U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si

Kategorie: Recepty | Autor: Věnceslava Dezortová

s Žofií Vokálkovou, flétnistkou

Ve svém oboru je špičkovou umělkyní. Získala řadu cen v prestižních soutěžích jako Concertino Praga, Pražské jaro nebo Pacem in terris v Německu, což je soutěž vítězů evropských soutěží, v roce 2000 jako první Evropanka dostala Special Prize na soutěži Web Concert Hall Competition v New Yorku. Téhož roku reprezentovala naši republiku na Expo v Hannoveru. Koncertovala v řadě zemí světa. Má hbité prsty nejen na flétnu, ale i na zacházení s kuchyňským náčiním. Ačkoliv na to nevypadá, prý ráda jí a vaření ji dokonce baví. Poradila nám své vlastní specialitky.

Banánová bábovka

Utřeme 150 g másla, 250 g cukru, 250 g měkkého tvarohu (nebo zakysané smetany) a 3 žloutky. Pak přidáme 1 až

2 rozmačkané banány, 250 g polohrubé mouky, 100 g kokosu, 1 prášek do pečiva a 8 lžic smetany. Nakonec vmícháme sníh ze 3 bílků. Těsto dáme do vymazané bábovkové formy a pečeme při 180 °C asi hodinu.

Lilková pomazánka

Do trouby předehřáté asi na 150 °C vložíme na plech jeden až dva celé lilky. Nepodléváme! Po zhruba 20 minutách zkontrolujeme, zda už změkly. Pokud ano, vyjmeme je a necháme vychladnout. Lilky po délce rozřízneme a dužninu vydlabeme do misky. Utřeme ji s máslem, přibližně na jeden díl lilku polovinu másla. Osolíme, opepříme, případně dochutíme dle vlastní nápaditosti. Natíráme na topinku, chléb či veku. “A baštíme. Je to velmi dobré,” dodává Žofie Vokálková.

Pochutnejte si