U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Topení dřevem

Kategorie: Speciál – topíme dřevem | Autor:

Jen těžko si lze v těchto zimních měsících představit větší pohodu, než jakou nabízí posezení u plápolajícího ohně v teple domova.

Taky patříte k obdivovatelům romantiky hořícího krbu, ale zatím váháte, zda vybudovat klasický krb nebo zvolit pohodlnější a méně finančně náročnou variantu – krbová kamna? Představíme vám tradičního francouzského výrobce celolitinových krbových kamen – firmu Franco Belge, který nabízí hned několik typů. Kamna Belfort (5,5 kW), Savoie (8 kW) a Limousin (10 kW). Blíže vás seznámíme s typem Savoie (viz obrázky). Způsob topení je pochopitelně stejný i pro ostatní litinová topidla.Představme si, že kamna máte již odborně nainstalována. Budeme se tedy zabývat otázkou, jakými druhy dřeva budete topit (i čím topit nebudete), aby kamna sloužila dlouhou dobu k vaší spokojenosti.

Jakým dřevem topit

Pro dobrou funkčnost kamen je velmi důležitý výběr paliva. Používejte polena z tvrdého dřeva, které vysychalo na krytém a dobře větraném místě minimálně dva roky. Tvrdé dřevo je výhřevnější a tvoří lepší uhlíky. Velká polena se musí rozsekat a nařezat na délku doporučenou výrobcem ještě před uskladněním k vysychání.Doporučené druhy dřeva. Nejlepší je topné habrové dřevo, případně dub, jasan, javor, bříza, jilm, buk atd.

Jakým dřevem naopak topit nebudete

Syrovým nebo příliš vlhkým dřevem, stejně tak ne dřevěným odpadem, jako jsou železniční pražce, telegrafní tyče, překližkové nebo dřevotřískové odřezky, palety atd. Spalování takového dřeva způsobuje rychlé zanesení kamen a kouřovodu sazemi a dehtem, znečišťuje ovzduší a způsobuje přehřátí ohniště. Může způsobit i požár v kouřovém průduchu!

Postup při topení, odstraňování popela a údržba kamen

Při přikládání paliva otevírejte dvířka pomalu, aby nedošlo k mohutné výměně vzduchu a tím k úniku zplodin do místnosti. Pro zachování vysokého výkonu dbejte, aby na vrstvě uhlíků byla vždy minimálně dvě polena. Pro nižší výkon (např. přes noc) vyberte polena silnější.Popel vynášejte pravidelně a tehdy, když je ohniště vychladlé. Nikdy nenechte vrstvu popela dosáhnout až k roštu, protože by bránil přívodu primárního vzduchu a oheň by vyhasl. Rošt by se také nemohl ochlazovat a v důsledku toho by se mohl poškodit. Kamna je třeba pravidelně čistit. Sklo lze čistit pouze po vychladnutí kamen, a to čisticím prostředkem určeným pro tyto účely. Nikdy nepoužívejte abrazivní prostředky nebo přípravky na mytí oken apod.Průměrná spotřeba paliva v kvalitních litinových kamnech nebo uzavřeném krbovém ohništi se pohybuje do 3 kg na jednu hodinu, což pomůže velmi výrazně snížit náklady na topení. Snížit náklady pomůže i systém dvojího spalování, při kterém dochází k maximálnímu využití paliva a kamna dosahují vysokého výkonu. Existují rovněž krbová kamna (u Franco Belge všechny typy), ke kterým je možné zakoupit teplovodní výměník – tak můžete temperovat přilehlé místnosti pomocí radiátorů.V neposlední řadě nesmíte zapomenout, že základem dobře fungujících krbových kamen je odpovídající komín a jeho odborná instalace, zajišťující správný tah. Nakonec nezbývá než vám popřát příjemně strávené chvíle s dobře zvolenými kamny!

Krbová kamna Savoie

Jsou vyrobena z vysoce kvalitní litiny, která si i při extrémních teplotách uchovává stálost tvarů. Prosklení čelních dvířek je opatřeno systémem na oplach skla. Ke kamnům je možné dokoupit (kdykoliv – po několika letech používání) teplovodní nerezový výměník (2,3 kW). Vývod spalin lze odvádět horem či v zadní části kamen, podle individuálních potřeb zákazníka. Nominální výkon je 8 kW, korigovaný objem vytápěného prostoru 300 m3. Kamna Franco Belge jsou nositeli značky Flamme Verte, která je garancí ekologického topení.

Cena: 19 890 Kč (typ 1340802Y)

Dovoz po celé ČR je ZDARMA.

Všechny typy kamen Franco Belge je možné vidět na adrese dovozce a prodejce.

Adresa dovozce a prodejce:

BHS Praha, s.r.o.

Slévačská 744/1, 198 00 Praha 9 – Hloubětín (Areál Bayton služby, 4. patro)

Tel.: 281 863 344, fax: 281 862 376

Internet: www.bhs-praha.com

E-mail: krby@bhs-praha.com

Expoziční místnost (pouze kamna): po-pá od 10 do 16 hod.

Topení dřevem