U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Zahradní domek na míru

Kategorie: Zahrada | Autor: vla

Máte kde ukládat zahradní nářadí nebo třeba lehátko na opalování? Pokud ne, uvažte, zda by se vám nehodil někde v rohu zahrádky malý dřevěný přístřešek. Většina velkých hobby prodejen sice nabízí zahradní domky, dodává je rozložené v dílech a jednoduše sestavitelné, s námi si však můžete postavit velice snadno domeček podle svých potřeb a nálady.

Stavba, kterou vidíte na obrázku, zaujímá celkovou plochu 2,8 x 2,4 m (obestavěná plocha je 6,72 m2, vnitřní prostor 4,24 m2). Podchozí výška se pohybuje od 1,8 m do 2,1 m. Nad jednou boční stěnou je střecha přetažena o půl metru, pod ní tak vznikne prostor pro uskladnění dřeva nebo jiného materiálu. Podlaha z překližky se snadno uklízí, dveře na zámek zajišťují bezpečí.

Jaký potřebujeme materiál a jak postupujeme:

* Namísto základů použijeme 20 kusů plných betonových cihel, jimiž podložíme spodní trámky konstrukce a podlahy (obr. 1).

* Na konstrukci potřebujeme 50 kusů trámků průřezu 60×40 mm a dlouhých 2 m, 4 trámky stejného průřezu o délce 2,5 m, které budou tvořit konstrukci bočních stěn (obr. 1 a 2).

* Na vazné trámy krovu si obstaráme 3 trámky o průřezu 60×100 mm a o délce 2,5 m (obr. 2).

* Na podlahu a obití střechy použijeme 5 kusů nejlépe vodovzdorné stavební překližky (nebo dřevotřísky) o tloušťce cca 18 mm a v rozměrech 144 x 240 cm.

* Pro spojování konstrukce potřebujeme 60 kusů kovových úhelníků a tomu odpovídající počet vrutů 30×100 mm s hranatou hlavou. Dále vruty o délce 40 mm na upevnění překližkových dílů.

* Na krytinu doporučujeme šindel. Potřebujeme asi 9 m2 šindelových pásů (přesně vypočteme podle plochy střechy), které lepíme lepidlem, doporučeným výrobcem, a zajišťujeme speciálními skobičkami (obr. 4).

* Venkovní obklad uděláme z palubek o šířce cca 13 cm a tloušťce 18 mm. Celkem jich budeme potřebovat asi 10 m2 v délce 2,5 m a 10 m2 v délce 2 m. Palubky přibíjíme hřebíky. Napustíme je vhodným prostředkem proti vlhkosti, plísni a škůdcům a přetřeme bezbarvým matným lakem zvýrazňujícím krásu dřeva (obr. 3).

* Dveře můžeme zhotovit buď také z palubek spojených svlaky a opatřených kováním (panty a zámek), nebo je pořídit již hotové. Dostavěli jsme, můžeme otočit klíčem.

__________________________

Podklad stavby si dobře vyrovnáme a na něj rozložíme do pravých úhlů trámky tvořící dolní část konstrukce, rámy stěn i podkladní trámky podlahy. Spojíme je úhelníky. Aby neležely přímo na terénu, podložíme je betonovými cihlami

Stojaté sloupky přišroubujeme opět pomocí úhelníků. Nosnou část dokončíme horními trámky rámu. Konstrukci krovu vytvoříme ze tří vazných trámů a deseti krokví, které budou na jedné straně delší, aby vytvořily přesah střechy

Povrch stěn zhotovíme z palubek, které postupně od spodu přibíjíme. Dáme pozor, zda jsou palubky umístěny drážkou dolů a perem nahoru, aby do nich nezatékala voda. Rohové spoje můžeme zakrýt lištami. Podlahu vytvoříme ze stavební překližky, upevňujeme ji do spodních trámků konstrukce

Střechu pokryjeme bedněním z překližky a opatříme ji krytinou ze šindelů, které lepíme a přibíjíme. Z bočních stran střechu případně olemujeme lištami, přes které – jako ochranu proti vodě – přetáhneme šindele

Kresby Josef Šťastný

Zahradní domek na míru