Vybíráme kompostér


Každá domácnost produkuje odpad, o ten biologický se můžeme postarat sami, zkompostováním. Získáme tak zdarma kvalitní hnojivo. Postačí jen zvolit vhodný kompostér.

U rekreačního bydlení tvoří většinu odpadu rostlinný materiál ze zahrady, při řešení kompostéru tudíž zohledníme její velikost. Kompostovat můžeme také doma či v práci, k tomuto účelu slouží speciální typy kompostérů do interiéru fungující na principu fermentace nebo vermikompostování, tj. rozkladu působením žížal. Využití najdou rovněž u venkovského bydlení, kde potřebujeme kompostovat celoročně. Druhou variantou je zateplená verze běžného kompostéru, která zaručí stálé prostředí pro rozkladné procesy.

Největší objem bioodpadu tvoří
posekaná tráva (Mountfield)

V ohrádce

K udržení kompostu ve vymezeném prostoru slouží sila neboli boxy. Plastová sila jsou lehká, řešená jako jednoduchá skládačka. Dřevěná se instalují napevno.
V zahradnické praxi se více uplatňují dvou- a vícekomorové typy, ideálně o objemu 1 m³, které umožňují efektivně oddělit různé fáze zpracování kompostu. Nedostatkem otevřených boxů je, stejně jako u volně loženého kompostu, osychání vrchní části materiálu, a tím zpomalení procesu tlení.

Domácí kompostér využívá speciální
suchou přírodní směs obsahující
mikroorganismy, jež nastartují
proces fermentace (Mountfield)

Pod uzavřením

Při menším objemu bioodpadu vystačíme s kompaktními jednokomorovými kompostéry z polypropylenu, které mají po celém plášti otvory pro cirkulaci vzduchu. Plní se shora, k odebírání hotového kompostu slouží dvířka v dolní části kompostéru.
Pro nastartování kompostovacího procesu musí mít vkládaný odpad optimální strukturu a složení, neboť se jedná o takzvané studené kompostování, kdy rychlorozkladné procesy probíhají vždy jen v malé části kompostéru, tzn. že větvičky musíme rozstříhat či nadrtit, správného poměru uhlíku a dusíku docílíme smícháním 3 dílů hnědého (dřevnatého) materiálu s 1 dílem zeleného. Pro zamezení klíčivosti semen plevelů musí kompost zrát déle než v sile. Vyplatí se tedy pořídit si dva kusy.

V jedné komoře se shromažďuje nový
odpadní materiál, ve druhé již naplno
probíhá rozkladný proces

Ať se točí

Na jiném principu pracují otočné kompostéry. Celý kompostér nebo jedna jeho komora se naplní a občasným protočením se bioodpad uvnitř promíchá a provzdušní, takže odpadá přehazování. Zrání kompostu trvá 6 až 8 týdnů, během něhož nelze přidávat další odpad. Také do něj nemůžeme jako podporu startu procesu přidat žížaly. Nenašly by zde chladnější část, uvařily by se.

V rotačním kompostéru se kompost
míchá a provzdušňuje během otáčení

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock a archiv firem

Vybíráme kompostér


Komentáře

Napsat komentář


Kompostovatelný odpad

zelenina, ovoce
kávová sedlina, čaj
mléčné produkty
skořápky vajec
šťávy, alkoholické nápoje
popel ze dřeva
zvířecí trus
lodyhy, větve, kůra, listí a jehličí
tráva, mech
piliny a hobliny
lepenka
papírové utěrky a kapesníčky
bavlněný a lněný textil

Nekompostovatelný odpad

plasty, kov, sklo
noviny a časopisy
kosti, maso, tuky
pecky, šišky
popel z uhlí a cigaret
rostliny napadené chorobami
oddenkový plevel