U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Vánoční mozaika

Kategorie: Inspirace | Autor: fx, kresba Josef Šťastný

Nevšední inspirace pro šikovné ruce

V předvánočním čase možná uvítáte několik našich tipů na slavnostní výzdobu stolu a bytu nebo na dárky, které svým blízkým můžete sami vyrobit.

Polička “meandr”

Dekorativním, ale současně i praktickým doplňkem interiéru bude rohová police ve tvaru meandru. Může sloužit k ukládání kazet, CD, knih nebo drobných dekoračních předmětů.

Zhotovit ji není tak obtížné, jak by se na první pohled zdálo. Co budete potřebovat?

* Materiál: prkénka z modřínu, dubu, jasanu nebo javoru, případně laťovka (použijete-li na konečnou úpravu krycí barvu) o tloušťce 1,5 cm, dřevěné hmoždinky (týble) o průměru 6 mm

* Nářadí: okružní nebo přímočará pila, vrtačka, rašple, brusný papír, disperzní lepidlo na dřevo

* Postup práce: Konstrukce police se skládá ze čtyř svislých stěn (1, 2, 3 a 4) a tří vodorovných poliček (5). Rozměry dílů jsme zvolili takové, abychom mohli do police ukládat “cédéčka”, malé knížky nebo například drobnou keramiku. Tři vodorovné poličky (5) mají rozměry 14 x 14 cm. Výška svislých stěn 1 a 4 bude 15,5 cm (14 + 1,5), výška stěn 2 a 3 bude 17 cm (1,5 + 14 + 1,5). Šířka všech svislých stěn (1, 2, 3 a 4) bude 15,5 cm. Pokud byste chtěli do poličky dávat větší předměty, musíte její rozměry vhodně upravit.

Na čistě opracovaný a obroušený materiál nakreslíte tvary jednotlivých dílů a vyříznete je. Na začištění každé řezné plochy byste měli počítat s přídavkem asi 1 mm. Podle nákresu uděláte u svislých stěn 2, 3 a 4 rohový výřez pro sesazení konstrukce (strana výřezu = tloušťka materiálu, v našem případě 1,5 x 1,5 cm). Do svislé stěny 2 a 4 vyvrtáte otvory pro upevňovací vruty, kterými připevníte polici na stěnu. Ještě dříve, než se pustíte do sestavování celé police, si u jednotlivých poliček a stěn vyměříte a vyvrtáte otvory pro spojení pomocí týblů (viz nákres). Polici budete sestavovat zdola nahoru. Svislou stěnu 1 spojíte dvěma týbly s poličkou 5. Styčnou plochu předtím ještě natřete lepidlem. Stejně spojíte desky 2 a 5, 3 a 5. Pak sestavíte všechny části dohromady. Přesazení svislých a vodorovných desek je vidět na nákresu. V přesazených rozích můžete ještě spojení zajistit vrutem (viz desku 2 v půdorysném pohledu).Po sestavení stáhnete díly truhlářským ztužidlem, aby lepidlo dobře vytvrdlo. Hotovou polici přiložíte do rohu, kam ji chcete umístit. Je pravděpodobné, že ostrá hrana police nezapadne do mírně zaobleného rohu zdí. Tvar hrany upravíte rašplí tak, aby svislé stěny police dosedaly dobře k oběma stěnám. Zbývá začistit otřepy a polici namořit nebo nalakovat vhodným lakem.

Výzdoba stolu

Při zdobení štědrovečerního stolu se můžete trochu “odvázat” a místo běžně používaných svícnů a vánoční hvězdy se pokuste vytvořit náročnější aranžmá. Inspirovat vás může fotografie, na které naleznete větvičky smrku, květy tulipánu, hvězdníku, růžičky a břečťan.

Obr. 1 – natřít lepidlem

Obr. 2 – upevňovací vrut

Obr. 3 – spojení týbly

Obr. 4 – Půdorysné pohledy

Vánoční mozaika