Pro chuť koření, kávy i vína

Rubrika: Interiér

Legendární mlýnky Peugeot se právem staly symbolem pověstné francouzské vášně pro gastronomii. Neodmyslitelně patří k základní výbavě každého bistra, brasserie i noblesních restaurantů. Originální nápad, poctivé zpracování, nepřehlédnutelný design, letitá tradice výroby, prvotřídní kvalita, ruční výroba, celoživotní záruka na mlecí mechanismus… Co víc dodat? Snad ještě – oproti unifikovaným masovým produktům z Dálného Východu má každý mlýnek Peugeot kouzlo originálu a především, vypráví příběh!

Mlýnek Ambiance Paris

 

Kdy vše začalo…

Mlýnek Paris Us Chocolat

Historie francouzské značky Peugeot se začala psát v roce 1810, kdy bratři Peugeotovi proměnili zděděný mlýn na obilí v hamr na výrobu kovových ručních nástrojů. Jejich prvním produktem byly ruční pily a ocelové korzetové kostice. Do kuchyní Peugeot vstoupil až roku 1840 svým patentním mlýnkem na kávu, který designem a technologií výrazně předběhl svou dobu. Není divu, že se stal obdivovanou a ostatními výrobci napodobovanou ikonou. Zároveň byl základní inspirací pro speciální mlecí mechanismus mlýnků na pepř, které francouzská manufaktura začala vyrábět v roce 1872.
Další vývoj firmy je spjat zejména s produkcí automobilů, mlýnky na koření Peugeot s logem lva se však staly takovým pojmem, že jejich výroba pokračuje dodnes. V továrnách ve východní Francii zruční řemeslníci realizují všechny fáze – od zpracování dřeva, přes lakování, výrobu a ruční kompletaci mlecích mechanismů a těl mlýnků. Preciznost a zachovávání léty prověřeného know-how jsou zárukou spolehlivosti.

 

Revoluční mlýnky

Mlýnek Madras

Peugeot má na svém kontě mnohá prvenství. Revoluční byl nejen samotný mlecí mechanismus, poprvé použitý u ikonických mlýnků na kávu, ale také myšlenka, že různé druhy koření potřebují odlišné způsoby mletí, aby se uvolnilo maximum chuti a aroma.
Peugeot proto postupně vyvinul šest různých mlecích mechanismů, nejen na sůl a pepř, ale také na chilli papričky, na bylinky a koření, na muškátový oříšek a nejnověji i na vlhkou mořskou sůl. Hrubost mletí lze zpravidla nastavit utažením korunky, většina mlýnků Peugeot je však již vybavena systémem uSelect, který umožňuje volbu ze šesti přednastavených hrubostí mletí od jemného prášku po pořádné kusy pepře.
Stejnou pozornost jako funkci mlýnků věnuje Peugeot i jejich vzhledu. Na trh uvádí mlýnky v tradičním i velmi současném designu, v decentních i zářivých barvách, z klasických i netradičních materiálů, vedle mlýnků mechanických také elektrické apod.

 

Co potřebuje víno

Karafy Osyris

Ovšem proslulá francouzská gastronomie, to není jen jídlo – ve chvíli, kdy má pokrm tu správnou, kořeněnou chuť, je čas nalít sklenku výtečného vína. A k tomu jen otvírák a sklenička nestačí! Nic neovlivňuje celkové vyznění vína tolik jako teplota a způsob podávání. Technicky dokonalí pomocníci z kolekce prémiových vinných doplňků Saveurs de vins dávají vínu možnost plně rozvinout charakter chuti i buket, ukázat svou skutečnou kvalitu.
Karafy na mladá vína, karafy na zralá vína a bílá vína, mechanické i elektrické vývrtky na všechna hrdla lahví a typy zátek, se kterými nehrozí znečištění vína korkem, a další praktické nástroje tradičních funkcí v inovativním pojetí Peugeot. Každý doušek je pak zážitkem, který nadchne všechny milovníky vína, nejen zkušené vinaře.

 www.pottenpannen.cz

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV PEUGEOT

 

 

 

 

Pro chuť koření, kávy i vína