U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Návštěva v království brambor

Kategorie: Vaříme | Autor: Antonín Tony Linhart

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN

Kuchyni, aspoň tu evropskou a americkou, si bez brambor nedovedeme představit. Jsou na jídelních lístcích rychlého občerstvení i luxusních restaurací. Máme pocit, že brambory tu jsou odjakživa, a často zapomínáme, že tuto lilkovitou plodinu přivezli z Ameriky do Evropy Španělé až roku 1553. Trvalo ještě mnoho let, než si brambory získaly důvěru a lidé se je naučili pěstovat a připravovat k jídlu. Vítězné tažení brambor Evropou začalo v Irsku, jehož obyvatele zachránily od hladomoru. K nám přišly z německého území – jejich český název je odvozen od Branibor. V některých oblastech se jim také říkalo zemčata. Brambory jsou nenáročnou plodinou, daří se jim i na jinak nepříliš úrodných kamenitých polích v horách. Políčko s brambory patřilo od 19. století ke každé venkovské chalupě, proto se jim také říkalo “jídlo chudých”. My vás ale přesvědčíme, že brambory mohou mít mnoho chutí a podob. Dají se z nich připravit polévky, přílohy, saláty, hlavní jídla i moučníky. Abychom si při chalupářském vaření užili, zvolili jsme jídla neobvyklá a také trochu exotická. Po právu začneme v Irsku. Rozpočty jsou na 4 porce.

Bramborové pusinky

500 g vařených brambor, 1/2 šálku mléka, 100 g sýra čedar, 3 vejce, 1/4 šálku hladké mouky, 1 malá cibule, lžíce sekané zelené petrželky, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl, olej na smažení

V míse smícháme rozmačkané brambory, nastrouhaný sýr, nasekanou cibulku, petrželku, žloutky z vajec a strouhaný muškátový oříšek. Přidáme mléko a hmotu našleháme. Osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Pak pomocí dvou lžic vykrajujeme z těsta pusinky, které smažíme na oleji. Irové toto vynikající jídlo podávají s opečenou slaninou dokonce k snídani. My je můžeme vyzkoušet třeba k večeři s nějakým zeleninovým salátem.

Colcannon

4 větší brambory, 4 šálky čerstvého nakrouhaného zelí, 3 lžíce másla, 2 cibule, 2/3 šálku teplého mléka, mletý pepř, sůl, petrželka na ozdobu

Toto poněkud neobvyklé jídlo může nahradit polévku.

Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme a ještě horké rozmačkáme. Zelí asi 10 minut povaříme, scedíme a necháme dobře okapat. Na velké pánvi rozehřejeme máslo, zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme povařené zelí a chvíli restujeme. Pak vmícháme brambory, teplé mléko a dobře promícháme. Osolíme, opepříme a na talíři ozdobíme petrželkou. Významným hostům můžeme pokrm pokapat rozehřátým máslem.

Bengálské brambory

4 brambory, 400 g čerstvého zelí, 4 lžíce oleje, 4 rajčata, špetka drceného hřebíčku a kardamonu, špetka mleté skořice, lžička strouhaného zázvoru, lžička kurkumy, podle chuti kayenský pepř, sůl, cukr

V rendlíku zahřejeme olej a oloupané a na čtverečky nakrájené brambory do světle hněda opečeme. Vyjmeme, uložíme do tepla a na zbylém oleji osmahneme veškeré koření. Pak přidáme na větší kousky nakrájené zelí a několik minut společně smažíme. Přidáme brambory, na dílky nakrájená rajčata, osolíme, ocukrujeme a podlijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do měkka. Asi za půl hodiny můžeme hodovat. Ohromě voňavý pokrm vás uchvátí. Podle indických pramenů jde o jídlo starší tisíce let. Já bych ale řekl, že se tak trochu vytahují. Kde by tenkrát v Indii vzali z Ameriky pocházející brambory a rajčata?

Bramborové pletánky

4 uvařené brambory, 1 1/2 šálku hrubé mouky, 1/2 šálku sýra, 3 lžíce másla, 1 šálek mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, sůl, máslo na vytření plechu a potření hotového pečiva

A jsme u slaného moučníku opět z Irska. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme rozmačkané brambory, máslo, sůl a podle potřeby mléko. Vypracujeme vláčné těsto. To vyklopíme na pomoučený vál a tvoříme z něj asi 25 cm dlouhé válečky, ze kterých vážeme uzly. Pletánky potřeme zbylým mlékem, posypeme strouhaným sýrem a dáme na dobře vymaštěný plech. V troubě upečeme do zlatova. Při podávání potřeme horké pletánky máslem.

Dobrou chuť při bramborových specialitách.

Návštěva v království brambor