Na štíhlou siluetu s plným talířem


Zní to jako pohádka: po každém jídle budete sytí, a přesto půjdou nenáviděná kila dolů. Žádný div, že se volumetrika stala hitem všech, kdo bojují s nadváhou a představa odříkání si jídla je pro ně hotovou noční můrou. Kouzlo tohoto dietního plánu tkví v jeho logičnosti a jednoduchosti.

 

Zdravé potraviny pro štíhlou linii

 

 

Takové množství pufovaných chlebíčků kaloricky odpovídá zhruba jednomu krajíci klasického chleba

Už žádné miniporce
Ten pocit beznaděje zná nejspíš každý, kdo někdy držel dietu: ve snaze co nejrychleji zhubnout se porce jídla smrsknou na miniporcičku na talíři téměř neviditelnou a mozek celý den ovládá jediná myšlenka: „Mám hlad!“. Vytrvalejší jedinci to vydrží týden či dokonce dva, ti méně odolní vzdávají svůj boj po třech dnech nájezdem na ledničku. Odborníci tvrdí, že hubnutí začíná v hlavě a právě tato idea je iniciátorkou a zároveň jednou z důležitých součástí principu volumetrického výživového plánu.

V posledních několika desetiletích se obyvatelé vyspělých zemí výrazně zakulacují. Nejvýznamnějším důvodem jsou, kromě téměř nulového pohybu, stále se zvětšující porce jídel – oproti 50. letům minulého století se zvětšily o 100 a někde dokonce o 140 procent! Proto jsou pro hubnoucí jedlíky malé porce doslova za trest a jsou hlavní příčinou ztroskotání každého dalšího hubnutí. Volumetrika si však s tímto problémem dokáže elegantně poradit.

 

Jak to funguje?
Je to jednoduché – na talíři máte spoustu jídla, které vás zasytí, vůbec nemáte pocit, že držíte dietu, a vaše hmotnost se snižuje. Tajemství totiž tkví ve skladbě pokrmu. „Volumetrika je nutriční přístup, který zohledňuje denzitu, neboli hustotu potravin. Jedná se o to, že každá potravina má svoji hustotu a z té vyplývá i energetická hodnota“, vysvětluje základní princip této metody výživy nutriční terapeutka Sadra Miloševičová, DiS. etDiS. Výraz hustota látek je zřejmě všem povědomý z hodin fyziky, ale žádný strach, fyzikální tabulky k volumetrice nejsou zapotřebí. Trochu počítání a selského rozumu však ano.

 

Různé druhy pufovaných chlebíčků

 

„V praxi to vypadá tak, že čím nižší kalorická hustota, tím méně energie daná potravina obsahuje. Do jídelníčku se tedy zařazují nízkokalorické potraviny, protože jich můžeme sníst o něco více“, pokračuje ve výkladu nutriční terapeutka a dodává: „Je to přístup, který je hlavně vizuální a pomáhá, aby se hubnoucí necítil hladově. Snadno tak lze vyměnit nezdravé potraviny za zdravější a přitom mít pocit, že nejsem nijak znevýhodněn.“

 

Nová revoluční metoda?
S názvem volumetrika a jejím popisem přišla před pár lety americká nutriční specialistka Barbara Rolls, PhD. a zvláště mezi celebritami začala tato metoda hubnutí zažívat velký boom. V zásadě se však jedná o přístup, s nímž nutriční terapeuti pracují již dlouhá léta, což potvrzuje i nutriční terapeutka Sandra Miloševičová: „Tento systém výživy je jako součást dietního plánu u nás používán už opravdu dlouho. Já sama ho používám ve větší či menší míře u každého klienta. Vždy se setkává s  nadšením i úspěchy při hubnutí – a to jsou klíčové atributy pro motivaci ke shazování kil. Psychologický efekt plného talíře hraje velkou roli.“

 

Sladké verze pufovaného pečiva

 

 

Dejte si do nosu
Podle volumetriky je tedy důležitá hustota a objem jídla – díky němu je talíř plný. Je přece rozdíl dát si malý hamburger nebo plnou mísu zeleninového salátu. Zjednodušeně se lze řídit logickým srovnáním: jeden gram bílkovin má 17 kJ, přičemž stejná hodnota platí i pro sacharidy, zatímco gram tuku má úctyhodných 38 kJ. Je tedy jasné, že vhodnější je dát si syrovou zeleninu místo stejného množství dušené či zapečené a čerstvé ovoce místo kompotovaného nebo sušeného. Z bílkovin by mělo být upřednostňováno světlé maso, tj. drůbež a ryby, a mléčné výrobky spíše s nižším obsahem tuku.

Nesmíme ale zapomínat na nutnost poskytnout tělu veškeré důležité živiny, tedy vitaminy, minerální látky i vlákninu obsaženou jak v čerstvé zelenině a ovoci, tak i v cereáliích. Není vhodné na pečivo rezignovat. Klasické rohlíky a chleba však lze vyměnit za něco lehčího: „Je totiž velký rozdíl, když je na talíři 100 g bílého chleba, nebo 100 g pufovaných chlebíčků – prvního je sotva jeden krajíc, kdežto druhého skoro 10 kusů. Co do energetické náročnosti je to ale totéž,“ upozorňuje Sandra Miloševičová.

 

Křehký chléb knäckebrot

 

Pufovaných chlebíčků je na trhu velké množství (z rýže, pšenice, žita, pohanky, sóji), s různou chutí, od různých výrobců. Vhodným druhem pečiva je i tak zvaný knäckebrot, trvanlivý křehký chléb. RACIO Celozrnné chlebíčky multigrain 130 g jsou například kvůli svému složení bohatší na vlákninu, zatímco RACIO Silouette špaldové jsou díky špaldě, kterou obsahují a jež má více obohacujících látek a dokáže posilovat imunitní systém, ceněny mimo jiné i pro svou příjemnou oříškovou chuť. Ani mlsání totiž není úplně zapovězeno: hubnoucí si v rámci svačiny bez výčitek, a dokonce coby součást dietního plánu, může klidně dát třeba půl balíčku Raciolek Jablko a skořice. Pufované produkty jsou tak díky svému velkému objemu, ale nízké hustotě výtečnou potravinou nahrazující čerstvé pečivo.

 

Dieta pro každého
Volumetrika je rozhodně výtečnou metodou pro jedlíky obřích porcí. „Je to vhodný výživový přístup pro všechny, kdo chtějí začít jíst zdravěji nebo zhubnout několik kil. Může to být cesta pouze dočasná, lze ji však používat i jako vhodnou pomůcku dlouhodobě,“ říká Sandra Miloševičová. Ale jako u všeho, i zde platí: nic se nemá přehánět. „Při nesprávném nastavení by mohlo docházet ke zhoršení zdravotního stavu, hrozit může např. podvýživa, karence určitých nutrientů apod. Záleží také na zdravotním stavu hubnoucího, na jeho chronických onemocněních, případně nutnosti dodržování jiné diety z důvodu nějaké choroby,“ upozorňuje nutriční terapeutka. I přes zdánlivou jednoduchost principu volumetriky se, stejně jako u všech ostatních diet, vyplatí konzultace s odborníkem na výživu, který obvykle kromě rady s jídelníčkem doporučí výraznější příjem neslazených tekutin.

Hubnutí s tímto novým hitem dietářů je nesporně snadnější a příjemnější, samozřejmě však není samospasitelné – pravidelný pohyb a změna životního stylu může úspěšné ubývání na váze jen zefektivnit.

 

TIP

Pro představu, jak může vypadat „volumetrická skladba stravy“ na jeden den, připravila nutriční terapeutka Sandra Miloševičová ukázkový jídelníček pro ženu s nadváhou, středního věku a lehké fyzické zátěže:

Denní jídelníček

Snídaně – ovesná kaše (55 g vloček, 2 lžíce sójového sušeného mléka, 1 kávová lžička medu, voda), kiwi, jablko (celkem 120 g), skořice, zelený čaj

Svačina – půl balení Raciolek pomeranč-čokoláda, bylinný čaj

Oběd – losos (200 g v syrovém stavu) na bylinkách, brambor ve slupce (100 g), ledový salát (150 g), neperlivá voda

Svačina – Racio Chlebíčky rýžové (50 g) s žervé (40 g), rajče (100 g), obilná káva se sójovým mlékem

Večeře – polévka z červené čočky (330 ml), Racio Knäckebrot s vlákninou (60g), meduňkový čaj

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV

 


Komentáře

Napsat komentář