U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Nadstřešní část komína

Kategorie: Komerční prezentace | Autor:

Hlava komína je po celý rok vystavena nepříznivým povětrnostním vlivům. Voda, slunce, mráz, spaliny extrémně namáhají nadstřešní části komínů, které v těchto místech, často již po několika letech, vykazují “projevy únavy”.

Zdivo komína by sice mělo odolávat všem povětrnostním podmínkám, ale problém je v tom, že ne všechny používané materiály tuto vlastnost mají. Zima může proces zkázy komína urychlit. Komínové těleso prochází celou stavbou domu, avšak v místě průchodu střechou a v nadstřešní části je vystaveno nepřízni počasí. Proto je třeba komín v těchto místech dobře zabezpečit a dostatečně izolovat.

Klasická obezdívka

V současné době existuje několik metod jak zabezpečit komín nad střechou. Doposud nejčastěji prováděné řešení je obezdívka cihlami na prefabrikovanou krakorcovou desku a ukončení komína rovněž prefabrikovanou krycí deskou. Tradiční řešení obezdívání komína bylo a stále zůstává velmi pracné a vyžaduje zkušeného zedníka. Také cena obezdívaného komína bývá vyšší. Proto jsou stále více žádány materiály, které spoří čas a peníze investora a z hlediska funkce a účelu zcela nahradí obezděný komín.

Komínový plášť z vláknitého betonu

Komín obezděný v nadstřešní části je nákladným řešením, které vyžaduje pečlivé provedení. Pokud stavebník použije komínový plášť z desek z lehkého vláknitého betonu, ušetří čas. Odpadá tak nutnost osazovat jak krakorcovou, tak krycí desku a hlavně proti zdlouhavému obezdívání se tento plášť jednoduše nasadí na poslední komínovou tvárnici na maltové lože. Při tomto řešení se doporučuje provést zateplení komínu nehořlavou izolací (mezi pláštěm a tvárnicí je dostatečná mezera cca 10 – 15 cm). Plášť se seřízne podle potřeby rozbrušovačkou dle sklonu střechy. Upevnění pláště se provede jednoduše dotažením aretačních šroubů na každé straně pláště. Důležitá vlastnost těchto komínových plášťů je vysoká odolnost proti povětrnosti, dlouhá životnost a design, harmonicky doplňující celkovou architekturu stavby.

Novinka UNI*** Final

Třetí možností je využití novinky v oblasti komínové technologie, kterou je systém prvků UNI*** Final. Jedná se o betonové segmenty s povrchovou úpravou imitace cihlové struktury, které se osadí na komínové tvárnice kolem šamotových vložek po potřebné výšky a tím je komín dokonale zabezpečen před deštěm a mrazem. Díky menší hmotnosti se s prvky UNI*** Final manipuluje lépe než s běžnými tvárnicemi, proto je provedení nadstřešní části komína mnohem rychlejší. Prvky UNI*** Final mají v rozích armovací kanálky, které umožňují použití výztuže ke statickému zabezpečení nadstřešní části komína. Při montáži je důležité nezapomenout na pravidlo, že z celkové výšky komína postaveného z prvků Final, musí být 1/3 výšky pod střechou a 2/3 výšky nad střechou. Při použití systému prvků UNI*** Final bude komín postaven moderní technologií při zachování tradiční elegance a dostatečné ochrany před nepřízní počasí.

Nadstřešní část komína