Špagety, nebo vrtule?


Pokrmy z těstovin mají mnohem více podob než jen tradiční špagety. Nejen co do množství tvarů, ale i chutí…

Těstoviny mohou tvořit základ téměř nekonečného počtu rychlých a zdravých jídel. Těsto se dělá z mouky (bílé pšeničné nebo celozrnné) a vody, někdy se přidávají i vejce. Celozrnné mají sice o maličko víc kalorií, ale také prospěšné vlákniny, vitaminu B, proteinů. Těstoviny obsahují složené sacharidy, které dodávají tělu energii, jsou i zdrojem bílkovin. Pokud je kombinujeme se zeleninou a libovým masem, klidně mohou být i součástí redukční diety. Kalorický pokrm z nich dělají tučné smetanové omáčky, vrstvy strouhaného sýra a další kaloricky vydatné ingredience. Vedle světlých těstovin koupíme i zelené a červené, barvené šťávou ze zeleniny. Používají se čerstvé i sušené. Těstoviny vaříme, aby byly takzvaně „al dente“, na skus – při stisknutí lehce pruží, nejsou rozvařené.

Existuje několik desítek tvarů těstovin. Pro určité pokrmy se některé hodí více, jinak záleží spíše na naší osobní preferenci. Vedle nejrozšířenějších špaget to jsou spaghettini (čti špagetýny) – slabé špagety, duté makarony zvané také bucatini (bukatýny), dlouhé široké nudle tagliatelle (taljatele).

Krátkých těstovin vhodných i pro přípravu salátů nebo na zapékání je mnoho: různé tvary vřeten a spirál – fusilli, serpentini, spirali, krátké trubky hladké i vroubkované – cannelonni, penne, rigatoni, dále mašle – farfalle, široké nudle – fettuccine (fetučíne), pak také plněné těstoviny, například ravioli, a pláty těsta určené pro zapékání – lasagne (lazáně). Další tvary se používají jako zavářka do polévek.

MEXICKÁ OMÁČKA

500 ml rajčatové nebo jiné zeleninové šťávy, 100 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 200 g čerstvého kozího sýru, snítka petrželové natě, sůl, pepř

Anglickou slaninu nakrájíme na širší nudličky a na pánvi ji orestujeme do křupava (asi 3 minuty). Mezitím vlijeme do hlubšího rendlíku zeleninovou šťávu a uvedeme ji do varu. Do horké šťávy nasypeme nastrouhaný nebo rozdrobený kozí sýr a dobře ho v ní rozmícháme. Přidáme utřený česnek, nasekanou nať a dochutíme solí a pepřem. Hotovou omáčkou přelijeme uvařené těstoviny. Nakonec posypeme slaninou.

PENNE PO SORRENTINSKU

350 g těstovin penne, 600 g hodně zralých rajčat, 2–3 balení Galbani mozzarelly (125 g), 2 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, oregano a bazalka podle chuti, sůl, pepř

Rajčata ponoříme na několik sekund do vroucí vody, opláchneme pod studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na hrubo. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nakrájený česnek. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, ochutíme špetkou oregana a několika lístky bazalky. Vaříme asi 15 minut. Mezitím uvaříme těstoviny. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Uvařené těstoviny scedíme a vyklopíme do olejem zlehka vymazané zapékací misky. Pokryjeme je plátky mozzarelly, pak rajčatovou omáčkou a nakonec posypeme parmazánem. Pečeme 10 minut na 200 °C, dokud se mozzarella zcela nerozpustí a s rajčaty nevytvoří hustou omáčku. Podáváme horké.

ZELENÉ A BÍLÉ TĚSTOVINY

1 balení Galbani mozzarelly (125 g), 240 g těstovin rigatoni, 1 velký svazek divoké rokety (nebo rukoly), 1 stroužek česneku, 5 lžic extra panenského olivového oleje, sůl, pepř

Roketu opereme, osušíme a nakrájíme na tenké proužky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na pánev dáme olej a přidáme oloupaný, lehce rozdrcený česnek a polovinu rokety. Jakmile začne česnek hnědnout, odstraníme ho. Scezené těstoviny pak na ochuceném oleji orestujeme a přidáme zbytek pokrájené rokety. Na talíři těstoviny posypeme na kostičky nakrájenou mozzarellou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a podáváme.

KUŘE S TĚSTOVINAMI A ŠPENÁTEM

4 kuřecí prsa, 400 g špaget, 2 rajčata, 250 ml alpro cuisine, 250 ml Alpro Original, 200 ml vývaru, 10 g hladké mouky, 50 g strouhaného parmazánu, 3 stroužky česneku, 1 cibule, sáček čerstvého špenátu (nebo kostka mraženého listového), hrst nasekaných bylinek podle chuti, svazek bazalky, sůl

Špagety uvaříme v osolené vodě tak, aby zůstaly lehce nedovařené. Scedíme a pokapeme olivovým olejem. Na jemno nakrájenou cibuli orestujeme do růžova na olivovém oleji, lehce zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Vzniklou omáčku důkladně provaříme, dochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme listy bazalky, dále už nevaříme. Rozmixujeme tyčovým mixérem.

Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a odstraníme semínka. Zbylou dužinu nakrájíme na malé kostičky. Kuřecí prsíčko osolíme, obalíme v nasekaných bylinkách, opepříme a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi z obou stran. Zalijeme vývarem a lehce svaříme. Přidáme špagety a provaříme, dokud se nám vývar nevpije do těstovin. Posypeme strouhaným parmazánem, přidáme rajčata, špenát a dochutíme dle potřeby solí. Omáčku vlijeme do hlubokého talíře, poté pomocí vidličky vytvoříme ze špaget hnízdo, na které položíme upečené kuře.

NUDLOVÝ NÁKYP S TVAROHEM

300 g širokých nudlí, 2 vejce, 3 lžíce másla, 1 šálek mléka, 2 lžíce strouhanky, sůl, moučkový a vanilkový cukr, 2 lžíce oleje, náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 žloutek, 2 lžíce rozinek, 3 lžíce krupicového cukru

Nudle uvaříme, scedíme a promícháme s kouskem másla. Tvaroh rozmícháme se žloutkem, cukrem a omytými rozinkami. Zapékací mísu vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a narovnáme do ní polovinu nudlí. Na ně rozetřeme tvarohovou náplň, urovnáme druhou polovinu nudlí, pokropíme zbytkem rozehřátého másla a krátce zapečeme v předehřáté troubě. Vejce rozkvedláme v mléce, zalijeme jím nákyp a dopečeme do růžova. Hotový pocukrujeme.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: Shutterstock a archiv firem


Komentáře

Napsat komentář

OCHUCENÉ KÁVY

Novinkou na trhu jsou ochucené instantní kávy douwe egberts s příchutí oříšku, karamelu, vanilky a čokolády. chutnají skvěle nejen horké, ale také jako studené osvěžení ve formě frappé. Jeho příprava je snadná. Stačí 1 až 2 lžičky ochucené instantní kávy douwe egberts, 120 ml studené vody, 80 ml studeného mléka, 1 až 2 lžičky cukru podle chuti, led a jakákoliv nádoba, ve které vše promícháme. posloužit může šejkr nebo mixér, ale i láhev od vody.

www.douwe-egberts.cz