Zelenina s úsměvem


Znáte to, na zahrádce vypěstujete zeleninu a vaši potomci kňučí: „Víš přece, že rajče (okurku, papriku, mrkev) nejím!“ a vystrkují kousky na kraj talíře. Zkuste s námi tyhle vybíravce ošálit.

Tohle zvláštní umění se jmenuje carving

Jsou mezi námi jedinci, kteří odmítají do svých úst vpravit určité druhy zeleniny. Jsou jim odporná syrová rajčata, vařený pórek, nakládané okurky, někdo se nedotkne dušené mrkve, jiný omdlévá při pohledu na růžičkovou kapustu. Většinou děti nechtějí jíst zeleninu (ale i některé ovoce). Příčiny jsou zřejmé. Chuť určitých druhů je jim nepříjemná, protože děti vnímají chuť jídla mnohem intenzivněji než dospělý člověk. Jednou ochutnají kyselé jablko, pikantní papriku nebo nahořklý salát či okurku a již si nedají vymluvit, že příště to bude lepší.

Armáda veselých šviháků lázeňských

Svou roli hraje i špatný příklad rodičů. Pokud tatínek u stolu pronese: „Trávu nejím,“ děti si tohle prohlášení ihned zapamatují. A když pak vidí, že se hlava rodiny skutečně zeleninového salátu nedotkne, je zaděláno na problém. Proč by měly jíst něco, co máma nebo táta můžou nechat? Nutit děti do jídla s vysvětlením, že je to zdravé, ale obvykle nepomáhá.

Nápaditě upravená okurka a ředkvička na chlebíčku s tvarohovou pomazánkou

I tady však existuje východisko. Pokud si dáme trochu práce a „nepopulární“ zeleninu upravíme zajímavým způsobem, děti jsou ochotné sníst nejenom rajče a okurku, ale i kopr, petržel, brokolici a další méně oblíbené druhy. Jen je musíme umět „správně“ naaranžovat.

Kolečka a jednohubky

Nejsnazší je zeleninu (doplněnou třeba i o šunku a sýr) nakrájet na kolečka či nudličky a sestavit z nich na chlebu s máslem veselý obličej. Pomoci si můžeme i různými tvořítky na vánoční a velikonoční cukroví. Z plátků barevné zeleniny vykrájíme zvířátka a kytičky, a když k jídlu připojíme i veselé vyprávění, bývá vyhráno. Jindy odmítaná zelenina v dětech zmizí.

Bramborový král dohlédne, aby na talířích po obědě skutečně nic nezbylo

Zvědavost a chuť k ochutnání vzbuzují i jednohubky. Jíst malé kousky zeleniny, které jsou napíchnuty na párátko, je přece taková zábava! A můžeme začít třeba s osvědčenými sladkými kuličkami hrášku, mezi než občas vetkneme plátek mrkvičky, celou ředkvičku nebo šery rajčátko.

Zdravý člověk by měl denně sníst nejméně pět porcí ovoce
a zeleniny. Denně by to mělo být nejméně 400 gramů.

TEXT: MARTINA LŽIČAŘOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK A THINKSTOCK

Zelenina s úsměvem


Komentáře

Napsat komentář

Umění ostrého nože

Neotřelou dekorací slavnostní tabule bývá nádherně vyřezávaná zelenina. Tohle zvláštní umění se jmenuje carving. Využívají se při něm nejčastěji plody s tvrdší dužinou, jako je například dýně nebo meloun, na něž se ostrým nožem a dláty vyřezávají dekorativní reliéfy. Pokročilejší řezbáři dokážou prakticky z čehokoliv vytvořit nádhernou kytici, zvíře nebo jiný trojrozměrný tvar.

Neotřelou dekorací slavnostní tabule bývá nádherně vyřezávaná zelenina