Pilové plátky

Pilové listy či plátky do přímočarých pil se nejsnáze nakupují na základě znalosti upínacího systému, kterým je váš tip pily vybaven. Za častější využití však stojí i speciální listy na plasty či kovy.

Tvar upínací stopky pilového plátku přímočaré kmitací pilky je vlastně tím základním orientačním znakem pro výběr listu. Není to složité, existují jen dva. Nejpoužívanější a v současné době nejvíce rozšířený systém využívá plátky se stopkou ve tvaru T. Toto upínání pilových listů bývá označováno i jako jednovačková stopka pilového plátku. Je to tvar typický pro plátky značky Bosch či pro pily Bosch, ale používají ho například i značky Festool, Mafell či Narex a typický je zejména pro přístroje vybavené rychloupínacím systémem. Ten spočívá v pouhém nasunutí plátku do příslušného otvoru a „zakliknutí“ konstrukční pojistky, zatímco u některých typů pil a jiného tvarování stopky bývá nutné zafixovat plátek pomocí utažení šroubku šroubovákem.

To platí pro druhý typ upínání vyznačující se stopkou ve tvaru U. Tento systém upínací stopky je typický například pro pily Black&Decker a většinou ho najdete i u neznačkových kmitacích pil. Prvním vodítkem při nákupu vám tedy může být právě tvar stopky. Na baleních jednotlivých pilových plátků i sad bývá často (ne vždy) uvedený seznam kompatibilních pil, ale zmíněný tvar stopky by měl pro orientaci postačit.

Oblouky či kruhy zvládají tenké listy pil lépe než dokonale rovné řezy (Bosch)

Podle materiálu

Nejčastěji lidé nakupují a používají pilové listy pro řezání dřeva a dřevěných materiálů (dřevité desky MDF, DTD, lamino, překližky). Ale samozřejmě existují i plátky pro řezání plastů, kovů včetně nerezové oceli, hliníku, duralu, mosazi či mědi. Lidé se použití kmitacích pil na řezání kovů často obávají, ale se širokou škálou příslušných listů by bylo škoda tento typ pil na řezání kovů nevyužívat.

Za pozornost stojí i univerzální pilové listy pro řezání dřeva a kovu, či speciální pilové listy pro řezání měkkých i tvrdých plastů, s nimiž docílíte rychlého a čistého řezu. Třeba pod označením Special Fiber najdete jednoúčelové pilové plátky se speciálními tvary pro řezání laminátů a kompozitních materiálů.

Kmitací pily umožňují řezání v různých úhlech, ale plátky při tom někdy prasknou (Black & Decker)

Materiály pilových listů

Rozšířeným materiálem pro výrobu pilových listů je zejména levná HCS uhlíková ocel použitelná pro řezání měkkých dřevěných materiálů. Používá se i HSS rychlořezná ocel, což je hloubkově kalená vysokovýkonná ocel pro řezání tvrdších materiálů, jako jsou kovy, neželezné kovy a barevné kovy. Pod označením BiM nebo Bimetal najdete listy vyrobené spojením HCS a HSS oceli, které jsou velmi vhodné pro řezání velmi tvrdých materiálů při zachování velké pružnosti pilového listu. BiM listy mají vyšší životnost než plátky HCS a HSS, takže se vyznačují dobrým poměrem mezi výkonem a cenou.

Další materiálovou variantou je HM tvrdokov. Pilové plátky mají v tomto případě osazeny zuby tvrdokovem a jsou tak vhodné zejména pro řezání laminátů, cementových desek, sádrokartonu a dalších stavebních materiálů včetně silně abrazivních materiálů.

Máte-li možnost, zvolte vždy raději přístroj s rychloupínacím systémem pilových plátků. Práci to velmi usnadní (Bosch)

Geometrie zubů

Kmitací pila umožní řezání různých materiálů pomocí kmitajícího plátku, jehož výběrem ovlivníte rychlost i čistotu řezu

Rozhodující vliv na výsledný řez má i uspořádání neboli geometrie zubů. A vzhledem k tomu, že si můžete pilové listy bez potíží v klidu vybrat a objednat podle přesně zvolených parametrů ve specializovaných e-shopech, vezměte při nákupu v úvahu i toto kritérium a u jednotlivých výrobků se pokuste informace o uspořádání zubů vyhledat. Je to důležité zejména proto, aby pilový list nedřel při řezání o stěny spáry.

Zuby na pilovém jsou plátku buď zvlněné, nebo střídavě rozvedené. U zvlněného typu tvoří řada zubů vlnovku, u rozvodu zubů se tyto vyhnou střídavě doprava a doleva od osy pilového listu. V úvahu tak připadají (a na obalech může být uvedeno) buď zuby frézované a rozvedené, nebo zuby frézované a zvlněné, či zuby broušené a rozvedené. Plátek s rozvedenými zuby řeže rychle, avšak výsledkem je hrubší řez. Hodí se pro rychlou práci a tehdy, když nepotřebujete mít čistý, hladký řez. Toho lze naopak docílit použitím plátku se zvlněnými zuby.

Text: Richard Guryča
Foto: Archiv firem

Pilové plátky