Jaký je nejlepší kolagen na pleť?

Kolagen bychom mohli označit jako sekundární kostru lidského těla. Jedná se o typ proteinu přírodního původu, který se v kosmetickém průmyslu používá již desítky let. Je hlavní složkou pojivé tkáně u savců a hraje důležitou roli ve fungování těla. Funkcí má tato nepostradatelná bílkovina hned několik.

Vzhledem k obrovskému množství dostupných výživových doplňků, které kolagen obsahují v různých formách, není vždy snadné zvolit ten nejlepší kolagen na pleť a vlasy. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou hlavní funkce a výhody kolagenu a v jaké formě byste ho měli vyhledávat.

Jaký je nejlepší kolagen na pleť

Co je kolagen?

Kolagen je přírodní látka, která se hojně nachází v lidském těle. Jde o nejvíce se vyskytující bílkovinu v těle člověka a zvířat. U savců představuje kolagen zhruba 35 až 40 % všech bílkovin obsažených v těle. Je součástí kůže, kostí, svalů, chrupavek, šlach a kostí.

Kolagen slouží jako lepidlo, které drží celé tělo pohromadě. Díky kolagenu jsou tělesné tkáně vzájemně propojené, pružné a odolné.

Exisuje několik typů kolagenu, avšak mezi nejrozšířenější 3 typy patří:

  • Kolagen typu I, nejrozšířenější typ, který se vyskytuje v kůži, šlachách a kostní tkáni.
  • Kolagen typu II obsažený ve chrupavkách.
  • Kolagen typu III obsažený ve svalech a stěnách cév.

Trocha historie

V tradiční čínské medicíně se o blahodárných účincích kolagenu vědělo již před několika tisíci lety. Pozornost západních vědců si však získal až v 19. století a teprve od roku 1980 se o něj věda začala skutečně zajímat.

K čemu slouží kolagen?

Kolagen je známý především pro své využití v estetické chirurgii a v kosmetice, protože přispívá ke krásnějšímu vzhledu pokožky a vlasů. Kolagenová vlákna ve spodní vrstvě kůže dodávají pokožce pružnost a odolnost a celkově zlepšují její vzhled. Využití kolagenu je však mnohem širší. Používá se také při léčbě kloubů, střevních potíží a svalů.

K čemu slouží kolagen

Kolagen a věk

Kolagen hraje důležitou roli při stárnutí organismu. S přibývajícím věkem jeho množství v těle ubývá. Od věku 25 let se endogenní produkce kolagenu začne postupně snižovat, což má za následek první známky stárnutí jako jsou vrásky, povislá kůže a strie.

Jde o zcela přirozený jev. Vlasy jsou méně odolné, šlachy a vazy méně elastické a klouby ztrácejí svou pružnost. Můžete mít i tzv. papírovou kůži. Užívání doplňků stravy s obsahem kolagenu velmi napomáhá zmírňovat příznaky úbytku kolagenu v pleti a ve vlasech.

Kromě věku existuje i řada jiných externích faktorů, které urychlují ztrátu kolagenu. Patří mezi ně sluneční záření, tabákové výrobky, stres, těžké kovy a jiné toxické látky. Všechny tyto faktory se podílí na zvýšené produkci volných radikálů v těle, čímž narušují přirozenou tvorbu kolagenu.

Typy kolagenu

Hovězí kolagen

Hovězí kolagenHovězí kolagen je extrahován z kůže skotu, která je následně sterilizována a zkapalněna. Je široce používán v oblasti plastické chirurgie, zejména ve formě injekcí ke zvětšení objemu rtů nebo redukci vrásek. Účinky tohoto typu kolagenu jsou dočasné a trvají zhruba tří měsíce.

Hovězí kolagen je dostupný také v práškové formě. Práškový hovězí kolagen je oblíbený díky obsahu kvalitních bílkovin a používá se jako doplněk stravy pro sportovce.

Rybí kolagen

Rybí kolagenRybí kolagen se získává ze zbytků ryb (kůže, šupiny a kosti). Často je obsažen v krémech proti vráskám. Jedná se o jeden z nejlepších kolagenů na pleť.

Tento typ kolagenu je dostupný především ve formě krémů, kapslí a tablet. Někteří výrobci ho nabízejí i v tekuté formě. Prášková forma rybího kolagenu je vzácná.

Rybí kolagen je obecně účinnější než hovězí kolagen. Tělo ho dokáže snadněji vstřebat a jeho účinek je dlouhodobější. Navíc je svou strukturou podobný lidskému kolagenu.

Vaječný kolagen

Vaječný kolagenVaječný kolagen je získáván z membrán skořápek vajec. Nejčastěji se prodává ve formě doplňků stravy.

Vaječný kolagen obsahuje glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, kyselinu hyaluronovou a různé aminokyseliny, které mají přínos pro budování pojivové tkáně, hojení ran, budování svalové hmoty a snižování bolesti a ztuhlosti.

Jaký je nejlepší kolagen na pleť?

Naše tradiční strava obsahuje čím dál méně kolagenu. Lidé konzumují méně tučného masa a při vaření používáme méně kostí a chrupavek přirozeně bohatých na kolagen.
Kolagen dnes naštěstí existuje také ve formě prášků, kapslí nebo krémů. Nedostatek kolagenu můžete nahradit kosmetickými přípravky nebo doplňky stravy.

Doplňky stravy s obsahem kolagenu účinkují zpravidla na celé tělo, zatímco krémy mají více cílený účinek.

Nejlepší kolagen na pleť: kolagenový krém nebo kolagen v prášku?

Kolagen v práškuProtistárnoucí krémy, séra i nápoje s obsahem kolagenu jsou dnes velmi rozšířené. Výhodou práškového kolagenu oproti krému je, že se lépe vstřebává a dostává se tak do hlubších vrstev pokožky. Kolagen v podobě prášku tedy představuje nejlepší kolagen na pleť.

Molekuly kolagenu, které jsou obsaženy v kosmetice a krémech jsou příliš velké na to, aby pronikly do hlubších vrstev pokožky. Krémy mají tedy především hydratační a vyhlazující účinek na vnějšek pokožky.

Zkrášlující účinky krémů navíc netrvají věčně. Pro dosažení dlouhodobějšího efektu je zapotřebí je aplikovat několikrát denně.

Práškové doplňky stravy s obsahem kolagenu jsou proto tím nejlepším kolagenem na pleť a vlasy, pokud chcete dosáhnout dlouhodobějších účinků. Bioaktivní kolagenní peptidy, které obsahují, stimulují produkci kolagenu v hlubších vrstvách kůže a tím efektivněji přispívají k jejímu mladistvému vzhledu.

Kolagen v prášku

Nejlepší formou kolagenu k dosažení mladistvého vzhledu pokožky jsou výživové doplňky s obsahem kolagenu ve formě prášku, tablet nebo kapslí. Kvalitní kolagenový prášek se vyrábí z hydrolyzovaného kolagenu rozloženého na malé řetězce aminokyselin zvané peptidy.

Práškový kolagen je snadno rozpustný v teplých i studených tekutinách. Navíc nemá žádnou zvláštní chuť ani vůni a tím pádem nijak neovlivní chuť vašeho nápoje.

Kolagen v boji proti vráskám

Kolagen v boji proti vráskám

Během přirozeného procesu stárnutí naše kožní buňky produkují méně a méně kolagenových vláken, což má za následek uvolněnou a vrásčitou kůži.

Různé klinické studie zkoumaly vliv kolagenu na vzhled pokožky. Podle výsledků těchto studií užívání kolagenových peptidů zlepšuje hydrataci a elasticitu pokožky a pomáhá redukovat vrásky.

Užívání kolagenu má také pozitivní účinky na hloubku vrásek kolem očí. U osob, které každodenně užívaly bioaktivní kolagenové peptidy, bylo prokázáno, že se hloubka jejich očních vrásek zmenšila přibližně o 18 % a textura jejich pokožky byla zpevněná.

Jiná nedávná studie prokázala, že každodenní užívání kolagenového doplňku zlepšuje elasticitu a hydrataci pokožky.

Kolagen v boji proti celulitidě

Kolagen v boji proti celulitidě

Celulitida, někdy nazývaná „pomerančová kůže“, je změna v tukové tkáni pod kůží. Podkoží je spodní vrstva kůže a jsou zde buňky, které ukládají tuk. Pokud se přetíží tukem, tyto buňky se rozšíří a vytvoří vzhled „pomerančové kůry“.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení nadváha nezpůsobuje celulitidu, protože jí mohou trpět i velmi štíhlé ženy.

Nejlepší kolagen v boji proti celulitidě je kolagen ve formě prášku či tablet, který pomáhá snižovat viditelnost celulitidy v oblasti stehen již do šesti měsíců.

Kolagen a péče o vlasy

Kolagen a péče o vlasy

Kolagen působí do hloubky vlasu, omezuje vypadávání vlasů a posiluje vlasové vlákno od kořínků ke konečkům. Vlasy jsou hebčí a lesklejší po dobu minimálně šesti měsíců.

Pro péči o vlasy upřednostněte doplňky stravy s obsahem kolagenu, které dlouhodoběji a účinněji posílí jejich obnovu a růst.

Potraviny, které jsou zdrojem kolagenu

Potravin, které obsahují kolagen, není mnoho. Existují ovšem i takové potraviny, které jsou bohaté na aminokyseliny, vitamíny A, C a E a zinek, tedy látky, které podporují přirozenou tvorbu kolagenu.

Želatina

Želatina se získává z kůže a kostí zvířat, je bohatá na bílkoviny a obsahuje několik důležitých aminokyselin.

Můžete ji konzumovat ve formě prášku nebo želatinových plátků.

Masné výrobky

Kolagen se hojně nachází v mase, kostech a chrupavkách, ze kterých si můžete připravit domácí vývar.

Vejce

Vaječný žloutek je obzvláště bohatý na kolagen.

Ryby a korýši

Stejně jako u masa můžete ze slupek a skořápek mořských produktů připravit vývary nebo omáčky.

Losos

Je přirozeně bohatý na zinek. Zinek aktivuje proteiny odpovědné za syntézu kolagenu.

Potraviny, které jsou zdrojem kolagenu

Krůtí maso

Krůta má vysoký obsah aminokyselin a glycinu, který je klíčovým hráčem při syntéze kolagenu. Navíc je krůta dobrým zdrojem zinku, který se obecně podílí na syntéze bílkovin.

Zdroje provitamínu A

Zelenina: mrkev, batáty, dýně, špenát, kapusta, tykev, hlávkový salát, pampeliška, paprika
Ovoce: meruňka, mango, meloun
Maso: krůtí maso, hovězí játra
Ryby: sleď
Řasy: spirulina (12 000 IU až 25 000 IU na 5 g prášku)

Zdroje vitamínu C

Zelenina: paprika, zelí, brokolice, špenát, rajčata
Ovoce: kiwi, citrusové plody, červené ovoce, exotické ovoce

Zdroje vitaminu E

Zelenina: avokádo, chřest, špenát
Olejnatá semena: para ořechy, arašídy, lískové ořechy, mandle
Semena: slunečnicové, piniové oříšky
Oleje: arašídový, slunečnicový

Jaký je nejlepší kolagen na pleť?