Jak vybírat zahradní bazén

Rubrika: Stavba, Zahrada

Z nabídky bazénů na českém trhu si vyberou zájemci o rychlé a levné řešení, ale i příznivci luxusu a komfortu. Bazén lze částečně či úplně postavit svépomocí, nebo vybudovat zahradní jezírko, ale nákup či stavbu na zakázku volí lidé nejčastěji.

Některé bazény se přivážejí vcelku, jiné lze sestavit až na pozemku

Hned na úvod je dobré připomenout, že k ceně za pořízení bazénu je nutné připočíst i provozní náklady, tedy zejména navýšení platby za vodné a stočné, pokud nenapouštíte bazén z jiného zdroje. A také platby za energie, bazénovou chemie či příslušenství pro čištění nebo úpravu terénu, kterou někdy vyžaduje i umístění nadzemního bazénu. To jen pro pořádek. Ale relativně komfortní koupání si můžete dopřát i v případě, že upřednostňujete levnou variantu: jen to vyžaduje určité kompromisy, zejména zvýšenou opatrnost při používání fóliových nadzemních bazénů, ale i nutnost smířit se u těchto výrobků s omezenou hloubkou.

Vyšší okraj nádrže může vytvořit rezervu, získáte hlubší bazén

 

Rychlé řešení

Pokud se rozhodujete pro bazén a chcete se zorientovat v dostupných možnostech, prostudujte aktuální nabídku prodejců. Například Mountfield považuje za nejjednodušší cestu ke koupání ve vlastním nafukovací a rámové bazény. V řadě Swing nabízí bazény z pružného a pevného třívrstvého kompozitního materiálu, který vyniká odolností a trvanlivostí. K bazénům je v k dispozici příslušenství, například písková filtrace, či bazénové schůdky, ale i přenosná zastřešení či krycí plachty. Možnost pořídit při jednom nákupu či objednávce na e-shopu vše, co potřebujete, je výhodou specializovaných prodejců. V aktuální sezóně však bývají „krabicové“ bazény včetně doplňků i v nabídce hobbymarketů, mnohdy je seženete i hypermarketech. Vyplatí se sledovat ceny a akce, případně posezónní výprodeje.

Tvar nádrže je důležitý: členité zahradě bude svědčit nepravidelný ovál (Mountfield)

 

Rámové skládací bazény či nádrže s nafukovacím okrajem vyžadují umístění na rovině. To je velmi důležité, náklon by způsobil nerovnoměrné zatížení, případně vylití. Před nákupem tedy pečlivě zhodnoťte, zda máte rovné místo o potřebné ploše (o něco víc, než udávaný kruhový průměr bazénu) k dispozici. Budete-li terén pro nadzemní bazén upravovat, je nejjednodušší vysypat vytýčený a vyrovnaný kruh pískem, případně ho vydláždit, nebo dokonce vybetonovat. Nezapomeňte vždy počítat s určitou rezervou, ale u každého výrobku bývají k dispozici veškeré potřebné rozměry, přičemž průměr kruhu (či oválu), který bazén zabírá na zemi, se může lišit od rozměrů horního nafukovacího prstence. Rozměry čtverce nebo obdélníku u rámových bazénů bývají konstantní, jen je nutné počítat s tím, že některé bazény tohoto typu mají postranní rozpěry, zajišťující stabilitu konstrukce nádrží s větší hloubkou. Ty musí být v jedné rovině s čtvercovým, obdélníkovým i kruhovým rámem. A s tím je nutné počítat při přípravě terénu pro takový bazén.

Zvláště u velkých nadzemních rámových bazénů, ale i u větších kruhových fóliových nádrží s nafukovacím okrajem stabilitu rozhodně nepodceňujte. Vzhledem k vysokému objemu by náhlé vylití neznamenalo jen značnou finanční ztrátu, ale mohlo by způsobit i škody, a pokud by k němu došlo za provozu, mohlo by být nebezpečné například pro koupající se děti.

Vybírat si nadzemní bazén v prodejně, kde jsou různé typy vystavené, je ideální (Marimex)

 

Plechové okraje

Osvědčenou variantou nadzemního bazénu je i fóliová nádrž, jejíž okraje jsou zpevněné lehkým plechovým pásem. Mountfield nabízí v řadě Azuro Vario výrobky s možností částečného zapuštění do terénu, nebo fólie či okraje imitující různé přírodní materiály. „Odolná konstrukce těchto bazénů (s jádrem z hlubokotažného ocelového plechu) zaručuje, že stěny bazénu odolají i velkému tlaku zeminy při úplném zapuštění. Díky těmto vlastnostem jsou bazény Azuro Vario dokonce vhodné i pro stavbu ve svahu, kdy je část konstrukce zapuštěna a část zůstává nad zemí,“ uvádí prodejce.

Stavba je o něco náročnější, ale ještě stále jde o poměrně dostupnou a rychlou variantu bazénu, která může vaše požadavky na letní osvěžení na vašem pozemku snadno splnit. A u zmíněného Mountfieldu lze využít i službu, která zahrnuje zprovoznění včetně zapojení filtrace. Bazény v „plechové“ variantě najdete i v nabídce dalších prodejců, postup sestavení snadno pochopíte zejména z videí, dostupných na YouTube.

U větších rámových bazénů počítejte s rezervou na opory (Marimex)

 

Zapuštěný bazén

Vzhledem k vyšším pořizovacím nákladům i následnému komfortu využívání jsou zapuštěné zemní bazény považovány za luxusní variantu zahradního koupání. Ale i v této kategorii lze volit skromnější či velkorysá řešení, částečnou či úplnou stavbu svépomocí, nebo objednání stavby u profesionálů, což je pro většinu lidí nejschůdnější řešení.
Začněte výběrem vhodného konstrukčního typu bazénu. Každá stavba bazénu v zahradě i v interiéru je totiž ve spoustě ohledů velmi specifická, vše je dobré konzultovat od samého počátku s vybraným dodavatelem.

Důležitý je výběr místa, protože bazén vyžaduje soukromí i dostatek slunečního svitu. Nežádoucí jsou v blízkosti stojící opadavé stromy, rušné či dokonce veřejné prostory nebo vysoké a stínící stavby. Často se také řeší přímá návaznost bazénu na terasu u domu. Nelze opomenout ani návaznost bazénu na nezbytné technologie, zejména na strojovnu filtrace. Její optimální umístění a dispoziční řešení je klíčové pro budoucí komfort obsluhy, pro údržbu a celkovou životnost technologického vybavení. Jako nevhodné se proto jeví umístění technologií do stísněných a v zemi zakopaných šachet.

Dlážděný bazén je klasika, obkládačky příslušné barvy vytvoří efekt „modré“ vody


Postup stavby

1. Pro každý zapuštěný bazén je třeba vykopat jámu po obvodu, a to větší přibližně o 35 až 70 cm, než je rozměr vlastního bazénu.

2. Existují dva základní druhy bazénů: tedy bazény v podobě monolitní vany, která se přiveze na pozemek a často vyžaduje instalaci za využití jeřábu, nebo bazény, které se montují na místě.

3. Různé jsou i nároky na stavební přípravu. Například u keramických bazénů postačí vystlání výkopu geotextilií a připravené lože z kačírku (štěrku) o tloušťce 20 cm.

4. Sklokompozitní bazény se ukládají na betonovou desku a na její povrch se před uložením bazénu pokládá tvrzený polystyren. Ve více lidech (v cca šesti až deseti) se dají některé méně rozměrné modely sklokompozitních bazénů skládat i ručně bez využití jeřábu.

5. Kompozitní a stavebnicové bazény smontuje na místě do požadovaného tvaru firma na betonové podloží o tloušťce 5 až 12 cm. Ani zde není třeba jeřáb. Jde o bazény, které lze postavit v rozměrech například až 15 x 5 m, nejen na nepřístupné zahradě řadového domu, ale i v interiéru. Jsou vhodné k umístění i do ztížených podmínek, např. k zapuštění do terénu, u něhož je riziko výskytu spodní či podpovrchové vody.

6. Důležité je oddrenážování okolí bazénu. Bazén nelze obsypávat přímo výkopovým materiálem (hlínou, jílem, ornicí), výjimkou jsou kompozitní, design-kompozitní a stavebnicové bazény, které lze v případě písčito-kamenitého výkopku obsypat tímto vytěženým materiálem.

7. U keramických bazénů se monolitické bazénové těleso v průběhu napouštění postupně obsypává zavlhlou betonovou směsí. Sklokompozitní bazén se postupně obetonuje zavlhlou betonovou směsí. U „skládaných“ bazénů se po zafixování stěnových dílců do cca 15 cm betonu bazén obsypává štěrkem nebo izolačním obsypovým materiálem.

8. Pro umístění pískové filtrace i další technologie nejsou vhodné plastové či jiné jímky. Nelze u nich předejít kondenzaci par, rizikům oxidace/koroze spojů, zaplavení jímky či jiného poškození instalovaných zařízení.

9. Bazény se napouští většinou postupně, během obetonování nebo obsypu bazénu a po osazení technologií a montáži filtračního okruhu.

10. Po dokončení této montáže požadujte od dodávající firmy provedení tlakové zkoušky potrubí a provozní zkoušky bazénu na těsnost.

 

Jak vybírat zahradní bazén