Sladké pokrmy


Sladká teplá jídla milují nejen děti. Vyzkoušejte i ta méně známá, určitě si některá z nich taky oblíbíte.

Základ sladkých teplých pokrmů tvoří především obiloviny a brambory. Z obilovin v podobě mouky a krupice, vloček nebo celých zrn jako rýže, jáhly, proso či pohanka se dají připravovat nejrůznější kaše, nákypy, svítky, lívance, palačinky, knedlíky, šišky. Na pomoc si bereme většinou vajíčka, mléko a tvaroh. Také těstoviny na sladko nejsou marné, třeba nudle s mákem. Výborným doplňkem sladkých pokrmů je ovoce, ať už čerstvé, dušené nebo vařené. A sladit nemusíme jen cukrem, sladkou chuť dodají jídlům oříšky, rozinky, skořice, kandované ovoce, strouhaný perník, med.
Zmínili jsme ovoce – nemusí být jen doplňkem, ale i hlavní surovinou na polévku či kaši. Ochutnali jste už kaši z bezinek? Říká se jí chebzová, kozenková nebo také hural. A co hubník na sladko? Určitě by stál za zkoušku.

Trhanec

4 vejce, 250 ml mléka, 150 g dětské krupice nebo polohrubé mouky, 1 lžíce cukru, 40 g másla, 50 g rozinek, 2 jablka, špetka soli, skořicový cukr na posypání
V mléce rozšleháme krupici, cukr, sůl a žloutky. Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. V pánvi na rozpuštěném másle necháme změknout plátky jablek. Zalijeme je těstem a přisypeme rozinky. Když trhanec zespodu zezlátne, otočíme ho a necháme lehce ztuhnout i z druhé strany. Pak ho vidličkami natrháme a dopečeme. Na talíři posypeme skořicovým cukrem nebo můžeme polít ovocným sirupem.

Zahýbáky

300 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 50 g krupice, 250 g mrkve, 50 g sádla, 50 g máku, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, sůl
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a vypracujeme těsto. To rozmačkáme ve stejnoměrné síle na lehce vymaštěný plech, posypeme strouhanou mrkví, pokapeme sádlem, posypeme cukrem a mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Na plechu nařežeme na širší pásky a teplé podáváme.

Chebzová kaše

750 g úplně zralých bobulek černého bezu, 1 hruška, 3 švestky, 1 svitek skořice, 5 hřebíčků, kůra z ½ citronu, 250 ml smetany
Bobulky bezu dáme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme celé švestky bez pecek, celou hrušku a koření. Dáme vařit. Kaše je hotova, když je hruška měkká. Vyjmeme ji z kaše, vykrojíme jádřinec, nakrájíme na kousky a vrátíme zpět. Přilijeme smetanu a necháme ještě chvíli probublávat, dokud kaše nezhoustne. Kaši podáváme teplou, můžeme ji posypat strouhaným perníkem.

Sladký hubník

20 g sušených hub, 4 housky, 1–2 lžíce krupice, 2 vejce, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů, 1 palička česneku, 1 cibule, 150 ml mléka, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce másla, strouhaný perník, 1 lžička směsi nového koření, pepře, hřebíčku, badyánu, zázvoru, sůl
Houby namočíme do studené vody. Housky nakrájíme na větší kostky a pokropíme mlékem s rozšlehanými vejci. Postupně přidáváme rozinky, krájené ořechy, utřený česnek, drobně nakrájenou cibuli a jemně umleté koření. Spojíme s houbami i s troškou vody, zasypeme krupicí a upravíme na konzistenci jako vláčná žemlovka. Dáme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme asi hodinu. Krájíme na plátky a sypeme strouhaným perníkem.

Kořeněné lívance

500 g tvarohu ve vaničce, 150 g ovesných vloček (nejlépe drcených), 100 g sušeného ovoce (fíků, švestek nebo datlí), 2 vejce, 1 lžíce prášku do pečiva, ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku, olej na smažení, cukr, sůl
Smícháme tvaroh, vejce, vločky, prášek do pečiva, koření a sůl do hustšího těstíčka. Přidáme na větší kousky nakrájené sušené ovoce. Do rozpáleného oleje dáváme lžící těsto, které rozetřeme do většího lívanečku a po obou stranách zvolna smažíme do zlatova. Pocukrujeme, případně potřeme pikantní kořeněnou marmeládou či posypeme drcenými vlašskými ořechy a ihned podáváme.

Jáhlová kaše

400 g jáhel, 1 l mléka, 80 g sušených švestek a meruněk, 100 g vlašských ořechů a mandlí, 2 lžičky třtinového cukru, vanilkový lusk, špetka soli
Jáhly dvakrát propláchneme vroucí vodou. Vsypeme do kastrolu a zalijeme mlékem (na 1 díl jáhel 2 díly mléka). Přidáme cukr, sůl a podélně rozkrojený vanilkový lusk. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud se většina tekutiny nevypaří, asi 30 minut. Vyndáme lusk, na talíři ozdobíme spařeným ovocem a ořechy.

Francouzské toasty

Bílý toastový chléb, vejce, skořice, vanilkový cukr, máslo, med nebo javorový sirup nebo čokoláda, čerstvé ovoce
Toasty důkladně namočíme do rozšlehaného vejce se skořicí a vanilkovým cukrem a opečeme na pánvi na rozpuštěném másle. Opečené tousty dáme na talíř a pokapeme medem, javorovým sirupem nebo rozpuštěnou čokoládou – podle chuti. Podáváme s kousky čerstvého ovoce, můžeme přizdobit šlehačkou.

Pomerančový nákyp

3 pomeranče, 5 vajec, 75 g másla, 75 g polohrubé mouky, 150 g piškotů, 1/8 l mléka, 20 g cukru, rum, máslo na vymazání, cukr na vysypání
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a povaříme. Po zchladnutí přidáme rum, šťávu ze 2 pomerančů, žloutky, rozdrcené nebo rozemleté piškoty a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, pomeranč nakrájíme na kousky a obojí vmícháme do připravené směsi. Tu urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem, vysypané cukrem a ve středně teplé troubě upečeme.

Kuskus s ovocem

50 g kuskusu, 1 jablko nebo hruška, med, sušené meruňky, fíky, rozinky, 1 lžička mleté skořice, oříšky
Kuskus přelijeme horkou vodou necháme asi 5 minut odležet, až nabobtná a změkne. Na talíři pak pokapeme medem a posypeme skořicí. Potom přidáme oloupané a nadrobno pokrájené čerstvé ovoce, sušené meruňky, rozinky a oříšky a promícháme. Množství a druh ovoce a oříšků můžeme přidat podle chuti.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sladké pokrmy


Komentáře

Napsat komentář