Kavkazská jedle – královna mezi vánočními stromy

Rubrika: Market

K Vánocům neodmyslitelně patří stromeček, který se na Štědrý den rozzáří v celé své kráse. Většina lidí ho kupuje s předstihem, aby měli zaručen ten nejlepší výběr.

Jestliže chcete být ekologičtí a šetřit přírodu, zvolíte stromek řezaný. Ano, čtete správně. Tvrzení, že umělé stromky šetří přírodu, bylo už dávno vyvráceno. Podle odborníků z Vídeňské univerzity spotřebuje výroba a distribuce jednoho umělého stromku víc kyslíku, než kolik ho dokáže vyprodukovat několik stovek živých stromků po celou dobu růstu. Vánoční stromky se v současné době pěstují v pravidelných řadách na speciálních farmách, kde na místo každého uříznutého hned přijde nová sazenice.

„Nejoblíbenější volbou vánočního stromku je jedlička. Mezi jedlemi je pak nejkrásnější jedle kavkazská, která snese označení královna mezi vánočními stromy. Vyniká bohatou a pravidelnou korunou, až tři centimetry dlouhým jehličím, charakteristickou sytě zelenou barvou a má větve od paty až po špičku,“ říká Kateřina Böhmová, manažerka komunikace společnosti Mountfield.

I letos nabízí Mountfield ve všech svých 57 prodejnách v České republice kvalitní kavkazské jedle. Stromy pocházejí z dánských plantáží a každý prošel přísnou kontrolou odborných inspektorů. Firma je nabízí ve dvou kvalitativních řadách: Standard a Premium. Vybírat lze mezi stromy o velikostech 1 až 2,5 m. Jedličky v nejžádanější velikosti 1,5 – 2 m stojí letos od 539 Kč. „Jedle navážíme do našich prodejen kontinuálně, takže jsou vždy čerstvé. Na našich prodejních plochách, které jsou dobře přehledné a osvětlené, nabízíme také ořez kmenu a zabalení stromu do sítě,“ dodává Kateřina Böhmová.

Jak dlouho kavkazská jedle vydrží? To záleží na vás na vaší péči. Řezaný stromek uložte do nádoby s vodou, přidejte výživu pro stromky a nechejte v chladném prostředí až do doby, než ho budete zdobit. Před uložením stromku do vody ještě zkraťte spodek kmene o několik cm. Čerstvým řezem dokáže strom přijmout až 5 l vody, a vydrží tak déle svěží. Dejte pozor, ať kůra dosahuje pod hladinu vody v nádobě – stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod kůrou. Takto můžete jedli nechat stát na balkóně, terase nebo na chladné chodbě až do Štědrého dne. Pokud si přenesete stromek z venkovního mrazu domů až na Štědrý den, nechte ho co nejdéle aklimatizovat v chladné místnosti, aby prudkým přechodem do tepla neutrpěl teplotní šok. Vyplatí se také pořídit stojan, do kterého lze nalít vodu, aby jedle mohla pít průběžně. Dejte přitom pozor, ať kůra opět dosahuje až do vody v nádobce.

Více informací najdete na www.mountfield.cz

Komerční prezentace

Kavkazská jedle – královna mezi vánočními stromy