U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Rychlé vánoční dobroty

Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart

Mnoho chutných variant na jedno téma

Přicházející Vánoce mají v mnoha rodinách jedno společné – peče se vánoční cukroví. Vytahují se staré rodinné recepty, zkoušejí nové od kamarádky nebo vyčtené z časopisů. Pro některé hospodyně je téměř otázkou cti, mít napečeno co nejvíc druhů cukroví.

Vánoční cukroví je krásná tradice, i když ne zase tak stará, jak bychom se mohli domnívat. V 19. století se ještě nic takového nedělalo. Dnes si můžeme vybírat už i z nabídky hotového cukroví a místo pachtění s cukrovinkami jít třeba bruslit. Není to ovšem tak docela ono. Kuchyně provoněná kořením a sladkými vůněmi, linoucími se z trouby, přispívá k vánoční atmosféře. Pokusili jsme se proto najít pro vás několik nepříliš známých receptů, které mohou obohatit váš vánoční stůl. Dbali jsme při tom na rychlou a jednoduchou přípravu, aby se cukroví dalo udělat i v polních podmínkách na chatě nebo na chalupě. A také aby cukroví zvládl i muž-chalupář.

Africké kopečky

3 bílky, 150 g pískového cukru, dohromady 150 g fíků, datlí a vlašských ořechů

Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, až hmota zhoustne. Přimícháme drobně nakrájené fíky a datle a nasekané ořechy. Z hmoty tvoříme lžičkou kopečky, které klademe na plech, vyložený pečicím papírem. Kopečky nejdříve v mírně teplé troubě jen sušíme, pak necháme zrůžovět při vyšší teplotě. Vychladnout by měly na prkénku.

Rozpustilí kluci

250 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, vanilkový cukr, rybízová zavařenina

Jde to rychle! Z mouky, změklého másla a cukru vypracujeme křehké těsto, které na pomoučené pracovní desce vyválíme na tenký plát. Vykrajujeme kolečka, přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme do bleda. Horká upečená kolečka obalujeme z jedné strany ve vanilkovém cukru. Vychladlá potřeme na straně bez cukru zavařeninou a vždy dvě slepíme k sobě. Nakonec máme obrovskou radost, když se to povede.

Mrkvové cukrovinky

350 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g mrkve, vanilkový cukr, meruňková zavařenina

Z mouky, změklého másla a jemně nastrouhané mrkve vypracujeme těsto. Vyválíme tenkou placku, z níž vykrajujeme libovolné tvary (nejhezčí jsou hvězdičky). Pečeme na vymaštěném plechu do růžova. Podobně jako v předchozím receptu je obalujeme ve vanilkovém cukru a spojujeme zavařeninou.

Pařížské sušenky

250 g strouhaných mandlí, 250 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek

poleva: 140 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 1 bílek

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Na válu posypaném cukrem vyválíme asi 1/2 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Z bílku ušleháme tuhý sníh, do něhož vmícháme cukr a vanilkový cukr. Touto polevou potřeme obdélníčky těsta, položíme je na vymaštěný plech a pečeme v předehřáté troubě (200 °C) 10 až 15 minut. Povede-li se nám to, máme exkluzivní cukroví za pár minut. Strouhané mandle se dají navíc koupit!

Čokoládové hrudky

100 g čokolády na vaření, 1 lžíce mléka, oříšek másla, 125 g tenkých plátků mandlí (dá se koupit)

Čokoládu rozpustíme v teplé troubě na talíři s mlékem, pak rozmícháme s máslem. Vmícháme plátky mandlí. Vidličkou nebo lžičkou tvarujeme hrudky a na pečicím papíru je necháme dobře oschnout.

Plněné švestky

500 g velkých sušených švestek, 100 g másla, 200 g hořké čokolády, 1 žloutek, 2 lžíce moučkového cukru, kakao na obalení

Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni, necháme zchladit a pak promícháme se žloutkem a s cukrem. Hmota má připomínat ztuhlé máslo. Švestky nahřejeme nad párou, nařízneme je a zbavíme pecek. Potom je naplníme čokoládovou hmotou, stiskneme do původního tvaru a obalíme v kakau.

Švestky lze také plnit ořechy či mandlovým těstem a máčet v rozehřáté čokoládě.

Mozartovy koule

125 g moučkového cukru, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 bílek, 250 g lískových oříšků, kousek kandované pomerančové kůry, čokoládová poleva nebo rozehřátá čokoláda

Cukr utřeme s bílkem a citronovou kůrou do pěny. Přidáme asi 2/3 strouhaných oříšků a jemně sekanou pomerančovou kůru. Z hmoty vytvoříme asi 35 kuliček, které pomocí párátek nejprve máčíme v čokoládové polevě a potom ve zbývajících oříšcích. Kuličky sušíme na prkénku nejméně 24 hodin. Podáváme s Kouzelnou flétnou nebo Malou noční hudbou.

Karamelky

100 g kostkového cukru, 140 g moučkového cukru, 140 g strouhaných ořechů, 100 g másla, 3 vejce, 4 karlovarské oplatky

bez náplně

Kostkový cukr na pánvi rozpustíme, až mírně zhnědne a bude vonět po karamelu. Nespálit, byl by pak hořký! Do karamelu vmícháme další cukr, máslo a strouhané ořechy. Směs na plotně mícháme, až se všechny suroviny dobře spojí. Odstavíme z ohně a mícháme až do vychladnutí. Do vlažné, téměř vychladlé hmoty vmícháme vejce a dáme znovu na plotnu. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Ještě teplou ji natíráme na oplatky, které klademe na sebe. Oplatky zatížíme a necháme do druhého dne uležet. Pak je nakrájíme na malé čtverečky nebo obdélníčky. Ovšem pokud jsme nedodrželi pracovní postup, připravíme si spíš sekáč a kladivo.

Věříme, že vás naše recepty inspirovaly natolik, že se co nejdříve pustíte do pečení. Sladké Vánoce vám přeje

Antonín Tony Linhart

Rychlé vánoční dobroty