Užitečné houby a plísně


Představa těchto organismů běžně vyvolává spíše negativní reakce, ale v určité formě jsou velmi prospěšné. Bez mykorhizních hub by to v přírodě příliš nefungovalo, a zahrada není výjimkou.

Mykorhizní houby vytvářejí s kořenovým systémem až dvou třetin rostlin symbiotický vztah. Ten má buď formu endomykorhizní, kdy houbová vlákna pronikají do kořenových buněk, nebo ektomykorhizní, při níž zůstávají v mezibuněčném prostoru a kolem kořene tvoří houbový plášť.

Mezi symbiotické druhy patří i jedlé
houby

Partnerské výhody

Propojením rostliny s houbou dochází ke zvětšení objemu kořenového systému, což jí umožňuje přijímat více vody s rozpuštěnými minerálními solemi, a to i z větší vzdálenosti, což ovlivňuje bohatost olistění a květů, dobu květu a plodnost. Rostlina se houbě na oplátku stará o přísun živin, jejichž hlavní složkou je uhlík.
Houbový plášť rostlinu brání před půdními parazity včetně parazitních hub a plísní, mrazem, přehnojením a mírní stres z přesazení.
Mykorhizní podhoubí současně působí jako přírodní telefon. Pokud je dostatečně rozšířeno, rostlina přes ně dostává informace o reakcích rostlinného společenstva na aktuální změny prostředí.

Vlevo rostliny bez mykorhizy, vpravo
po aplikaci mykorhizního přípravku

Houbami proti houbám

K nejznámějším přátelským houbám patří Trichoderma, která se probourá buněčnou stěnou parazitické houby a postupně ji stráví.
Plíseň Pythium oligandrum, pro kterou se u nás vžilo označení chytrá houba, si stejným způsobem poradí s dřevokaznými houbami.

Kořenový systém rostliny se
působením mykorhizy postupně
zvětšuje

Mykorhizní přípravky

Mykorhizní houby mohou být součástí biopřípravků nebo zahradnického substrátu. Mají dlouhodobý účinek, ale potřebují ke svému růstu vlhko a teplo, proto se během zimy ve venkovním prostředí jejich růst zastavuje. Extrémně silný mráz je může i zničit.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock a archiv firem

Užitečné houby a plísně


Komentáře

Napsat komentář


Mykorhiza škodí:

brukvovitým (brokolice, květák, zelí, kapusta aj.),
merlíkovitým (špenát, řepa),
sítinovitým (sítina, bika),
pěstovaným houbám (žampion, hlíva).