U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Kalendář

Kategorie: Zahrada | Autor: rb, FOTO AUTOR a Jiřina Sedláková

Stromy a keře, které by se mohly rozlomit pod tíhou mokrého sněhu, svážeme či vyvážeme ke kůlům. Nad nižšími můžeme postavit lehký přenosný přístřešek z latí.

* Na větvích ovocných stromů nesmějí zůstat shnilé plody ani zaschlé svinuté listy, v nichž přezimují choroby a škůdci. Rovněž se vyplatí přejet kartáčem kmeny starých stromů a očistit je od odumřelé kůry.

* V prosinci začínají rozkvétat rané odrůdy čemeřic, vilíny, jasmín nahokvětý a kalina vonná. Pokud na vaší zahradě chybí, promyslete, ve kterém místě by ji mohly ozdobit.

* Prázdná místa s dřímajícími cibulovinami nebo zataženými trvalkami namulčujeme rašelinou, drceným listím nebo kompostem.

* Z venkovních záhonů můžeme stále ještě sklízet růžičkovou kapustu, pekingské zelí, pastinák, černý kořen, pór, kadeřávek a voňavou petrželovou nať.

* Pokud jste na podzim zaseli zimní salát, jarní cibuli, špenát nebo polníček, připravte si k záhonům se vzešlými rostlinkami chvojí a podle předpovědi je před nástupem holomrazů zakryjte.

* Ještě v prosinci lze sklízet mátu, šalvěj, mateřídoušku a tymián. Bylinky původem z teplejších oblastí rovněž namulčujeme nebo zakryjeme chvojím.

* Je třeba pravidelně kontrolovat uložené ovoce a květinové cibule a hlízy a hnijící či plesnivějící okamžitě odstranit.

* V zimě je také dost času na plánování změn v zahradě, ať už jde o umístění nových výsadeb anebo vypracování plánků zeleninových osevů. Jejich správné střídání a vhodné sousedství nás totiž může zbavit starostí s ochranou proti škůdcům a chorobám a zvýšit sklizeň plodin.

Kalendář