Podle čeho vybrat vinnou révu?

Pergoly poslouží révě jako stabilní a vzdušná opora, foto: PxHere
Vinařské přísloví říká, že odrůda je matkou vína, půda a poloha otcem a ročník jeho osudem. Počasí, které má vliv na objem a jakost úrody, si vybírat nemůžeme, odrůdu a místo, kam révu zasadíme, ano.
Představou vlastní vinice se zaobírá asi jen málokterý zahrádkář. Spíše se na zahradě spokojíme s několika révovými keříky, tzv. hlavami poskytujícími ovoce pro okamžitou konzumaci. Požadavky na rostliny a jejich pěstební nároky se v obou případech do jisté míry liší.
K jídlu, nebo pití?
Toužíme utrhnout si ke svačině zralý hrozen, vyrobit si zdravý mošt, či raději alkoholický nápoj? To je první otázka, kterou bychom si při rozhodování mezi odrůdami měli položit. Pokud s plody počítáme pro děti, pořídíme bezsemenné druhy. Dále záleží na tom, jestli upřednostníme sladké, ale méně chuťově výrazné, anebo ty, jež evokují doušek vína nebo chuť jiného ovoce. Také doba zrání a délka skladovatelnosti jsou u stolních odrůd důležitým faktorem.
Výběr podle umístění
Vzhledem k tomu, že vinná réva je vysloveně teplomilná, k vytvoření vinice je potřeba dobře osluněný a před větrem chráněný pozemek ideálně na jižním svahu v nadmořské výšce 200 až 280 m n. m. Chceme-li si vysadit jen pár kusů, postačí mít osluněné výhřevné místo třeba u domovní zdi nebo pevného plotu, který bude révě „krýt záda“ a předávat mu teplo absorbované ze slunce. Třetím, poměrně rozšířeným způsobem pěstování je pnutí vinné révy po pergolách. Některým se daří i ve skleníku. Odrůdy tudíž vybíráme podle toho, kam je chceme umístit, a také podle výnosů. Budeme-li mít hlav málo, oceníme velké hrozny. Pro pergoly a jiné konstrukce zvolíme révu s rychlým, tzv. energetickým růstem.
Základní požadavky
Pro vinnou révu vybíráme vždy závětrné slunné stanoviště směřující nejlépe na jižní, případně jihovýchodní či jihozápadní stranu. Protože její kořeny rostou do hloubky, půda nesmí být hutná a těžká. Nejvhodnější je hlinitopísčitá s menším poměrem jílu, kamenitá a štěrková vyhovuje zejména modrým odrůdám, písčitější odrůdám bílým. Nutný je dostatek živin, především draslíku, ale i fosforu, hořčíku, vápníku a železa. Optimální pH se pohybuje mezi 6,0 až 7,3.
Text: Zuzana Ottová, foto: PxHere