyste měli čepel vždy ostrou, protože s tupou čepelí vynaložíte zbytečnou námahu.
Až budete sekat trávu naposledy, není dobré ji sekat příliš nízko u země, aby nevymrzla. Zvyšte proto pojezd sekačky.
Ve vlhkém deštivém období zasejte trávníkové osivo a udržujte je ve stálé vlhkosti.
V září a říjnu sázejte cibulky tulipánů, lilií, ladoněk. Až koncem října a v listopadu byste měli sázet hyacinty.
Vyčistěte venkovní dlažbu, nejrychleji to jde vysokotlakým čističem.
Před zahájením topné sezóny zkontrolujte radiátory, zda nepotřebují natřít a odvzdušněte je.
A nezapomeňte ani na okapové žlaby. Jakmile se ucpou napadaným listím, přestanou plnit svou funkci.
Tip
V papiňáku celé brambory uvaříte za 8-9 minut a než se budou hotovy, máme pro vás pár zajímavostí. V českých zemích se bramborové hlízy poprvé objevily na stole v roce 1632 u šlechtice Viléma Slavaty. Mezi prostým lidem se rozšířily až po velké bídě v letech 1771 a 1772, kdy je z Pruska nechala dovézt císařovna Marie Terezie. Do té doby se jedla moučná jídla a luštěninové kaše.
Text: Martina Lžičařová, foto: Shutterstock