U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

PILY, JAKÉ MOŽNÁ NEZNÁTE

Kategorie: Zahrada | Autor: Jan Tůma

TECHNIKA

Po sekačkách trávy patří elektrické nebo motorové řetězové pily k nejčastější výbavě chalupářů. Pokud ve vás rachot řetězu běžícího rychlostí až 60 kilometrů za hodinu budí hrůzu, můžete zkusit řezat i jinou technikou. Málokdo ví, že zbavit stromy silných větví, rozřezat jejich kmen a připravit krbová polena dokáží i jiné a ne tak nebezpečné pily.

Pilový řetěz je dokonale propracovaný nástroj. Je snýtován ze tří druhů článků, z nichž jedny ho vedou při obíhání v drážce tzv. lišty, druhé umí ve dřevě hoblovat úzkou drážku a třetí je navzájem spojují. Řezací články mají omezovací patky, které zabraňují náhlému zakousnutí do dřeva, po kterém následuje obávaný “zpětný vrh” celé pily. Aby se takový nástroj hnaný motorem o síle 2 až 3 kW nestal v rukou nezkušených a neopatrných uživatelů příliš nebezpečným, postarali se hlavní světoví výrobci – Bosch, Husqvarna, Jonsered, Oleo-Mac, Partner, Solo, Stihl a další o to, aby motorové pily byly vybaveny řadou bezpečnostních prvků.

Vše pro bezpečnost

Jak elektrické, tak motorové pily, jsou v místech rukojetí dobře vyváženy, aby co nejméně namáhaly ruce. Bezpečnostní řetězy snižující nebezpečí zpětného vrhu jsou samozřejmostí. Dražší elektrické pily mají měkký rozběh a díky konstantní elektronice pak udržují stejnoměrný běh řetězu, i když je krátkodobě přetížen například sevřením v řezaném materiálu. Bezpečnostní spínač s tzv. stopsystémem zastaví motor i řetěz během desetiny sekundy v případě, že hrozí vypadnutí pily z rukou. A proti nečekanému “seknutí” řetězem při výjimečném přetržení jsou moderní pily chráněny lapačem řetězu.

Opatrnost nutná!

Práce s řetězovými pilami je náročnější, než si laik představuje. Musíte umět poznat otupení zubů, projevující se ztížením chodu pily a pálením dřeva, dřív než by došlo k přetržení řetězu. Řetěz nesmí běžet bez mazání, uživatel ho musí umět alespoň napnout, protože se s přibývajícími hodinami řezání opotřebením prodlužuje. Samozřejmě nesmíte s běžící pilou zakopnout nebo uklouznout a při práci musíte odhánět nezvané diváky (hlavně děti).

Elektrické řetězové pily

Pily mají příkon 1200 až 1600 W, nabízejí se s lištami v délce 300, 350 až 400 mm. Hmotnost se pohybuje od 3 do 4 kg a přijdou na 3 až 6 tisíc Kč. Kdo si netroufá na občasné přibroušení zubů (to usnadňují jednoduché přípravky), měl by si pořídit při koupi pily ještě náhradní řetěz, který nasadí na lištu místo otupeného, aby jej mohl svěřit k profesionálnímu nabroušení v nejbližším servisu. Při průměrném využití k řezání “metrů” a jejich krácení na špalky nebo krbová polena, tu a tam i k poražení překážejícího stromu a k odvětvování, vystačí obvykle jen jedno nabroušení.

Motorové řetězové pily

Jsou nejméně jednou tak drahé jako elektrické a navíc jsou náročnější na obsluhu a údržbu. Čím méně se cítíme zdatnějšími, tím kratší lištu volíme při koupi. Pilou s lištou jen 300 mm dlouhou lze porazit i strom s kmenem průměru 60 cm. Nejmenší motorové pily s poměrně tichým čtyřdobým motorem nejsou těžší jak 3,8 kg. Spouštění usnadňuje dekompresní páčka, označovaná vtipně jako “happy start”. Nádržky na benzin a na olej mají praktická okénka, umožňující se přesvědčit bez jejich otevírání, kdy je nutné náplň doplnit. Pilu startujeme nejbezpečněji na kusu prkna na zemi. Po rozběhu přidáme plný plyn. O funkci rychlobrzdy se přesvědčíme tím, že zápěstím levé ruky krátce zatlačíme bezpečnostní rukojeť dopředu. To má stejný účinek jako zpětný vrh. Řetěz by se měl během zlomku sekundy zastavit.

Dravec který nekouše

Bojácnější chalupáře – a hlavně ženy – uspokojí víc než řetězová pila vynikající novinka: tandemová ocaska Bosch s obchodním označením Žralok. Má mečovitou lištu, s protiběžně kmitajícími výměnnými listy, a příkon až 1300 W. Reakce sil se vyrovnávají, takže pila ani nevibruje, ani netrpí zpětným vrhem. Bezpečně projíždí třeba svazkem prken položeným na kozu. Takou pilu uvítají i stavebníci. S jiným typem listů totiž Žralok řeže i pěnosilikátové tvárnice a vpichem s ním dokážete proříznout přepážku z překližek, sádrokartonu či porobetonu. A to bez obav z nepořádku v interiéru, protože tandemová ocaska je vybavena odsáváním pilin. Bosch nabízí i menší ocasky s jedním listem, se kterými můžete odřezávat větve nebo krátit krbová polena do průměru 15 cm a navíc je použít pro řezání prken, desek a nejrůznější truhlářské práce. V příslušenství jsou i listy k řezání kovů. Obdivuhodným kouskem takové ocasky, nebo ještě o něco menší tzv. multipily, je odříznutí vyčnívající trubky nebo úhelníku přímo u zdi. Bimetalový list totiž řeže i při prohnutí, aniž by praskl.

Kam nedosáhnete

K větvím vysoko nad hlavou se při prořezávání bezpečně dostanete odvětvovací pilou. Existuje s elektropohonem na 230 V nebo v bezšňůrovém akumulátorovém provedení. Je to krátká řetězová pila, která se upevní na vrcholek sklolaminátové tyče. Dorazy na liště ji přitáhnou k větvi po nasazení shora či zespodu. Tenké větve se odřezávají pilou nasazenou shora, tlustější je dobré zespodu naříznout asi do jedné třetiny a řez dokončit shora. Husqvarna nabízí podobnou pilu s benzinovým motorem, určenou do rukou sadařů. Její variantou jsou čelisťové nůžky na prodlužovací tyči, které větve až do průměru 4 cm jednoduše odstřihují.

Na nejvyšší stromy

Pokud potřebujete postupně odvětvit zvlášť vysoký strom, ohrožující vaší chatu či chalupu a nechcete k tomu pozvat profesionály s vysokozdvižnou plošinou, pomůže vám vůbec nejlacinější ruční pila Tron ´ s Manu Guidex, jakou na náš trh dováží SAX-International z Českých Budějovic. Bez žebříku vám dovolí přeříznout kmenové větve do průměru až 30 cm. Je to speciální řetězová pila dlouhá asi 80 cm, zakončená dlouhými lany s držáky. Jedno lano s připojeným závažím přehodíte přes větev a tahem za oba volné konce řetěz přetáhnete na místo řezu. Na lanech seřídíte dřevěné držáky tak, abyste mohli bez námahy tahat střídavě pravým a levým lanem z bezpečné vzdálenosti. Vtip vynálezu je v tom, že zuby řetězu se zaříznou tahem lan do větve kolmo. S tímhle užitečným pomocníkem za 800 korun můžete použitím krátkých lan řezat i na zemi špalky a kmeny.

Podrobný návod jak s pilami nové generace zacházet, spolu s popisem řady užitečných elektrických a motorových pomocníků chatařů, chalupářů a zahrádkářů, najdete v autorově příručce “Pracujeme se zahradní technikou” (GRADA, Praha).

PILY, JAKÉ MOŽNÁ NEZNÁTE