Připravte terasu na zimu

Dřevěná terasa zůstává vystavena povětrnosti po celý rok. Chceme-li, aby dlouho vydržela pěkná, musíme se o ni starat. Nejlepší je pravidelně obnovovat olejový nátěr.

 

 

Dřevo je přírodní materiál a působením povětrnostních vlivů, bez nějaké údržby a péče dochází k jeho degradaci a stárnutí. Přirozený jev, kdy na neošetřené dřevo působí vlhkost a zejména pak UV záření, je jeho šednutí. Neošetřené plochy dřevěných teras začnou kromě šednutí brzy praskat a v prasklinách se může usazovat špína a vlhkost, což opět nepřispívá k dobré kondici terasy. Povrch je kromě povětrnostních vlivů zatížen také mechanicky, především v podobě chůze (v podrážkách máme malé kamínky, které mohou dřevo poškodit). O dřevo je proto nutné se řádně postarat.

 

Obnova nátěrů
Před zimou je přímo žádoucí tyto plochy na toto roční období připravit. Působením povětrnosti se v průběhu roku olej z povrchu dřeva pomalu vytrácí, proto je nutné tyto nátěry obnovovat. Terasa by se měla ošetřit ochranným olejem. Toto by se mělo dělat v ideálním případě nejen před zimou, ale i před začátkem sezóny, tzn. na jaře. Údržba by tedy měla být 1 až 2x ročně. Postup by měl být následující: Povrch dokonale vyčistit, zbavit prachu a nečistot. Na takto připravený podklad můžeme aplikovat jednu ochrannou vrstvu oleje.

 

 

Sníh nechte ležet
Pokud terasu takto ošetříme, již není nutné ji více chránit např. zakrývat igelitovými plachtami. Dřevo je před sněhem a mrazem dostatečně chráněno olejem. Dřevěnou podlahu terasy je však potřeba ošetřit i v případě, že je plocha zastřešená (střecha povrch neochrání před mrazem ani před navátým sněhem).
Napadaný nebo navátý sníh není potřeba z terasy v průběhu zimy odklízet. Případným odklízením hrablem bychom mohli teoreticky poškodit terasová prkna poškrábáním a dřevu více uškodit než pomoci. Tyto škrábance pak totiž zůstanou neošetřené a dřevo začne šednout.

 

 

Jednoduchá aplikace oleje
Obecně lze tedy říci, že dřevěným terasám nejvíce uškodí zanedbání údržby, respektive neprovádění obnovovacích nátěrů. Pokud se budeme o tyto plochy starat, tak výrazně prodloužíme jejich životnost. Cena těchto materiálů je několikanásobně vyšší než náklady na běžnou údržbu. Aplikace olejů je navíc naprosto jednoduchá záležitost, kterou zvládne i laik. Například ochranné pochozí oleje dánské značky Bondex chrání dřevo hned proti několika faktorům, jako je působení povětrnostních vlivů, pronikání vlhkosti do dřeva, šednutí, praskání a mechanickému namáhání (oděru).
Bondex Decking Oil je vhodný na všechny druhy dřeva, především na terasy a dřevěné pochozí plochy v exteriéru. Hodí se i pro péči o tvrdé a exotické dřeviny. Primárně slouží k ochraně a zesílení kresby dřeva u zahradního nábytku, teras, zábradlí atd. vyrobeného z tvrdého dřeva.

 

 

Malá pomůcka, kdy už je nutné provést obnovovací nátěr i např. mimo podzimní údržbu: Pokud na plochu nakapu kapky vody a ty se vsáknou do dřeva, tak je nutné již povrch ošetřit.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV

Připravte terasu na zimu