U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si

Kategorie: Z kuchyně | Autor: Jiří Trnavský

s Jiřím Trnavským, šéfredaktorem časopisu Chatař & chalupář

Pokaždé, když se dočtu, že lze nějakou složitou “speciální” dietou za měsíc zhubnout bez větší námahy o 10 kilo, vzpomenu na jistého šprýmaře, který v novinách sliboval – za provizi “pouhých” sto korun – totéž. Několik tisíc lidí pak poštou obdrželo lístek s dobrou radou: Nežerte tolik! To já vám poradím seriózně – a zdarma: Nejdříve vyberte z účtu (nejlépe vašeho) asi tak 60 tisíc Kč. Pak si u objednejte měsíční zájezd na “trek” do Nepálu. Tam ujděte každý den asi 25 km na délku a 500 m na výšku až dorazíte do základního tábora pod Mount Everestem. Cestou pijte vodu a jezte jen tradiční domorodou stravu. Po návratu se zvažte. Kdo nezhubne nejméně o 8-10 kg, toho zvu na vepřo-knedlo-zelo a dva knedlíky navíc! Abyste nepálskou stravu mohli ochutnat předem, tady je recept na tradiční jídlo dhalbat :

DHALBAT – neboli čočka s rýží (dle šerpy Kij-um-va) (Rozpis pro 4 osoby) Uvaříme 1/4 kg rýže a 2 střední oloupané brambory. Ve větší pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje, do kterého postupně vkládáme jednu nakrájenou větší cibuli, tři lžičky koření garam masala (kdo nesežene ve speciálním obchodě, může použít kari ), tři stroužky sekaného česneku, dvě lžičky zázvoru a nakonec nakrájenou zeleninu: pórek, zelí, kapustu, papriku a podobně (dohromady asi 1/2 kg v čerstvém stavu). Pak směs zprudka osmahneme, mírně podlijeme a přidáme uvařené brambory. Snížíme teplotu a ještě chvíli dusíme. Souběžně uvaříme asi 100 g čočky, kterou předtím asi na půl hodiny namáčíme. Čočku vaříme ve vodě okyselené octem. Když se čočka začne rozvařovat, přidáme dva stroužky utřeného česneku, sůl a vše rozmixujeme; omáčka nemá být příliš hustá. V Nepálu se podává zvlášť rýže, omáčka i zelenina a každý si složky smíchává podle chuti. K pokrmu se hodí nějaké ostřejší, kyselé čatní. Nemáme-li je, čočku vaříme v hodně kyselé vodě a do zeleniny přisypeme trochu čilí v prášku. Pokrm se zpravidla zapíjí nepálským domácím pivem chang ; není-li momentálně ve vašem sklepě, postačí plzeňské.

Pochutnejte si