Nezapomeňte na svačinu


Dopolední a odpolední svačinu bychom neměli z našeho jídelníčku vynechávat.

Sendvič s pestem a kuřetem

Svačiny jsou důležité nejen pro děti, ale i pro dospělé. Energie má být dodávána tělu častěji a vmenších dávkách, díky svačinám je také strava během dne různorodější. Vhodné je ovoce a zelenina (nejlépe syrové), mléčné výrobky (jogurty, tvarohy, sýry), někdy imenší množství masných výrobků, k tomu celozrnné pečivo. Občas sladký moučník neškodí, ale ne často. Sladkou colu nahradíme třeba ovocným zákysem nebo ovocným sirovátkovým nápojem. Záleží i na tom, zda je svačina určena pro dítě či dospělého, lehce nebo těžce pracujícího. Zvláště u svačin pro děti a pro ty, kdo se potýkají s nadváhou, se vyhneme tučným výrobkům – smetanovým jogurtům a sýrům, hotovým plněným bagetám, salátům s majonézou, sladkostem.

Lepší je chystat si svačiny doma, než kupovat hotové, u nichž není vždy zaručena čerstvost ani vhodná skladba surovin (obsahují příliš tuku, cukru, konzervantů a dalších přídatných látek). Někdy odmítané ovoce, zeleninu amléčné výrobky zkusíme připravit tak, aby vypadaly i chutnaly atraktivně. Děti nalákáme na ovocný špíz či jogurtovo-ovocný Výborné jsou pomazánky, jejichž základem bude málo tučný tvaroh, žervé nebo sýr Cottage.

Svačiny do školy a na cesty musí být praktické – obložený chléb nebo rohlík s pomazánkou. Pokud si dáme svačinu doma, může to být salát či zapečený toast. A pro hosty přichystáme sýrovo-ovocné jednohubky.

Salát se sýrem

Salát se sýrem

směs salátů (například hlávkový, ledový, lollo rossa, lollo bianca, frisée, polníček, rukola apod.), 1 balení sýra Président Karel IV., 1 citron, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce drcených vlašských ořechů, sůl, pepř (2 porce)

Směs salátů natrháme na kousky, sýr nakrájíme na dílky. Zálivku připravíme ze šťávy čerstvě vymačkaného citronu, kterou promícháme s olivovým olejem, solí, mletým barevným pepřem a s nadrcenými vlašskými ořechy. Vymícháme do tzv. emulze, kdy se všechny ingrepohár. dience spojí a zálivka bude mít krémovitou konzistenci. Saláty se sýrem a zálivkou promícháme a ihned podáváme s čerstvým celozrnným pečivem.

Pomazánka se sardinkami

Pomazánka se sardinkami

250 g měkkého polotučného tvarohu (ve vaničce), krabička sardinek v oleji, 2 vejce, menší cibule, 2 sladkokyselé okurky, mléko, citronová šťáva, sůl (4 porce)

Do tvarohu vmícháme na menší kousky rozebrané a vykostěné sardinky (i s částí oleje) a umícháme do hladka. Je-li tvaroh tuhý, přidáme trochu mléka. Přimícháme drobně nakrájenou cibuli a okurky a na tvrdo uvařená a jemně nakrájená vejce. Podle chuti osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Mažeme na plátky chleba, ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Jogurtový pohár

Jogurtový pohár

2 kelímky různého jogurtu, čerstvé ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky, banán, ananas, nektarinky, citrusové plody…), 2 lžíce müsli nebo kukuřičných lupínků, mandle nebo vlašské ořechy (2 porce)

Do průhledných mističek nebo pohárů dáváme postupně vrstvy jogurtu, müsli, jogurtu a ovoce. Hezky vypadá i bohatěji chutná, když použijeme dva jogurty odlišných chutí. Navrchu posypeme sekanými nebo mletými ořechy.

Sendvič s pestem a kuřetem

8 plátků bílého chleba, 4 lžíce pesta, 2 rajčata, 300 g pečeného kuřete, hrst čerstvého listováho špenátu, olivový olej, sůl, pepř (4 porce)

Chleby lehce potřeme z jedné strany pestem, polovinu jich poklademe plátky rajčat, kousky kuřete, několika lístky špenátu, osolíme a opepříme. Přiklopíme namazanými krajíčky a vytvoříme tak sendvič. Vnější strany chleba potřeme olivovým olejem. Vložíme do sendvičovače a opečeme do zlatova.

Jednohubky se sýrem

Jednohubky se sýrem

1 balení sýra Président Karel IV. přírodní, 1 balení sýra Président Karel IV. chilli papričky a 1 balení sýra Président Karel IV. zelený pepř, 250 g mletých vlašských ořechů, 10 lístků rukoly, 10 datlí, 3 fíky, 10 lístků polníčku, 10 kostiček melounu (lze kombinovat různé druhy) (4 porce)

Sýry nakrájíme – každý kus na 10 dílků. Nakrájené kousky obalíme v mletých oříšcích. Třetinu nakrájených sýrů napíchneme na párátko (bodec) s rukolou a datlí, další třetinu s kouskem fíku a polníčkem, k poslední třetině připíchneme kousky melounu. Jde o slavnostnější verzi svačiny, kterou přichystáme pro očekávanou návštěvu nebo při menší oslavě. Můžeme podávat s nakrájenými malými kousky pečiva a sklenkou červeného vína.

Středomořský sendvič pro školáky

1 kornspitz, sýr Cottage s příchutí rajčat a oliv, listy salátu, rajče, okurka, listy bazalky (1 porce)

Kornspitz naplocho podélně rozřízneme (ale zcela nedořízneme) a otevřeme. Spodní stranu potřeme cottage sýrem s příchutí rajčat a oliv. Vložíme listy salátu, na které pokládáme plátky rajčat a okurek. Na rajčata ještě můžeme položit několik lístků čerstvé bazalky. Povrch lze lehce zakápnout trochou panenského olivového oleje. Kornspitz uzavřeme.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM A SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

 

REGIONÁLNÍ POTRAVINA

Chcete tip na kvalitní český potravinářský produkt nebo výrobek od malého nebo středně velkého lokálního výrobce? najdete ho mezi vítězi 2. ročníku soutěže regionální potravina, jejímž vyhlašovatelem je ministerstvo zemědělství. ze 790 výrobků od 270 výrobců ze všech krajů čech a moravy jich bylo vybráno 99. soutěžilo se v devíti kategoriích, od masných přes mléčné po pekařské a cukrářské výrobky, sýry, ovoce a zeleninu i nápoje. Přehled oceněných výrobků, které nyní najdete v obchodech označené logem regionální potravina, jejich výrobců, možností nákupů i další zajímavosti (například krajové recepty s použitím těchto produktů), najdete na www.regionalnipotravina.cz.