Barevné saláty

Rubrika: Recepty, rss-feed

Salátů existuje mnoho druhů, ale nejradši máme ty, které si můžeme vypěstovat na zahrádce. Příprava jídel z jejich listů je nenáročná a hotové pokrmy jsou pro jarní očistu těla jako stvořené.

Špenátový se slaninou

2 hrsti špenátových listů, půl zralého měkkého avokáda, 100 g slaniny, 1 hrst pinových oříšků, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, pepř a sůl

Špenátové listy důkladně propláchneme studenou vodou a necháme je okapat v sítku. Avokádo nejprve v půlce nařízneme kolem pecky a obě poloviny od sebe oddělíme. Pecku vyjmeme, avokádo oloupeme a nakrájíme na plátky. Na rozpálené pánvi opečeme „na sucho“ do křupava slaninu. Na talíř dáme špenát, slaninu a avokádo, ochutíme octem, olivovým olejem, pepřem a solí, promícháme a na závěr vše posypeme pinovými oříšky.

Z hlávkového salátu s hořčičným dresingem

Čtvrtka hlávkového salátu, 100 g kuřecího prsa, hrst žlutých a červených cherry rajčátek, 10 minikuliček mozzarelly, 2 plátky toastového chleba, 1 lžíce hrubozrnné francouzské hořčice, 2 lžíce rostinného oleje, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z jednoho citrónu a sůl

Hlávkový salát natrháme na kousky, opláchneme ho v sítku a přesypeme do misky. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a osmažíme je. Troubu předehřejeme na 160 °C a na plech vyložený pečicím papírem vyskládáme pokrájený toastový chleba, který rovnoměrně zakápneme zhruba jednou lžicí olivového oleje. Pečeme po dobu 5 minut (toastový chleba lze také nasucho opéct v toastovači) a pak ho pokrájíme na kostky. Kuřecí maso i krutonky necháme vychladnout. V malé misce smícháme hořčici, jednu lžíci olivového oleje a citrónovou šťávu. Cherry rajčátka a mozzarelly nožem rozpůlíme a společně s masem a krutony je vsypeme do salátu. Zalijeme připraveným dresingem, osolíme a důkladně promícháme.

Rukolový salát s houbami

2 hrsti rukoly, 5 menších žampionů, 1 vejce, půl lžičky drceného kmínu, 30 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 litr vody, 2 lžíce octa, sůl

Rukolu opláchneme a necháme ji okapat. Žampiony oloupeme, nakrájíme a na másle je v pánvi se solí a kmínem nejprve smažíme a poté několik minut dusíme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme dvě lžíce octa a přivedeme ji na teplotu 80 °C. Pomocí vařečky uděláme ve vodě vír, vajíčko rozklepneme a vlijeme ho doprostřed. Vaříme 3-4 minuty. Do talíře nebo do misky dáme nejprve rukolu, na ni houby a následně ztracené vejce. Vše ještě posolíme a zakápneme olivovým olejem.

Míchaný salát s tuňákem

150 g listů římského a ledového salátu, 1 konzerva s tuňákem, 5 rajčat, půlka červené cibule, 1 natvrdo uvařené vejce, hrst černých oliv bez pecek, 100 g sterilované kukuřice, 3 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka a sůl

Salát natrháme, opláchneme a vložíme do větší misky. Šťávu nebo olej z konzervy vylijeme a tuňáka pomocí vidličky rozdělíme na kusy, které přisypeme k salátu. Stejně tak do misky přidáme nakrájenou cibuli, rajčata, vejce, v celku černé olivy a kukuřici. Zalijeme olivovým olejem a dochutíme čerstvou bazalkou a solí. Důkladně promícháme a můžeme servírovat třeba s opečenou bagetou.

Ovocný salát s čekankou

150 g listů z červené či žluté čekanky, 1 pomeranč, hrst malin, 1 červená cibule, 2 plátky šunky, 1 lžíce sezamových semínek, šťáva z citrónu, 3 lžíce olivového oleje, pepř a sůl

Čekankové listy natrháme, opláchneme a vložíme do misky. Přidáme nakrájený pomeranč, pokrájenou červenou cibuli a hrst malin. Vše vyskládáme tak, aby vznikla pěkná mozaika. Olivový olej smícháme s citrónovou šťávou, pepřem, solí a celý salát touto zálivkou polijeme. Na závěr můžeme hotové jídlo posypat sezamovými semínky.

Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock

Barevné saláty

Barevné saláty