U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

OBLASTI A KVALITA VÍNA

Kategorie: Volný čas | Autor: ing. Roman Svatoň

Kapitoly o víně VIII.

Kvalitu vína určují čtyři základní faktory: půda, odrůda hroznů, klima a také samozřejmě schopnost vinaře. Vztah oblasti a kvality vína je tedy značně důležitý. Český region se nachází na absolutně nejsevernější hra-nici pěstování vinné révy v Evropě, výroba kvalitního vína tedy vyžaduje mnoho péče a schopností lidí. Obecně se révě vinné daří v oblastech s teplým a vlhkým létem. Velké množství vinic se nachází také podél řek či velkých vodních ploch a pokud se nám podaří zajistit pro vinici trochu správného větru, můžeme se těšit na dobrou úrodu. Půda, zdroj živin, je v českém regionu jiná než v regionu moravském. V českých oblastech je tvořena vápenitými a čedičovými horninami, v moravské ji tvoří geologicky mladé horniny (říční usazeniny, spraš, pískovec). Proto i chuť vína z obou oblastí má rozdílné charakteristiky. Svým stylem se česká vína více podobají germánským a moravská rakouským. Vyzkoušejte si například rozdílnost Ryzlinku rýnského ze Žernosek a stejné odrůdy ze Znojma. V českém regionu máme šest oblastí (pražská, mělnická, roudnická, žernosecká, mostecká a Čáslav) a v moravském deset oblastí (brněnská, bzenecká, mikulovská, mutěnická, velkopavlovická, znojemská, strážnická, kyjovská, uherskohradišťská a Podluží). V jednotlivých oblastech se pěstují různé odrůdy révy vinné a některé mají pro kvalitu určitých vín výsadní postavení. Doporučuji vyzkoušet Ryzlinky vlašské z mikulovské oblasti, přesněji ze svahů Pálavy, červené víno André z Velkopavlovické oblasti, bílé víno Hibernal z Mělnicka, či krásná vína z polohy Šobes na Znojemsku. Čím jsou takové odlišnosti dané? U vína se vysoce hodnotí jeho celkový dojem, harmonie. Právě ta je ovlivněna rozdílností jednotlivých poloh, byť leží v malých oblastech s téměř stejným počasím. V poslední době se často používá nový francouzský výraz “Terroir”, jenž označuje jakýsi souhrn půdních a klimatických vlivů, umocněných tradicí a kvalitou pěstování révy vinné, vlastností samotné odrůdy a bezpochyby lidským faktorem, neboli schopností vinaře. A z toho plyne, že víno je z každé polohy jedinečné a vzhledem ke kvalitě ročníku neopakovatelné. Pokud se podmínky a počasí vydaří, pak můžeme očekávat vína vysoce kvalitní. Někdy takovým vínům říkáme vína ročníková. Jsou to vína bohatá, plná a vesměs předurčená k archivaci. V našich podmínkách můžeme mluvit o zajímavém ročníku 2003, který je nyní i cenově dostupný. Krásným ročníkem je například i rok 1983. Na kvalitu vína působí souhrn všech vlivů. Podaří-li se nám objevit krásné víno, typické pro naši oblast, a jestliže je takové víno harmonické, plné a výtečné struktury, pak z něj máme nádherný dojem plný zážitků. Ne každý si oblíbí víno z terasovitých či kopcových vinic, plné minerálních a stopových prvků, ale zachutná nám například hutné víno robustní barvy z těžkých jílovitých poloh. Nelze tedy logicky určit, že ta či ona vinice je nejlepší, protože každému z nás chutná víno jiné. Někdo rád vína svěží s mírnou kyselinkou, někdo vína trpká s mírnou tříslovinou. Kvalitu vína hodnotíme i z hlediska vyváženosti kyselin, cukrů, extraktu a alkoholu. A pokud jsme si nějaká vína od vybraného vinaře již oblíbili, pamatujme, že ne vždy se témuž vinaři podaří stejně kvalitní vína automaticky vyrobit i následující rok.

Jeruzalémská 10, Praha 1

www.euroteka.cz

OBLASTI A KVALITA VÍNA