Valentýnské pečení


Příběh svátku všech zamilovaných se začal psát už ve starověkém Římě, avšak jak rychle začal, tak zase rychle skončil. Novou formu tohoto svátku odstartoval Walter Scott v roce 1907. Tento autor zamilovaných přáníček tak obnovil tradici, která je dnes známa po celém světě.

 

Cup cakes

 

U nás se svátek zamilovaných začal slavit poměrně nedávno. Tento sváteční den je úzce spjat s psanými valentýnkami a drobnými dárky, které si zamilovaní partneři navzájem předávají. Mnohem méně je pak tento den spjat s gastronomií. Ovšem i naše babičky už dávno věděly, že láska prochází žaludkem. Buďte tedy originální a místo tradiční valentýnky připravte svému milému valentýnské menu se sladkou tečkou na závěr. Vyzkoušejte třeba valentýnské cup cakes. Netradičně můžete své nejvřelejší city vyjádřit třeba tím, že zapečete zamilovaný vzkaz do tohoto dezertu.

Hera

Při pečení určitě použijete tuk Hera, proto neškodí připomenout, že i Hera slaví v únoru výročí. Je tomu již 85 let, kdy naše babičky začaly péct s Herou. A protože si Hera váží svých příznivců, chce se všemi oslavit toto krásné výročí. Proto si  připravila jedno velké speciální překvapení. Od začátku měsíce února může každý poslat  své nejoblíbenější recepty, které doprovází nějaká rodinná či vtipná historka. K receptu je však nutné připojit i jeho fotografii. Ze všech přihlášených receptů s příběhem a fotografií pak bude vybráno odbornou porotou a čtenáři  webu www.pecenijeradost.cz 25 nejlepších, které najdou svoje umístění v nové knize Hera rodinné recepty. Tato kniha představuje originální dárek nejen k 85. narozeninám rostlinného tuku Hera, ale také velké poděkování pro všechny její příznivce. Více informací k soutěži najdete na webu www.pecenijeradost.cz.

 

Malý dortík s láskyplným vzkazem aneb valentýnské cup cakes

Ingredience na cca 12 cup cakes:

375 g hladké mouky

2  pytlíky kypřícího prášku

1 lžička soli

350 g krupicového cukru

70 g kakaa

70 g vanilkového cukru

190 g přepuštěného a zchladlého rostlinného tuku Hera máslová příchuť

375 ml polotučného mléka

5 vajec

Předehřejte si troubu na 160 °C. Připravte si do mísy suché ingredience a smíchejte je. Rostlinný tuk Hera promíchejte s polovinou mléka a pak opatrně přelijte k suché směsi. Zbytek mléka prošlehejte s vejci a přilijte do mísy. Vzniklé těsto bude spíš tekutější. Rozlijte do formy na muffiny a pečte při 160 °C 15 – 20 minut.

 

Krém na ozdobení:

220 g Hera máslová příchuť

400 g práškového cukru

2 lžičky vanilkového extraktu

4 lžíce mléka

 

Ozdobná srdíčka od Dr. Oetkera

Nejdřív si rozšlehejte změklou Heru. Pak přidejte cukr a vanilkový extrakt a šlehejte mixérem nebo v robotu aspoň 5 – 10 minut. V průběhu přidejte 1 – 2 lžíce mléka. Vzniklým krémem naplňte cukrářský́ sáček a ozdobte cupcakes. Dílo ozdobte srdíčky od Dr. Oetkera.

 

Valentýnské brownie s kokosovým krémem

 Na těsto:

20 dkg rostlinného tuku Hera

30 dkg cukru

4 dkg kakaa

4 dl mléka

25 dkg hladké mouky

2 vejce

1 lžička jedlé sody Dr. Oetker

1 dl jogurtu

 

Na krém:

15 dkg rostlinného tuku Hera máslová příchuť

10 dkg strouhaného kokosu

3 – 4 cl kokosového likéru

2 bílky

25 dkg moučkového cukru

Brownie

V kastrůlku rozpusťte v mléce Heru, přidejte kakao a cukr. Poté vmíchejte mouku se sodou, vejce a nakonec jogurt. Těsto dejte do formiček (můžete použít formu na muffiny). Pokud nemáte formy, dejte na plech a po upečení rozkrájejte. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 – 30 minut. Rozšlehejte bílky s polovinou cukru, poté přidejte kokos. V kastrůlku rozpusťte 1/3 Hery, přidejte moučkový cukr a kokosový likér. Vmíchejte do bílků se zbytkem Hery. Brownies ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku.

 

A ještě recept na originální dort – Hera kniha:

 

Piškotový korpus:

5 vajec

10 dkg cukru

10 dkg polohrubé mouky

nastrouhaná kůra z poloviny citronu

1 balíček vanilkového cukru

 

Ořechový piškotový korpus:

5 vajec

10 dkg cukru

10 dkg polohrubé mouky

6 dkg mletých pražených vlašských ořechů

1 lžička mleté skořice (podle chuti)

 

Pomerančový krém:

8 dl pomerančové šťávy

nastrouhaná kůra z 1 velkého pomeranče

2 balení vanilkového pudinku (ne instantní)

35 dkg cukru

4 žloutky

60 dkg Hera máslová příchuť

citronová šťáva podle chuti
Dekorace:

50 dkg barevného kakaového marcipánu

moučkový cukr
Návod na přípravu korpusů:

Hera kniha

Oddělíme bílky od žloutků, bílky s cukrem vyšleháme do tuhého sněhu. Poté vmícháme žloutky. V další míse smícháme všechny ostatní přísady, které postupně vmícháme do vyšlehaných vajec s cukrem. Pekáč vymažeme rostlinným tukem Hera a vysypeme moukou. Můžeme použít i pečicí papír. Pokud budeme používat hlubší pekáč (15 x 20 cm), můžeme péct dva silnější piškotové korpusy, které pak oba rozkrojíme, takže budeme mít celkem 4 vrstvy korpusu. Pokud budeme používat větší, ale mělčí pekáč (30 x 30 cm), budeme mít dvě vrstvy korpusu.
Na krém:

V hrnci zahřejeme větší část pomerančové šťávy s cukrem. Zbylý pomerančový džus smícháme s nastrouhanou pomerančovou kůrou, pudinkem a žloutky. Až pomerančový džus přijde k varu, přidáme do něj pudinkovou směs, za stálého míchání vaříme další minutu. Vzniklý krém necháme zchladnout a pak do něj přidáme rostlinný tuk Hera máslová příchuť. Krém rozetřeme na spodní vrstvu piškotového dortu, na něj položíme vrchní vrstvu. Dort ze všech stran (ze shora i ze stran) pokryjeme vrstvou krému. Dort dáme do lednice odležet na 1 – 2 hodiny.

 

Dekorace:

Na moučkovým cukrem posypané ploše vyválíme marcipán do tloušťky cca 4 mm. Opatrně namotáme marcipán na váleček a přeneseme ho na dort, kde ho opatrně rozbalíme. Marcipán uhladíme po stranách dortu a přebytečné části odstraníme. Dozdobíme dort a vložíme ho do lednice.

Spoustu dalších báječných receptů hledejte na www.pecenijeradost.cz

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM


Komentáře

Napsat komentář