Labužnické pomazánky


Pomazánky nám mohou nabídnout tisíce chutí, podle nálady si můžeme připravit jemné či pikantní, vydatné i nízkokalorické, teplé i studené, slané i sladké.

Labužnické pomazánky

Pomazánky jsou geniálním kuchařským vynálezem. Lze je připravit téměř z čehokoliv, co se dá nastrouhat nebo nakrájet na malé kousky – to pak spojíme vhodným základem a nakonec dochutíme.

Na pomazánky se dá zpracovat syrová, sterilovaná, grilovaná i vařená zelenina, ale také ovoce, tvrdé i měkké sýry, samozřejmě maso – nejlépe kuřecí či rybí, kvalitní uzeniny. Jako základ, který to vše spojí, se hodí máslo, rostlinné tuky, majonéza, tvaroh, Lučina, krémové sýry, kysaná smetana, jogurt, vařená vejce. A na dochucení koření, bylinky, hořčice… Rejstřík surovin na pomazánky je nekonečně široký, stejně tak je široké pole pro experimentování. Osvědčené recepty nám zas ukážou i takové kombinace chutí, které by nás ani nenapadly.

Lilková pomazánka

Úplným nebo částečným nahrazením majonézy nebo másla v receptu za kysanou smetanu nebo jogurt získáme dietnější verzi pokrmu. Pro děti se dají připravit i sladké varianty. Pomazánky lze mazat na jakékoliv pečivo, které máme rádi. Podáváme k nim zeleninu, čerstvou i sterilovanou, pokud nejsou už ze zeleniny připravené.

Lilková pomazánka

2 lilky, 1 malá cibulka, 2 stroužky česneku, 2 lžíce majonézy Hellmann’s, 1 červená paprika, sůl, pepř, hrst jemně nasekané petrželové natě

Lilek rozkrojíme na půl, dáme do rozehřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 20 minut (do měkka). Necháme vychladnout, pak dužinu vydlabeme lžící a smícháme s paprikou nakrájenou na kostičky, na jemno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, majonézou a petrželovou natí. Dochutíme solí a pepřem. Můžeme jemně okyselit citronovou šťávou. Servírujeme s opečeným pita chlebem, se slanými keksy, ale i s tmavým pečivem.

Sardinková pomazánka

1 plechovka sardinek v oleji, 2 lžíce majonézy Hellmann’s, 4 ředkvičky, hrst sekané pažitky, šťáva a kůra z 1 citronu

Sardinková pomazánka

Sardinky necháme okapat a rozmačkáme je vidličkou. Přidáme majonézu, nahrubo nasekané ředkvičky, pažitku a dochutíme citronovou šťávou a kůrou, případně lehce osolíme. Mažeme na chleba nebo do pomazánky namáčíme křupavé nachos.

Pórková pomazánka s jablíčky

2 menší jablíčka, 1 středně velký pórek, 100 g tvrdého sýra, 1 bílý jogurt, 50 g vlašských ořechů, pepř a sůl

Na pánvi opražíme za stálého míchání do zlatova vlašské ořechy. Necháme vychladnout. Jablka oloupeme a společně s tvrdým sýrem na hrubo nastrouháme. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, přidáme bílý jogurt a smícháme s nastrouhanými jablky a sýrem. Pomazánku dochutíme pepřem, solí, namažeme na Racio Knäckebrot se sezamem a posypeme opraženými vlašskými ořechy.

Pomazánka s vařenými brambory

150 g taveného sýra Apetito, 100 g vařených brambor, 100 g vařené mrkve, 100 g majonézy, 3 vejce uvařená na tvrdo, 70 g kyselých okurek, hořčice, pepř, sůl, pažitka

Pomazánka s vařenými brambory

Rozmícháme sýr s majonézou, přidáme na jemno nastrouhané brambory, mrkev, vejce a okurky. Dobře zamícháme a dochutíme hořčicí a kořením. Mažeme na chleba a sypeme pažitkou.

Drožďová pomazánka

5 kostek droždí, 1 cibule, olej, 1 – 2 vejce, 1 lžička hořčice, sůl, pepř

Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání necháme rozpustit. Přidáme vejce, zamícháme, dochutíme hořčicí a kořením. Za občasného míchání necháme směs zhoustnout do konzistence, vhodné na mazání na chléb. Nakonec chléb s pomazánkou můžeme posypat nasekanými zelenými bylinkami.

Hrušková pomazánka

2 hrušky, 200 g Lučiny, 2 lžíce moučkového cukru

Hrušky zbavíme jádřince, nastrouháme a dáme do misky. Přidáme zbylé ingredience a dobře promícháme. Mažeme na vánočku, mazanec nebo loupáček.

Houbový krém

400 g Lučiny, 200 g čerstvých nebo mražených hub, 2 žloutky, 2 lžíce smetany, 1 cibulka, 4 lžíce oleje, sůl, mletý kmín

Česneková pomazánka

Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku. Přidáme drobně nakrájené houby (zmrazené před přípravou nerozmrazujeme), kmín a restujeme asi 10 minut. Pak přimícháme Lučinu, kterou jsme rozmíchali se žloutky a smetanou. Necháme provařit, až je směs hladká a krémová. Nakonec osolíme.

Česneková pomazánka

2 kostky Lučiny, 3 lžíce majonézy, 100 g tvrdého sýra, 6 stroužků česneku, 1 menší cibule s natí, sůl, pepř

Tvrdý sýr nastrouháme na jemno. V misce smícháme Lučinu s majonézou, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, jemně nakrájenou cibuli i s natí. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

www.hellmanns.cz, www.racio.cz, www.mojelucina.cz

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: UNILEVER A SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

DEALKOHOLIZOVANÉ VÍNO

Na našem trhu je novinka – dealkoholizovaná vína. umožňují vychutnat si kvalitní víno a vyhnout se nežádoucímu působení alkoholu. Nový e-shop www.a-freewine.cz nabízí španělská a německá bílá, červená i růžová dealkoholizovaná vína, BIO vína, šumivá vína a nealkoholické likéry. jedná se o opravdová vína, vyrobená tradiční metodou, která následným procesem vakuové extrakce ztratí pouze alkohol. jejich kvalita a vlastnosti zůstávají nezměněny. Tato vína obsahují minimum kalorií, takže jsou vhodná i při péči o štíhlou linii.

Na našem trhu je novinka – dealkoholizovaná vína.