U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

OCHUTNEJTE ŠEJKROVANÉ MOUČNÍKY

Kategorie: Volný čas | Autor: iva

Kuchyně na chatě či chalupě nebývá vybavena elektrospotřebiči tak jako ta “domácí”, ale i bez mixéru a šlehače, dokonce i bez váhy se tu můžete pustit do pečení vynikajících moučníků. Těsto na ně připravíte protřásáním všech surovin v uzavřené nádobě, tedy šejkrováním. (Nejlepší je plastová miska s víčkem.) Tato příprava vyžaduje o něco více tekutin než běžné moučníky. Recepty na ně najdete ve stejnojmenné kuchařce, jejímž autorem je známý dr. Oetker a vydalo ji nakladatelství IKAR. Nabídne vám 57 receptů na moučníky pečené ve formě i na plechu, na dorty i na drobné pečivo. A tady je jeden z nich:

Mrkvový chlebíček

300 g (3 hrnky) polohr. mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 150 g (1 hr.) cukru, 2 vanilkové cukry, 1 lžička mleté skořice, špetka soli, 150 ml (1 hr.) oleje, 2 vejce, 250 g (2 hr.) jemně nastrouhané mrkve, 1 lžíce citronové šťávy, 50 g (1 hr.) mletých lískových oříšků; na polevu utřeme 100 g (1 hr.) moučkového cukru a 1 – 2 lžíce citronové šťávy

Do uzavíratelné nádoby dáme mouku, kypřicí prášek, cukr, vanilkový cukr, skořici, sůl, vejce a olej. Uzavřeme a 15 – 30 vteřin silně protřepáváme. Vařečkou vmícháme mrkev, citronovou šťávu a oříšky. Těsto dáme do tukem vymazané chlebíčkové formy (30 x 11 cm), vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby na rošt (160 – 180 °C), pečeme zhruba 50 minut. Necháme 10 minut stát, pak vyklopíme. Po vychladnutí potřeme polevou, necháme ztuhnout a nakrájíme.

OCHUTNEJTE ŠEJKROVANÉ MOUČNÍKY