Vločky na mnoho způsobů


Ovesné vločky se vyrábějí z ovesných obilek – ovesná jádra se po oloupání napařují, pak suší a lisují. Při tom vzniká jejich typické ořechové aroma. Vločky jsou lehce stravitelné, obsahují snadno rozpustnou vlákninu, která reguluje cholesterol a cukr v krvi. Jsou ceněny především pro obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Obsahují průměrně 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku. Kvůli vysokému obsahu tuku je vhodné skladovat je v pevně uzavřeném sáčku v chladničce.

Vločky na mnoho způsobů

V české kuchyni jsou ovesné vločky dost opomíjeny. Nejčastěji z nich připravujeme sladké nebo slané kaše. Vločky ale můžeme použít i jako základ pro výrobu karbanátků, sekaných (místo máčených žemlí), slaných a sladkých nákypů, nádivek, pomazánek, jako zavářku do polévek, obalujeme v nich pokrmy určené ke smažení. Dají se z nich připravit sladké moučníky, sušenky, koláčky, lívance. Při snídani je dáváme do jogurtů. Pro zvýraznění chuti lze vločky před použitím (hlavně do sladkých pokrmů) opražit. Jemně mleté vločky nahradí i mouku.

Vločky se mají před vařením asi půl hodiny máčet, aby se zkrátila doba vaření. Zavářet je lze do slané vody, zeleninového či masového vývaru nebo do mléka. Vaříme je 20 – 40 minut.

Ovesná polévka s pórkem
100 g ovesných vloček, 50 g másla, 1 cibule, 1 menší pórek, špetka strouhaného muškátového oříšku, petrželka, sůl

V hrnci na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek a krátce podusíme. Zalijeme 1 l vody, osolíme, přidáme vločky a vaříme asi 30 minut. Okořeníme muškátem, petrželkou a nakonec zjemníme máslem.

Zapečené papriky
4 papriky, 150 g podušeného mletého masa, 80 g ovesných vloček, 1 malá mrkev, 1 malá konzerva kukuřice, 1 cibule, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1 lžička Vegety, 100 g sýra, olej na vymazání pekáče, sůl, pepř

Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme maso, nastrouhanou mrkev, drobně nakrájenou cibuli, scezenou kukuřici, nastrouhaný sýr a koření. Zahustíme vločkami, které jsme předtím propláchli vroucí vodou. Osolíme, opepříme. Směsí naplníme půlky paprik, dáme je do olejem vymazaného pekáče a pečeme asi 40 minut. Podle potřeby nepatrně podléváme vodou. Podáváme s brambory.

Ovesný kuba
200 g ovesných vloček, 50 g másla, 200 g čerstvých hřibovitých hub, kmín, sádlo, majoránka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl

Předem namočené vločky uvaříme v osolené vodě s kouskem másla. Přidáme na plátky nakrájené a na sádle s kmínem podušené houby, majoránku, česnek utřený se solí a osmaženou, drobně pokrájenou cibuli. Vše promícháme, vložíme do vymaštěného pekáčku a dáme do trouby zapéct. Podáváme se zeleninovým salátem.

Houbové ovesné placičky
50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g kapusty, 1 cibule, 50 g sušených hub, 200 g ovesných vloček, 1/2 l vody, sůl, 1 vejce, strouhanka, majoránka, 3 stroužky česneku, 1 lžíce petrželky, olej

Z vloček a vody uvaříme hustou kaši. Houby namočíme na chvíli do vlažné vody a pak asi 10 minut povaříme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme ostatní na menší kousky nakrájenou zeleninu a společně udusíme do měkka. Kaši smícháme se zeleninou a houbami, přidáme vejce, sůl, petrželku, utřený česnek a podle potřeby přidáme trochu strouhanky. Ze směsi děláme placičky, které opékáme po obou stranách na oleji. Podáváme s bramborem a kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.

Ovesné omelety
8 lžic ovesných vloček, 8 vajec, 12 lžic vody, 8 lžic strouhaného sýra, 4 lžičky oleje, petrželka, sůl

V osolené vodě rozšleháme vejce, vmícháme spařené vločky, sýr a nasekanou petrželku. Na teflonovou pánev potřenou olejem nalijeme vždy čtvrtinu směsi a zvolna smažíme. Omelety podáváme obložené čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Nákyp s ovocem
250 g ovesných vloček, 1 l mléka, 3 – 4 vejce, 20 g cukru, sůl, rozinky, 1 kg jablek nebo jiného ovoce, trochu skořice a cukru, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Z vloček a mléka uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Žloutky s cukrem a špetkou soli utřeme do pěny, vmícháme kaši, rozinky a tuhý sníh z bílků. Část směsi urovnáme do vymaštěné a vysypané zapékací formy, poklademe plátky oloupaných jablek, posypeme skořicí a cukrem a navrstvíme zbytek kaše. Zvolna pečeme v předehřáté, středně teplé troubě asi 40 minut. Nákyp jíme teplý, ale chutná i studený.

Pomazánka z droždí
40 g ovesných vloček, 20 g oleje, 40 g cibule, 60 g párků, 60 g droždí, sůl, mletý pepř a nové koření, 2 vejce, pažitka

Vločky s nakrájenou cibulí a kolečky párků osmažíme na oleji. Přidáme rozdrobené droždí, za stálého míchání necháme rozpustit a osmažíme do zlatova. Osolíme, okořeníme a zalijeme rozšlehanými vejci. Mícháme do ztuhnutí. Mažeme na chleba a sypeme pažitkou.

Dort z vloček
250 g moučkového cukru, 4 vejce, citronová kůra, 10 lžic vody, 200 g krupice, 2 lžíce krystalového cukru, 2 hrsti ovesných vloček, 1 lžíce oleje, tuk a mouka na plech

Z krystalového cukru připravíme rozpuštěním na pánvi karamel, vsypeme do něj vločky a trochu opražíme. Vychladlé pokropíme olejem a umeleme. Z moučkového cukru, žloutků, citronové kůry a vody umícháme hustou pěnu. Přidáme krupici a umleté vločky, nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ve vyhřáté troubě pečeme do růžova.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář


TIP!

PIVO S NĚŽNOU CHUTÍ
Po Pepinově desítce, Francinově ležáku a dalších přichází Pivovar Nymburk s novinkou, která je opět spojená se spisovatelem Bohumilem Hrabalem. Něžný Barbar, polotmavý třináctistupňový speciál, získal svůj název podle jedné z Hrabalových knih. Speciální slad, ze kterého je pivo vyrobeno, mu propůjčuje příjemný karamelový nádech a sytou jantarovou barvu. „Barbar“ má plnou, vyváženou chuť, sametovou hořkost a bude chutnat i ženám. Lze jej použít také k vaření.

Doporučená cena 0,5 l lahve je 15 Kč.

www.postriziny.cz