Druhá zelenina

Rubrika: Zahrada

Odkvetly letničky, sklidili jsme letní plody. Co s prázdnými záhony? Osadíme je zeleninou, která ještě stihne vyrůst.

V záhonech, kam svítí slunce, bez problémů dozraje zelenina s krátkou vegetační dobou. To je čas potřebný od výsevu do plné zralosti plodů, jedlých listů i kořenové zeleniny. Vypěstovat tak zvládneme ředkvičky, třeba odrůdy Kvarta, Tercie či Viola a Faraon. Vegetační dobu okolo 80 dnů má také černá i bílá ředkev a vodnice, listová zelenina, bylinky a při pěkném podzimním počasí stačí dozrát i některé odrůdy karotky (například Rondo) s vegetační dobou kolem 75 dnů. Takže pochutnat si na ní můžeme ještě koncem října. Pro kořenovou zeleninu dobře nakypříme půdu do hloubky.

Abychom plody své práce sklízeli již koncem září, je ideální dobou pro výsev druhá polovina srpna. Krátkou vegetační dobu – něco mezi 30 a 40 dny – mají již zmíněné ředkvičky. Existuje jich mnoho odrůd, potřebují hlavně propustnou půdu s dostatkem živin a vláhy. To platí i pro ostatní zeleninu.

Křupavý salát za pár týdnů

Ještě snazší je pěstování listové zeleniny. Ta má sice delší vegetační dobu, ale odborníci doporučují zvolit směsi semen k řezu mladých listů nebo sklízet po třiceti dnech ještě nedorostlé saláty tzv. metodou „baby leaf“. K tomu se hodí špenát, pikantní listové zeleniny, jako je rukola či asijská mibuna, mizuna, a také všechny druhy salátů včetně ledové odrůdy Larsen.

Vděčný hrách

Při teplém počasí můžeme zkusit pěstovat i hrách. Patří mezi rostliny, které plodí velmi rychle, proto jej lze vysévat několikrát za sezónu, ideálně s odstupem 2-3 týdnů. Použijemeli tzv. cukrový hrách, dočkáme se mladých šťavnatých lusků, které konzumujeme celé nebo nasekané do salátů.

Během srpna je možné vysazovat ještě chilli papričky. Jestli je však chceme sklízet letos, použijeme předpěstované keříky, které koupíme v zahradnictví nebo v zahradních centrech hobbyřetězců. Ponecháme-li je v květináči, vezmeme je na zimu domů a dále je můžeme pěstovat jako pokojové rostliny.

text: Helena Štětinová
foto: Archiv firmy a Shutterstock

Druhá zelenina

Druhá zelenina