Zdravou stravou proti jarní únavě


Jarní únava nemusí být jen odpolední ospalé zívání. Tělo, ze zimních měsíců zvyklé na méně světla, méně pohybu a těžší stravu, potřebuje na jaře zase nastartovat. Podpořte revitalizaci organismu tím, že změníte svůj jídelníček a zařadíte do něj více čerstvé zeleniny!

 

 

Připravte si salát
Ideálním jarním jídlem je salát. Dostanete spoustu vitamínů, a pokud si uděláte teplou verzi či zařadíte luštěniny, budete se cítit nejen méně unaveni, ale nebude vám ani kručet v břiše. Neříkáme, že pouhá zelenina je plnohodnotným obědem, ale měla by být součástí každého jídla.
Důkazem většího zájmu o zdravé stravování a tedy i zařazování většího množství zeleniny do každodenního stravování je i rozmach farmářských trhů a také domácího zahradničení, ať už se jedná o zeleninovou zahrádku, nebo pěstování bylinek na balkoně.

 

Vhodné nádobí
Přípravu salátů vám může hodně usnadnit i vhodné kuchyňské náčiní. Na trhu je například novinka –  salátová sada z kolekce GoSalad známé finské značky Fiskars. Součástí sady je salátová mísa. Ta je složena ze dvou částí, kdy prvním komponentem je děrovaná mísa, kterou lze použít jako síto při oplachování zeleniny či ovoce. Ta se při vložení do druhé mísy a po uzavření stává odstředivkou, pomocí níž zbavíte zeleninu přebytečné vody z oplachování.

Pokud máte rádi příjemně pálivou chuť dresinku, sáhněte po zázvoru, chilli nebo česneku. Pro jeho přípravu se hodí skleněná nádobka s pevným uzávěrem, v níž můžete rovnoměrně promíchat koření s dalšími ingrediencemi a vytvořit tak prvotřídní dresink. Nádobka z čirého skla bude po sejmutí uzávěru dobře vypadat i na slavnostně prostřeném stole.

Pro úpravu zeleniny nabízí Fiskars struhadla s různými stupni jemnosti či hrubosti, lis na česnek z odolného materiálu, škrabky, včetně těch speciálně určených pro leváky. Pro snadné krájení je k dispozici sada nožů s ocelovými čepelemi. Pro servírování má Fiskars také zajímavou „vychytávku“ – speciální salátové lžíce, které lze spojit do sebe a tím vytvořit kleště pro snadné nabírání salátu.

Kolekce pomocníků v kuchyni od Fiskars je speciálně ergonomicky tvarovaná, takže se vám s nimi bude pracovat pohodlně a snadno. Jednotlivé části lze skladovat v salátové míse: ušetříte místo v kuchyni a zároveň budete mít po ruce vše potřebné.

 

Recept na středomořský salát

Na salát tabbouleh (čti tabúle) budeme potřebovat:

250 g kuskusu

4 rajčata

půl okurky

svazek jarní cibulky

petržel

kůru z 1 citronu

5 lžic olivového oleje

2 lžíce šťávy z citronu

1 stroužek česneku

sůl, pepř

 

Kuskus nasypeme do mísy a zalijeme vroucí vodou (na 250 g přibližně půl litru). Poté jej přikryjeme a necháme asi 5 minut odstát. Okurku oloupeme a nakrájíme společně s jarní cibulkou a petrželí na malé kousky. Rajčata nakrájíme na drobné kostičky. Připravenou zeleninu smícháme s kuskusem, citronovou kůrou, jemně nasekaným česnekem a nakonec zakápneme šťávou z citronu.

 

 

Jogurtová zálivka do salátu

1 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku, na jemno nakrájené

1 lžíce nastrouhaného zázvoru

1 chilli paprička, na jemno nakrájená

1 lžička koriandru, na jemno nakrájeného

půl lžičky kmínu

kůra a šťáva z 1 bio citronu

petržel

sůl, pepř

 

Všechny přísady smícháme dohromady, necháme půl hodiny odležet a můžeme servírovat společně se salátem tabúle.

TEXT: REDAKCE
FOTO: FISKARS


Komentáře

Napsat komentář